zaterdag 11 maart 2023

Rusland laat giftige cocktail achter in graanschuur van Europa en daar draagt de hele wereld de gevolgen van

 

     Een loopgraaf in het graanveld van Oleksandr Klepach, in Snihurivka. © REUTERS

Als de oorlog in Oekraïne ten einde is, zal de voedselcrisis verre van opgelost zijn. Rusland laat immers een giftige cocktail achter op de eens zo vruchtbare Oekraïense velden. Experts vrezen dat het tientallen jaren zal duren om de schade aan Europa’s graanschuur te herstellen. De hele wereld draagt hiervan de gevolgen.

Karen Van Eyken 10-03-23, 14:19 Laatste update: 10-03-23, 17:34  HLN.be

Naast de hoge menselijke tol en de verwoesting van steden voltrekt zich een ecologische ramp in Oekraïne. De raketten en mijnen vernietigen niet alleen de vele gebouwen en infrastructuur, maar laten ook asbest vrij. Als opslagtanks, raffinaderijen en industriële installaties worden geraakt, sijpelen olie en chemicaliën in de grond en kan het grondwater worden verontreinigd. Bovendien bevat munitie giftige stoffen.

Sommige gebieden zijn zodanig getransformeerd door kraters, loopgraven en zware metalen dat ze, zoals sommige slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog, misschien nooit meer kunnen worden gebruikt voor de landbouwproductie, vrezen sommige specialisten.

       Een loopgraaf in een veld in Bilozerka, regio Cherson. © REUTERS

“Als een gebied maandenlang elke dag wordt beschoten, hopen zware metalen uit de afgevuurde munitie zich op in de bodem”, duidt Wim Zwijnenburg van de Nederlandse organisatie voor vredesonderzoek ‘Pax’ in een interview met RedaktionsNetzwerk Deutschland’ (RND). “Ik ga ervan uit dat er in de bijzonder zwaar bevochten gebieden, zoals Marioepol en Bachmoet, sprake is van forse vervuiling met zware metalen, giftige resten van explosieven en mijnen.”

Oekraïne is een van ‘s werelds grootste exporteurs van tarwe en maïs en een belangrijke leverancier aan landen in Afrika en het Midden-Oosten. Maar volgens Zwijnenburg zullen grote delen van de betwiste gebieden in Oekraïne in de nabije toekomst niet meer gebruikt kunnen worden voor landbouw omdat ze te vervuild zijn. “We hebben sinds de Eerste Wereldoorlog nog nooit op zo’n grote schaal bodemverontreiniging gezien”, legt Zwijnenburg uit.

    Brokstukken van een verwoeste schuur in Bilozerka © REUTERS

Bodemverontreiniging met kankerverwekkende zware metalen zoals lood en cadmium is al vastgesteld door wetenschappers in de regio Charkiv, zo meldt persbureau ‘Reuters’. Met behulp van bodemstalen en satellietbeelden schatten deskundigen van het Oekraïense Instituut voor Bodemkunde dat de oorlog tot nu toe minstens 10,5 miljoen hectare landbouwgrond heeft aangetast. Dat is een kwart van de Oekraïense landbouwgrond, inclusief het gebied dat nog steeds bezet is door Russische troepen.

Beschietingen hebben ook de delicate ecosystemen van micro-organismen verstoord die bodemmaterialen omzetten in voedingsstoffen voor gewassen, terwijl tanks de aarde hebben samengedrukt, waardoor het moeilijker wordt voor wortels om tot bloei te komen, verklaren de wetenschappers.

Naast de schade aan de bodem hebben Oekraïense boeren te kampen met niet-ontplofte granaten en mijnen op hun velden, evenals de vernietiging van irrigatiekanalen en silo’s.

   Landbouwer Andrii Povod staat bij zijn vernielde schuur in de regio Cherson. 

   © REUTERS

De oorlogsschade zou de potentiële graanoogst van Oekraïne met 10 tot 20 miljoen ton per jaar kunnen verminderen zodat er nog maar een derde overschiet van de vooroorlogse productie, legt Sviatoslav Baliuk, de directeur van het Soil Institute, uit aan ‘Reuters’.

Een werkgroep van bodemwetenschappers die door de Oekraïense regering is opgericht, schat dat het 15 miljard dollar (ruim 14 miljard euro) zal kosten om alle mijnen te verwijderen en de Oekraïense bodem weer gezond te maken. Dat herstel kan drie jaar duren, of meer dan 200 jaar, afhankelijk van de vervuiling, zegt Baliuk. En sommige gebieden zullen misschien wel nooit herstellen.

Ook andere experts schatten dat het tientallen jaren zal duren om de schade aan Europa’s graanschuur te herstellen en dat de wereldwijde voedselvoorziening er jarenlang onder kan lijden.

Het is van het grootste belang dat we begrijpen hoe slecht de situatie is zoals die er nu uitziet

Professor Naomi Rintoul-Hynes

Naomi Rintoul-Hynes, hoofddocent bodemkunde en milieubeheer aan de Canterbury Christ Church University, bestudeerde de bodemverontreiniging voortvloeiend uit de Eerste Wereldoorlog en vreest dat het conflict in Oekraïne soortgelijke, onomkeerbare schade aanricht. “Het is van het grootste belang dat we begrijpen hoe slecht de situatie is zoals die er nu uitziet”, vertelt ze.

    Onontplofte projectielen liggen op een veld in Oekraïne. © REUTERS

“Mensen denken dat zodra de vrede is bereikt, de voedselcrisis zal zijn opgelost. Maar het repareren van de Oekraïense infrastructuur alleen al gaat erg lang duren”, verklaart Caitlin Welsh, directeur voedselzekerheid bij het Center for Strategic & International Studies in Washington.

Bij veel Oekraïense boeren staat het water momenteel aan de lippen”, vertelt Dmitry Skornyakov, CEO van HarvEast, een groot Oekraïens landbouwbedrijf. Zij kunnen voorlopig nog teren op de inkomsten van een topjaar net voor de oorlog, maar veel landbouwers zullen in de problemen komen indien de oorlog tot 2024 voortduurt.

“De toekomst oogt grijs en donker”, besluit Skornyakov somber.

Ook Gaza moet een smart city worden

zondag, 12 januari 2025 10:20 Het aantal doden aan de kant van de Palestijnen blijkt veel hoger dan eerst gedacht, maar daar liggen maar wei...