vrijdag 24 maart 2023

Punten op ons rijbewijs, vingerafdruk op onze ID. Leven we straks in een controlemaatschappij zoals in ‘Arcadia’?

 

     Rechts: beeld uit de nieuwe Eén-reeks ‘Arcadia’. © Getty Images, VRT

“Zullen we accepteren dat een drone over onze huizen vliegt om zwembaden te controleren, als een watertekort dreigt? Wellicht wel.” In nieuwe fictiereeks ‘Arcadia’ controleert de overheid zijn burgers: wat ze eten, wat ze studeren. Het kan ons ook nog overkomen, zeggen een sociaal psycholoog en professor digitale privacy. Meer zelfs: het is al aan de gang. “Onze medische gegevens zitten vandaag in een centraal dossier.”

Chloë Stylemans 24-03-23, 14:03 Laatste update: 14:31  Hln.be

 

Dit weekend komt de tweede aflevering van de fictieserie ‘Arcadia’ op de buis. In die reeks krijgen burgers een score en worden ze met een chip gevolgd. Wie binnen de lijntjes kleurt, heeft het goed, wie buiten de muren van de maatschappij valt minder. En er lijken parallellen te trekken naar onze samenleving. “In onze westerse samenlevingen wordt er steeds meer data verzameld”, weet professor Vincent Naessens, expert in digitale privacy (KU Leuven).

“Vaak gebeurt dat op momenten dat onze veiligheid onder druk staat, bijvoorbeeld na terroristische aanslagen. Dan komen er extra camera’s, vraagt de overheid toegang tot meer gegevens en houden ze statistieken van burgers bij. We zagen hetzelfde bij de pandemie, toen we contactopvolging uitrolden en we via een app konden zien waar gebruikers zich begaven.”

     Beeld uit de serie Arcadia © VRT

Vandaag de dag hoeft dat geen probleem te zijn, maar wel als de overheid al die data op een hoopje gooit. Een prototype voorbeeld brengt ons bij WO II. Naessens: “Nederland hield info bij over de geloofsovertuiging van zijn burgers. Het nazi-regime kwam aan de macht en gebruikte die bestaande data voor een ander doel: de jodenvervolging.”


“De wetgeving vandaag zegt dat de overheid data mag gebruiken voor bepaalde doelstellingen en die worden meestal goed omlijnd”, nuanceert prof. Naessens. “Maar zoals bij het voorbeeld van de oorlog: die doelstellingen kunnen door nieuwe wetten aangepast worden. Eventueel als andere partijen aan de macht komen. Dan krijg je toestanden zoals in de fictiereeks.”

Hier gluurt Big Brother nu al over je schouder mee. “Het puntensysteem op ons rijbewijs...”

We zagen het natuurlijk gebeuren met de coronapas: die hield bij of we wel of niet gevaccineerd zijn. “En onze medische gegevens worden vandaag in een centraal dossier bewaard. Ze zijn al gelinkt aan onze identiteit, dus kunnen we ze ooit linken aan onze ID-kaart, bijvoorbeeld”, vertelt prof. Naessens. “Ook de elektronische vingerdruk op onze ID bestaat én kwam er in de nasleep van terreur. Maar er is nog geen aanslag verijdeld door dat mechanisme van vingerafdrukken. Bovendien schuilt er gevaar wanneer die databanken gehackt worden.”

Bij ons zijn er voorbeelden van overheidsinstanties die gehackt werden: de stad Antwerpen, de politie in Zwijndrecht en de administratieve diensten van Geraardsbergen. “Dan kunnen vingerafdrukken nagebootst worden: dat zagen we in Japan waar mensen illegaal toetreden tot een land door een nagebootste afdruk op hun vinger te plaatsen.”


Een burgerscore zoals in de serie: of dat ooit realistisch is, hangt volgens professor Naessens af van wie de macht neemt. “We gaan ervan uit dat we steeds door hetzelfde regime geregeerd worden. Maar een meer autoritair regime is in de toekomst niet ondenkbaar, leerde het verleden.”

We hebben vandaag de dag ook al het idee om een soort mini sociale score op poten te zetten, stipt de expert aan. “Met het puntensysteem op ons rijbewijs: een score die je krijgt op basis van jouw rijgedrag. Als je dat mengt met andere gegevens, krijg je iets zoals de burgerscore die ze in China op poten wilden zetten. De vraag blijft hoever we dat systeem gaan uitrollen.” Zo’n puntensysteem kijkt naar welke websites burgers bezoeken, er wordt gekeken naar wie rookt op de tram of wie boetes niet betaalt: daarvoor krijg je minpunten.

      Prof. Alain Van Hiel en prof. Vincent Naessens. © rv

Nog in het verkeer: de flitscamera’s in Duitsland die bij een boete een foto van de bestuurder nemen om betwisting te voorkomen. “Zo’n infrastructuur wordt uitgerold voor boetes. Maar na verloop van tijd kan het voor andere doelen worden gebruikt. Dat is een gekend fenomeen, function creep: men bouwt iets voor een bepaald doel en vermits de technologie er toch is, gaat men plots die camera voor andere dingen inzetten. Nu is het voor boetes, binnen een aantal jaar misschien om bewoners te traceren?”

Kunnen we onszelf beschermen? “Dit moet je toch beseffen”

“Gebrek aan transparantie door overheden is een groot probleem”, zegt de prof. “Denk aan de Snowden Leaks uit 2013. Snowden was een klokkenluider die aan het licht bracht dat de Amerikaanse inlichtingendienst samenwerkingen opzette met tech giants als Google en Apple. Het doel: onbeperkt toegang tot alle data die de bedrijven over gebruikers verzamelden. Dat is een voorbeeld van een overheid die niet transparant is over wat ze met data doet. Ook apps als TikTok, waarbij de Chinese overheid samenwerkt met technologiebedrijven, zijn zorgwekkend. Overheden kunnen dan zomaar aan die verzamelde data.”



De oplossing ligt deels bij bewustwording. Naessens: “We delen via onze smartphone ook dagelijks onze locatie, die wordt verkocht aan bedrijven. Mensen moeten dat beseffen en niet onnodig extra persoonsgegevens prijsgeven. Verder ligt de verantwoordelijkheid bij de overheid. We moeten zo min mogelijk afhankelijk zijn van Chinese producten en binnen Europa moeten we streven naar eigen technologie en platformen. Een overheid moet nadenken of ze effectief toepassingen moet bouwen die zoveel persoonlijke info verzamelen. We moeten evolueren naar minder dataopslag bij de overheid, in plaats van naar meer.”

We kregen pas een voorproefje van hoe gewillig we als burgers kunnen zijn

Volgens sociaal psycholoog professor Alain Van Hiel (UGent) is een controlemaatschappij mogelijk als de collectieve angst groot is. “Dan laten we meer controle van bovenaf toe en zijn we bereid om enkele vrijheden op te geven. Als er een nijpend watertekort zou zijn, zouden we een drone die over huizen vliegt om te controleren of zwembaden gevuld zijn, sneller accepteren. Bij corona zagen we dat ook: sommigen zagen de maatregelen als nodig, vanwege de collectieve dreiging: het virus.”

Maar als er geen valide reden is om controle uit te oefenen, is het moeilijker. Van Hiel: “Zoals een plant water nodig heeft om te groeien, hebben mensen nood aan autonomie. We worden diep ongelukkig en ziek als we niet in staat zijn om die behoefte te vervullen. Autonomie betekent dat we verlangen om te doen en te laten wat we zelf willen, in plaats van dat anderen ons controleren. Dan is ons welzijn groter. Daarom zou een sociaal puntensysteem zoals in China de bedoeling was, ons in deze individualistische maatschappij niet gelukkig maken. We zouden ons er wellicht ook tegen afzetten.”

Is het wel oké dat we er zo weinig van wakker liggen? “Er is maar één oplossing”

Een studie van het Pew Researh Center keek naar negentien landen, waaronder België, en de grootste bezorgdheden van hun inwoners. In de top vijf staat klimaatverandering op één, gevolgd door de verspreiding van valse info, cyberaanvallen, economische problemen en virusverspreiding. “Privacy haalt in studies de lijst van bezorgdheden dus niet”, gaat Van Hiel verder. “Moesten we werkelijk bezorgd zijn, dan zat misschien niemand nog op sociale media. Mensen liggen er niet zo van wakker.”


Moest je bezorgd zijn over de controle op persoonlijke gegevens, dan zijn er enkele tips. “Ik vind het belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat ik persoonlijke angst en collectieve angst noem. De persoonlijke, bijvoorbeeld vliegangst, wordt door iets getriggerd en kun je ook zelf proberen op te lossen. Dat verschilt van een collectieve angst, zoals de angst voor schending van privacy. Voor dat laatste is er maar één oplossing: Vadertje Staat die privacy moet waarborgen.”

“Zaken als ‘Mijn Burgerprofiel’ moeten waterdicht zijn. De overheid moet kunnen garanderen dat die gegevens niet in verkeerde handen vallen en dat ze streng optreedt tegen cybercrime. Hetzelfde met collectieve dreigingen als oorlog en recessie: als burger kunnen we daar weinig aan doen. Dus is het geruststellend als de regering laat weten dat ze zulke zaken zullen aanpakken mocht dat nodig zijn”, sluit Van Hiel af.

Bron: https://www.hln.be/nina/punten-op-ons-rijbewijs-vingerafdruk-op-onze-id-leven-we-straks-in-een-controlemaatschappij-zoals-in-arcadia~a51f9e6c/

 

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...