We móeten ons op dit moment zorgen maken over van alles en nog wat. De angst is ruim gezaaid, maar is hij ook gegrond?
Wij hebben het hele klimaat in onze handen en als we ons misdragen, worden we daar ook direct voor gestraft. Wat een hoogmoed, zegt emeritus hoogleraar Pierre Capel in een nieuwe video.
1. Klimaatverandering
Het klimaat heeft iets te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon, legt Capel uit. De aarde draait in een ellips om de zon, die gedurende 100.000 jaar groter en kleiner wordt.
Daarnaast heb je de wiebel van de aardas en dat is een cyclus van 41.000 jaar. Ten derde is er de precessie van de aardas. De periode van de precessie is 26.000 jaar.
“Deze cycli zijn enorm belangrijk voor het klimaat,” benadrukt Capel.
Hij wijst erop dat de Elfstedentocht altijd samenvalt met perioden met lage zonneactiviteit. “Als dat echt goed knalt, kun je je schaatsjes wel in het vet laten.”
2. Zeespiegelstijging
De zeespiegel volgt al meer dan een half miljard jaar een vast patroon: het ene moment is hij hoog, het andere moment laag. Op dit moment zitten we aan de bovenkant. “Dat gaat vanzelf.”
3. Pandemie
De bijdrage aan ziektes via een pandemie is bijna drie keer niks, zegt Capel. “Die van de laatste drie jaar, daar hebben we het al eens over gehad. Dat was niet helemaal natuurlijk.”
We moeten ons wel zorgen maken over de auto-immuunziekten. “Nu vliegt het om je oren. Er is één of andere rare behandeling die dat de laatste twee jaar stimuleert, één of ander prikkie. Daar moeten we ons echt zorgen over maken.”
4. Stikstof
De scheten van de koe beïnvloeden de hele wereld. “Tuurlijk.”
Stikstof (N2) is reukloos, reageert niet en vormt 78 procent van onze dampkring. Dat wordt opgenomen en omgezet in ammonium, nitraten en nitrieten, en dat is de voeding voor planten. Daarmee begint dus de voedselketen te draaien. “Dit is een gigantisch belangrijke cyclus. Stikstof is één van de grootste bronnen van het leven.”
“Dan zeggen ze ook nog dat dit broeikasgassen zijn. Onzinniger kan het niet.”
5. Opwarming
De temperatuur op aarde fluctueert al een miljoen jaar binnen relatief kleine marges. We zitten nu aan de bovenkant en als je aan de onderkant zit, is er sprake van een ijstijd.
6. CO2
CO2 loopt altijd achter de temperatuur aan, niet andersom. De temperatuur stijgt vóór de CO2-stijging, ook in onze tijd, stelt Capel.
7. Energie
Als we volledig willen overschakelen op ‘duurzame’ energiebronnen, hebben we een enorme hoeveelheid grondstoffen nodig. Tot nu toe is 700 miljoen ton koper gedolven. Voor zover bekend is er nog 880 miljoen ton in de bodem aanwezig. Dit draaien we er in een aantal jaar doorheen, merkt Capel op.
“Er wordt heel veel angst gebracht. Maar waarom?”