De Europese Unie wil al onze digitale communicatie gaan afluisteren. Alle e-mails, chats, gedeelde foto’s en video’s, echt alles van iedereen.
De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om bepaalde vormen van criminaliteit tegen te gaan door alle digitale berichten van alle EU-burgers te scannen. De wet vereist dat alle berichten op online communicatiediensten in de EU worden gecontroleerd.
Concreet betekent dit dat al je e-mails, al je berichtjes en al je video- en spraakoproepen automatisch gescand zullen worden om te kijken of er eventueel iets ‘illegaals’ in voorkomt.
In theorie kan de sensor ‘af’ gaan als iemand bijvoorbeeld het woord ‘demonstratie’ gebruikt:
(Video verwijderd? Klik hier...)
Afluistermachine voor de Europese overheid
De scan vindt direct op je eigen computer, mobieltje of tablet plaats, nog voordat het (eventueel versleuteld) verstuurd wordt. Je apparaat wordt daarmee een afluistermachine voor de Europese overheid.
Jurist en universitair docent Danny Mekic wijst erop dat de Commissie Nederland onder druk heeft gezet vóór te stemmen door illegale en misleidende advertenties op X te plaatsen. “Ongehoord.”
Deze advertenties zijn alleen geplaatst in landen die niet voor de wet wilden stemmen, waaronder Nederland dus.
Overgrote meerderheid is tégen
De advertenties zijn in strijd met het beleid van X en de Digital Services Act, waar nota bene de Commissie zelf toezicht op moet houden en de laatste dagen veel boze brieven over stuurt naar Musk, aldus Mekic.
Volgens de advertenties is een meerderheid van de EU-burgers voor de wet, maar uit peilingen blijkt juist dat de overgrote meerderheid tégen is.
Volstrekt onacceptabel
Deze beïnvloedingstactiek hoort niet thuis in een democratie en is volstrekt onacceptabel in een democratische rechtsstaat, benadrukt Mekic. “Als deze wet er komt, kan niemand meer vertrouwd en veilig digitaal communiceren. Ook kinderen niet.”
Columnist Marianne Zwagerman zegt over deze nieuwe wet: “Onder het mom van criminaliteitsbestrijding doet de EU een grove inbreuk op onze grondrechten door het briefgeheim te overtreden en mee te lezen in onze meest intieme één-op-één communicatie. Daarmee maakt deze wet het internet pas echt gevaarlijk.”
Bron: https://www.ninefornews.nl/deze-nieuwe-europese-wet-maakt-het-internet-pas-echt-gevaarlijk/