Professor Theo Schetters gaf eerder deze maand een lezing tijdens de Science Summit Uncensored, die was georganiseerd door Viruswaarheid en Café Weltschmerz. Schetters toonde onder meer de link aan tussen de boosterprik en verhoogde sterfte.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel deelde de link naar de lezing van Schetters op Twitter en schreef erbij: “Dit is een bommetje hoor. YouTube heeft het direct gecensureerd. Het bewijs dat de derde prik heeft geleid tot verhoogde sterfte bij immuungecompromitteerden.”
“Na de al bewezen bijwerkingen in de eerste maanden en prikken, is hier sprake van dood door schuld?” vraagt Engel.
Volkskrant-journalist Maarten Keulemans zag zich genoodzaakt op het bericht te reageren. “Nee, dit is geen ‘bommetje’ en al helemaal niet ‘het bewijs’ dat je van boosters doodgaat. Theo Schetters maakt hier aan bedrog grenzende fouten – en laat onbedoeld zelfs het omgekeerde zien van wat hij beweert,” schrijft Keulemans in een Twitterdraad.
Kijk en oordeel zelf:
De bom staat op barsten
“Maarten wordt ingezet om de veenbrand te blussen. Theo bewijst de oorzaak van de ‘onverklaarbare oversterfte’ eind 2021. De bom staat op barsten nu duidelijk is dat immuungecompromitteerden willens en wetens in gevaar zijn gebracht (en een deel overleden),” stelt Engel.
Hij krijgt bijval van data-analist Cees van den Bos. “Keulemans onthult in zijn draad iets opmerkelijks wat mij betreft. Hij werkt niet alleen hieraan. Dit is een team dat de presentatie van Schetters minutieus heeft uitgeplozen en een plan de campagne gemaakt.”
Neuroloog Jan Bonte voegt toe: “Moeten ze toch iets beter hun best doen: qua vaccineffectiviteit spreekt Keulemans zichzelf tegen. De mensen gaan volgens hem dood omdat hij afneemt, maar toch ook weer niet als het om ziekenhuisopnames gaat. Lachwekkend.”
Moeite met kansrekenen
Vorig jaar bleek dat zowel Keulemans als de Volkskrant-redactie moeite hebben met kansrekenen. In een artikel beweerde de wetenschapsredacteur dat de kans dat een ander lid van het huishouden besmet wordt door een besmet persoon 20 procent is. Vervolgens rekende hij voor dat voor drie gezinsleden er 60 procent kans is dat in elk geval één persoon besmet zou zijn geraakt.
Dat dit niet klopt, gaf Anneke Grünefeld aan in een reactie, die door de redactie van de Volkskrant is geplaatst. De kans op besmetting was voor elk van de gezinsleden zo’n 20 procent. De kans op geen besmetting is 80 procent. Dus de kans dat er driemaal ‘geen besmetting’ uit de loterij komt, is gelijk aan 0,8 keer 0,8 keer 0,8 en dat is altijd nog meer dan 50 procent.