vrijdag 7 april 2023

Wat gebeurt er in de bodem? Zo stimuleer je het bodemleven (en dit werkt niet)

Partnerbijdrage van Bio-Kultura

Partner Gardeners' World

03/04/2023



Terwijl wij tuiniers geneigd zijn te kijken naar wat er boven de grond groeit, is onder de grond, in de bodem, een heel leger aan schimmels, bacteriën en dieren aan het werk. Veel van wat zij doen is voor ons niet met het blote oog te zien, maar het is onmisbaar in een gezonde tuin. 

Dit doet de bodem voor jou



Het bodemleven maakt voeding beschikbaar voor planten. Dat doen de beestjes onder andere door compost, organische mest, plantenresten en groenbemesters af te breken. In een gezonde bodem kan een plant zich optimaal ontwikkelen en goed wortelstelsel opbouwen.

En dat is niet het enige. het bodemleven heeft veel functies:

·         Humusopbouw in de grond

·         Het zorgen voor een goede bodemstructuur

·         De grond losmaken door het graven van gangen (bijvoorbeeld door wormen)

·         Voorkomen en ‘opruimen’ van ziektes in de bodem

·         Het mengen van verschillende bodemdelen

Hoe help je het bodemleven?



Je kunt het bodemleven in je tuin stimuleren en een handje helpen. Voorzie hiervoor de bodem van je tuin elk jaar van een laagje compost. Het bodemleven zet dit om in voeding voor je planten, en het helpt de structuur van je grond verbeteren. 

Kwekerij van Houtum verbetert de bodem van hun kwekerij al 25 jaar structureel met compost. De resultaten zijn overweldigend: ze gingen van een arme zandgrond zonder al te veel bodemleven naar een weelderige plantenkwekerij. 



De looppaden in je tuin kun je bedekken met houtsnippers. Deze snippers zijn heel goed voor de schimmels in de bodem. Schimmels groeien als het ware als draden onder de grond, en vormen daarmee een heel netwerk. Met dat netwerk kunnen ze voedingsstoffen ‘vervoeren’. Die voedingsstoffen worden dan weer beschikbaar voor planten via hun wortelstelsel. 

Wat werkt averechts voor het bodemleven?



Hoewel sommige tuiniers denken dat je lucht in de bodem brengt door te spitten, is dat juist niet het geval. Als je spit, dan stort de structuur van tunneltjes gevormd door wormen ineen. Het gevolg: er kan minder water en zuurstof door de bodem heen komen en plantenwortels en bacteriën kunnen de tunneltjes niet gebruiken. En je kunt je ook wel voorstellen wat spitten doet met alle lange schimmeldraden. Bovendien haal je met spitten een ondergelegen bodemlaag naar boven, waardoor je de opbouw van de bodem verstoort.

Wil je toch graag de grond losmaken? Gebruik dan een woelvork. Hiermee maak je de bodem los, maar verstoor je het bodemleven niet. 

De bodem is het startpunt




De bodem van je tuin kun je het beste zien als een startpunt in je tuinaanpak. Planten willen immers iedere dag kunnen putten uit een breed scala aan voedingsstoffen, mineralen en spoorelementen om te kunnen blijven floreren.

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons op Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond.

Lees meer van Bio-Kultura:

·         Zo gezond is de bodem in jouw (moes)tuin – en zo verbeter je hem

·         Zaaien begint bij de basis: goede zaaigrond

·         De effecten van jarenlang compost gebruiken: Kwekerij van Houtum laat het zien

·         Grondbewerking: waarom woelen beter is dan spitten

 

Bron: https://www.gardenersworldmagazine.nl/partnerbijdrage/wat-gebeurt-er-in-de-bodem-bodemleven-stimuleren/ 


Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...