woensdag 17 augustus 2022

Parlementslid en burgemeester over torenhoge energieprijzen: ‘Dit is oplichting’


De Europese gasprijzen zijn dinsdag naar het hoogste niveau in zes maanden gestegen. De prijs steeg met meer dan 10 procent tot 250 euro per megawattuur.

De gastransporten via de gaspijpleiding Nord Stream 1 liggen daarnaast op slechts 20 procent van de capaciteit. Er is een kans dat er straks een rantsoeneringsregeling komt.


Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk parlementslid en burgemeester van het Belgische Middelkerke, zei in een interview met weekblad Humo dat onze bevolking verarmt omdat ze zich blauw betaalt aan dure energie en tankbeurten.

Doelbewuste politiek

Op de vraag of de hoge energieprijzen niet vooral te wijten zijn aan de oorlog in Oekraïne en het gedreig van Poetin om de gaskraan dicht te draaien, antwoordde Dedecker: “Nee, dat komt door slecht beleid.”

Als de Duitsers hun kerncentrales niet hadden gesloten, zouden we volgens hem nu niet zo in de miserie zitten. De hoge prijzen hebben ook te maken met een doelbewuste politiek van Europa om CO2-uitstoot duurder te maken, aldus het parlementslid.

Men bedriegt de mensen

“En men bedriegt de mensen, omdat de energieprijzen worden berekend op basis van de duurste gascentrales. Daardoor verdienen Engie en co. miljarden: hun kosten zijn laag doordat ze energie opwekken met kerncentrales, wind en zon, maar ze mogen die verkopen voor de prijs van gas. Dat is oplichting,” benadrukte Dedecker.

De nettowinst van Engie is het eerste halfjaar ruim verdubbeld tot maar liefst 3,2 miljard euro.


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...