De digitale revolutie betekent vooral monsterwinsten voor Amerikaanse mijnbouw-multinationals en steeds minder rechten voor Afrikaanse werklieden die onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnen moeten zwoegen, schrijft Jeremy Loffredo voor The Grayzone.
De komende decennia gaat de vraag naar bepaalde grondstoffen exploderen omdat iedereen aan de elektrische auto moet. Denk bijvoorbeeld aan koper en kobalt. Siddhartha Kara heeft in Congo vastgelegd hoe Amerikaanse mijnbouwbedrijven de lokale bevolking uitbuiten en misbruiken, en hoe vrouwen en kinderen hieronder lijden.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Gates
KoBold Metals is een nieuw mijnbouwbedrijf dat is opgezet door Bill Gates en gesteund wordt door Jeff Bezos en Richard Branson. Het bedrijf zoekt naar afzettingen die andere mijnbouwreuzen over het hoofd hebben gezien.
Het bedrijf van Gates, Bezos en Branson wil de hele wereldvoorraad aan nikkel, kobalt, lithium en koper in handen krijgen. KoBold is op dit moment bezig met een groot mijnbouwproject in Zambia.
Moreel exhibitionisme
“Het slavernijverleden waar nu excuses voor komen en alles om te doen is, is geen oplossing voor hedendaagse uitbuiting en onderdrukking. Het verleden uitlichten is moreel exhibitionisme bedoeld om af te leiden van het nu,” reageert jurist Sietske Bergsma.
De ‘utopie’ van de Vierde Industriële Revolutie wordt gebouwd op de rug van mensen in het mondiale Zuiden, merkt schrijfster Whitney Webb op. Hier is volgens haar niets duurzaams aan. Wel ondersteunen we hiermee neokolonialisme en roofzuchtige mijnbouwbedrijven, aldus Webb.