Oekraïne, ooit bekend als de ‘graanschuur’ van Europa, heeft na het einde van de oorlog met Rusland minstens twintig jaar nodig om zijn landbouwsector te herstellen.
Volgens een rapport van de Kiev School of Economics is de Oekraïense landbouwsector het afgelopen jaar zwaar beschadigd door gevechten met Rusland, met nietjesgewassen zoals maïs, haver, koolzaad en rogge die naar verwachting pas in 2050 zullen herstellen tot eerdere productieniveaus. Andere sectoren zoals gerst, zonnebloem en tarwe zullen naar verwachting pas in 2040 herstellen tot het niveau van voor de oorlog.
"Dit betekent dat het voor Oekraïne wel twintig jaar kan duren om zijn kracht in de landbouw terug te winnen na de verwoesting die de Russische militaire aanval heeft veroorzaakt", aldus het rapport.
Uit het rapport bleek dat de totale schade aan de Oekraïense landbouwsector vanaf april 9 miljard dollar bedroeg of meer dan 26 procent van zijn fysieke activa. Ze merkten op dat dit grotendeels het gevolg was van zeeblokkades die de Russen in de beginfase van de oorlog aan de Zwarte Zee hadden opgelegd, waardoor veel gewassen moesten rotten in plaats van naar het buitenland te worden gestuurd.
Voor de oorlog, zo beweert het rapport, was ongeveer 33 miljoen hectare Oekraïens land bestemd voor de teelt van groot- en oliehoudende zaden. Vorig jaar, na de invasie, was dit gedaald tot 25 miljoen hectare, een cijfer dat naar verwachting verder zal afnemen zonder een einde aan het conflict.
Berekeningen gemaakt door de school in de veronderstelling dat de oorlog zou eindigen vóór het zaaien van wintergewassen dit jaar, de hoeveelheid land die in de landbouw wordt gebruikt, zou tegen het einde van het decennium gedeeltelijk worden hersteld en tegen 2050 37 miljoen hectare bedragen.
De aanhoudende strijd voor de Oekraïense landbouwsector zal waarschijnlijk verder van binnenuit gevolgen hebben, waarbij Oekraïne voorheen goed was voor 10 procent van de wereldwijde tarwe-export, 15 procent van de gerst en maïs en meer dan 50 procent van de zonnebloemolie.
The study was also conducted prior to the vernietiging van de Kakhovka-dam in Zuid-Oekraïne bij Cherson eerder deze maand, dat een van de meest productieve landbouwregio's van het land dreigt te veranderen in effectieve woestijnen omdat irrigatiesystemen niet langer de nodige waterstanden hebben om de landbouwgrond te irrigeren.
“The destruction of the [Kakhovka dam] will lead to the fact that the fields in the south of Ukraine may turn into deserts as early as next year,” Ukraine’s agricultural ministry zei eerder deze maand waarschuwde hij dat de impact van de vernietiging van de dam honderden miljoenen dollars zou kunnen bedragen.
The ministry zei deze week heeft 600.000 hectare landbouwgrond geen toegang meer tot irrigatiesystemen na de vernietiging van de Kakhovka-dam.
In total, Ukraine harvested some 106 million tonnes of grain and oilseed in 2021, however, according to the ministry, this year production could fall to as low as 65 million tonnes.
The struggles of the Ukrainian farming sector have already had a significant impact on global food prices, with the war playing a large role in sending some 345 million people into high levels of food insecurity in 2023, more than double that seen in 2020, volgens aan het Wereldvoedselprogramma.