dinsdag 13 december 2022

Comedian Michael Van Peel na Antwerpse cyberaanval: “Ons blind vertrouwen in overheid en informatica is misplaatst”


In 2013 al wijdde hij zijn eindejaarsconferentie aan het topic van privacy. Doorheen de jaren bleef het zijn stokpaardje. Nu door een cyberaanval een massa Antwerpse gegevens dreigt te grabbel gegooid te worden, kan comedian Michael Van Peel niet stil blijven. “We wisten allemaal dat dit ging gebeuren.”

Eline Debie  13/12/2022 om 18:46

“Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen, toch?”, schrijft Van Peel op Facebook bij twee screenshots van artikels. Het ene gaat over de cyberaanval op de stad Antwerpen, het andere over het corruptieschandaal in het Europees Parlement.


De Antwerpse komiek herhaalt een quote van Jan Jambon uit 2016, toen nog minister van Binnenlandse Zaken. Jambon reageerde met die uitspraak op de privacydiscussie die ontstond nadat hij voorstelde vingerafdrukken van Belgische burgers op te slaan. Intussen is het verplicht twee vingerafdrukken achter te laten wanneer je een nieuwe identiteitskaart aanvraagt.

“Geef dus gerust al je data aan de overheid, toch?”, vervolgt Van Peel zijn post. “Die overheid die nooit gehackt wordt en altijd 100% te vertrouwen is... Toch? #privacy #daaromdus.”

Oud zeer

De komiek grijpt de gebeurtenissen van de voorbije week aan om zijn punt over privacy kracht bij te zetten. “Een oud zeer dat steeds weer terugkomt” noemt hij het, en waarvoor hij al jaren waarschuwt. Hate to say I told you so? “Ik wil het niet met zoveel genoegzaamheid gezegd hebben, maar daar komt het wel op neer. We wisten allemaal dat dit zou gebeuren.”

LEES OOK. Hackerscollectief Play eist cyberaanval op en eist losgeld van stad Antwerpen: “Het gaat om enorm veel persoonlijke data”

We dragen met z’n allen steeds meer gegevens over aan de overheid. Zomaar, vanuit een blind vertrouwen, aldus Van Peel. “Dat blind vertrouwen in de overheid en de informatica is misplaatst en kan grote gevolgen hebben. De uitspraak van Jambon (‘Wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen’, red.) gaat alleen op als de mensen en systemen aan wie je je gegevens toevertrouwt zélf te vertrouwen zijn, nu en in de toekomst.”

De recente gebeurtenissen bewijzen nog maar eens dat dat niet het geval is. De systemen beschermen onze gegevens niet voldoende, en ook bij de overheid zijn mensen corrumpeerbaar. “De overheid is niet honderd procent waterdicht, dus je vertrouwen mag dat ook niet zijn”, aldus Van Peel.

Privacy gaat volgens de komiek niet over geheimen. Het is niet iets voor criminelen, zoals Jambon destijds liet uitschijnen. “Het gaat over een machtsevenwicht tussen overheid en burger. Om het met een oude boutade te zeggen: in een echte democratie staan de camera’s gericht op het Schoon Verdiep en niet op de straat. Het zijn de burgers die de overheid moeten controleren. De overheid moet ook een bepaalde controle hebben over de burger, maar die twee moeten in evenwicht zijn. Privacy zorgt voor dat evenwicht. De balans helt nu te veel over naar de ene kant: we komen steeds meer in een wereld terecht waarin de overheid vindt dat ze recht heeft op al onze gegevens.”

Van Peel noemt het ironisch dat net Jambons partij N-VA – “de partij van law and order” – getroffen wordt door deze crisis in Antwerpen. Hij hoopt dat politici eindelijk alerter worden voor het privacyprobleem.

Damage control

Zijn eigen gegevens zijn gelukkig “veilig”, zegt de komiek met een kwinkslag, want hij woont niet meer in de stad. Waar hij naartoe verhuisde, houden we om privacyredenen geheim. “Al heb ik allang de hoop opgegeven dat er veilig wordt omgegaan met mijn gegevens, hoor. De geest is uit de fles”, zegt de Antwerpenaar. “Ik heb wel bewust een nieuwe identiteitskaart aangevraagd vlak voor de vingerafdrukken verplicht werden. Dat was mijn laatste poging tot damage control. Maar binnen vijf à zes jaar zal ik toch moeten toegeven.”

Zijn voorzichtigheid ten spijt werd Van Peel al slachtoffer van identiteitsdiefstal. De dader had enkel zijn naam en geboortedatum nodig, die op Wikipedia te vinden zijn. “Er werd een abonnement bij Proximus genomen op mijn naam”, zegt de komiek. “Ik moest mezelf verdedigen omdat ik zogezegd mijn factuur niet betaalde. Urenlang heb ik met de deurwaarder aan de lijn gehangen.” Enkele jaren eerder waren anonieme simkaarten afgeschaft, omwille van terrorisme. “Ik heb er in mijn eindejaarsconference over privacy nog mee gelachen. ‘Nu moeten ze helemaal naar het buitenland rijden voor een simkaart, zeg!’ Bleek dat het hen nog makkelijker werd gemaakt. (lacht).”

LEES OOK. Privacyspecialist over gevaren van cyberaanval bij stad Antwerpen voor burger: “Dit is een jackpot voor criminelen”

Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20221213_96411302

 


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...