BELGA 7/06/2022
Twaalf patiënten met endeldarmkanker die deel hebben genomen aan een experimentele behandeling met een baarmoederkankermedicijn hebben hun tumor zien verdwijnen. Het onderzoeksteam stond versteld van de resultaten: "Ik geloof dat dit de eerste keer is dat zoiets gebeurd in de geschiedenis van kankeronderzoek", zei oncoloog Luis Diaz Jr. van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) aan de New York Times. Hij publiceerde samen met de andere onderzoekers een artikel over de klinische proef in de New England Journal of Medicine.
De resultaten kwamen uit een klinische studie bij twaalf mensen die een genetisch gemuteerde tumor hadden. Door die genetische mutatie is die tumor moeilijker te behandelen met chemo- en bestralingstherapie. Tegelijk wordt de tumor door de mutatie gevoeliger voor reacties van het immuunsysteem. Daardoor wilden de onderzoekers testen of het medicijn dosterlimab gebruikt kon worden om de gemuteerde kanker te behandelen.
Zes maanden lang kregen de patiënten om de drie weken een dosis dostarlimab toegediend, een medicijn tegen baarmoederhalskanker dat kankercellen "ontmaskert, waardoor het immuunsysteem ze kan identificeren en vernietigen". De genetische mutatie van de tumor die het gebruik van dostarlimab mogelijk maakt, komt slechts voor in zo'n 10 procent van de patiënten met endeldarmkanker. Maar de resultaten zijn verbluffend, aldus Diaz: de patiënten blijken volledig genezen te zijn. Zes maanden later kon bij onderzoeken geen enkel spoort van de kanker worden gevonden.
Hoewel in dit stadium van het onderzoek nog niet gezegd kan worden of de patiënten definitief genezen zijn, dringen kankerspecialisten er op aan dat het onderzoek herhaald wordt. Het onderzoek zal ook worden uitgebreid naar patiënten met maag-, prostaat- en pancreaskanker.