Babylijkjes zijn klassiekers in het verkopen van een oorlog, een schoolvoorbeeld van oorlogspropaganda, schrijft Marianne Zwagerman in een column voor BNR. “De huiveringwekkende beelden van het verwoeste ziekenhuis in Oekraïne en de gewonde hoogzwangere vrouwen die uit het puin werden gevist, spreken voor zich.”
De media brachten jaren geleden het verhaal de wereld in dat de Irakezen in Koeweit couveuses roofden en pasgeboren baby’s achterlieten op de koude ziekenhuisvloeren, om de geesten rijp te maken voor de oorlog. Het verhaal bleek verzonnen te zijn.
Zwagerman verwijst naar het werk van media-historica Pien van der Hoeven, die een beeld schetst van journalisten als gewillig doorgeefluik van angst zaaiend en haat opwekkend nepnieuws en als reclamemakers voor wapenfabrikanten.
Valse vlag-operatie
Het lijkt er sterk op dat de aanval op het ziekenhuis in Marioepol een valse vlag-operatie was, zegt Pearson Sharp van One America News. Hij onderzocht persoonlijk valse vlag-aanvallen in Syrië, waarbij president Assad de schuld kreeg van gasaanvallen omdat hij niet naar de pijpen van Washington wilde dansen.
Volgens diverse berichten waren er op het moment van de aanval geen patiënten in het gebouw. Lokale bewoners en ziekenhuismedewerkers hebben gezegd dat het ziekenhuis al weken niet meer in gebruik was en dat het Oekraïense leger er ingetrokken was, vertelt Sharp.
Waarom zouden we de media nog geloven? Ze beweerden eerder nog dat er geen Amerikaanse biolabs in Oekraïne waren, tot onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland zei dat ze er wel degelijk zijn.
Denk na
Nu de geest uit de fles is, beweert de Amerikaanse overheid dat de labs mogelijk gebruikt zullen worden om bioaanvallen uit te voeren. Wat mogen we niet weten? Dat het bedrijf van Hunter Biden, de zoon van president Joe Biden, de bedrijven financierde die de biolabs in Oekraïne hebben gebouwd?
Misschien worden er oorlogsmisdaden gepleegd, misschien worden er burgers vermoord, maar misschien ook niet. Dus denk na voordat je voorbarige conclusies trekt en gelooft wat je op tv en social media ziet, aldus Sharp.