Op de kinder-SEH’s in de Canadese stad Montreal blijven de zieke kinderen binnenstromen. Elke dag worden er vele honderden binnengebracht. Ze zijn vaak zo ziek dat ze moeten worden opgenomen.
Ouders overnachten bij het ziekenhuis en wachten tot wel 24 uur voordat ze hun kinderen kunnen zien. De gangen liggen vol stretchers. Medewerkers werken het klokje rond om voor steeds meer zieke kinderen te zorgen.
Nog nooit eerder zo druk
Spoedarts Suzanne Vaillancourt zei tegen de Montreal Gazette dat ze dit nog nooit eerder heeft meegemaakt. “Het is in de afgelopen 20 jaar dat ik in het Montreal Children’s Hospital werk nog nooit eerder zo druk geweest.”
Overal in de provincie Quebec puilen de spoedeisende hulpafdelingen uit. De bezettingsgraad van het ziekenhuis waar Vaillancourt werkt, bedraagt maar liefst 250 procent. Het Centre hospitalier universitaire (CHU) Sainte-Justine heeft een nog hogere bezettingsgraad: 300 procent.
Op één dag 300 patiënten
“We zien ongeveer 10 keer zoveel patiënten met het respiratoir syncytieelvirus (RSV) dan vóór de pandemie,” zei Vaillancourt. “Het probleem is dat heel veel patiënten wachten om te worden opgenomen in het ziekenhuis, maar dat we tegelijkertijd alle andere patiënten behandelen die binnenkomen. Het is moeilijk om ouders te zien die in sommige gevallen 16 tot 20 uur hebben gewacht.”
In het CHU Sainte-Justine zag hoofd van de spoedeisende hulp Antonio D’Angelo op één dag 300 patiënten binnenkomen. Om iedereen te kunnen behandelen, werken verpleegkundigen over en draaien artsen vaker nachtdiensten.
“Het is net een horrorfilm,” zei de spoedarts.