Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD Nederland) heeft maandag een wetsvoorstel ingediend voor een raadgevend referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap.
De kiezers zouden op het stembiljet moeten invullen of Nederland lid moet blijven van de EU of uit de EU moet treden.
In de memorie van toelichting bij het voorstel schrijft het Kamerlid dat eerdere raadgevende referenda, over een Europese Grondwet en het associatieakkoord met Oekraïne, laten zien dat er onder de Nederlandse bevolking een (groeiende?) weerstand is tegen verdere (machts)uitbreiding van de Europese Unie.
Absoluut noodzakelijk
De meer fundamentele vraag of de Nederlandse bevolking überhaupt onderdeel wil zijn van de supranationale EU is door geen enkel kabinet ooit direct voorgelegd aan de Nederlandse bevolking. En dat is gezien het gewichtige karakter van het vraagstuk opmerkelijk te noemen, zegt Van Houwelingen.
“De enige waarachtige soeverein van ons land, de Nederlandse bevolking, heeft nooit zelf, rechtstreeks een oordeel kunnen vellen of de overdracht van soevereiniteit naar de Europese Unie wenselijk en dus legitiem is. Daarom is een referendum hierover absoluut noodzakelijk.”
Nexit!
Het Kamerlid wijst erop dat aanhoudende discussies over het democratisch gehalte van de Unie, bureaucratisering, de aan de EU gerelateerde eurocrisis, conflicterende belangen tussen individuele lidstaten en de EU, en de enorme verdeeldheid over de aanpak van het vluchtelingenprobleem raken aan de legitimiteit van de Europese Unie.
Hij voegt toe dat een raadplegend referendum zo spoedig mogelijk gehouden dient te worden, binnen zes maanden na invoering van het wetsvoorstel. “Op deze wijze kan de burger zich zo snel mogelijk uitspreken over de vraag of het Nederlandse EU-lidmaatschap dient te worden voortgezet of niet.”
Op Twitter schrijft Van Houwelingen: “Nexit!”