maandag 2 oktober 2023

Waarom voldeden de mensen?

 oktober 2, 2023   26

Op maandag 16 maart 2020, toen Boris Johnson voor het eerst verkondigde: “U moet thuisblijven,” zei ik heel gedwee “OK!”. En de kans is groot dat u dat ook deed.

 

Opiniepeilingen uit die tijd laten zien dat de zelfgerapporteerde naleving van de thuisblijfverordeningen hoog was – een bevinding die in grote lijnen wordt bevestigd door mobiliteitsgegevens, die het duidelijke voordeel hebben dat ze niet afhankelijk zijn van de eerlijkheid van de respondenten over het volgen van de wet (Ganslmeier et al. 2022; Jackson en Bradford 2021), schrijft Maximilien Lacour.

Op zichzelf vertellen deze gegevens ons echter niet waarom een ongekende opschorting van onze burgerlijke vrijheden zo’n hoge mate van naleving genoot.

Er zijn echter onderzoeken die wel enig inzicht verschaffen (zie bijvoorbeeld Jackson en Bradford 2021; Foad et al. 2021; en Halliday et al. 2022) en een van hun meer verrassende bevindingen is dat instrumentele overwegingen – dat wil zeggen persoonlijke angst voor het virus of voor dwang door de staat – relatief onbelangrijk kunnen zijn geweest bij het naleven van de lockdownregels. In plaats daarvan vonden ze dat mensen de regels over het algemeen volgden omdat (1) ze de wet waren en (2) omdat ze ons een gedeeld begrip gaven van wat goed en juist was om te doen, dat velen van ons lijken te hebben geïnternaliseerd (Jackson en Bradford 2021).

Het eerste is niet bijzonder verrassend. De wet geniet een “reservoir van loyaliteit” onder de Britten, die daarom al geneigd zijn om haar edicten te respecteren, alleen maar omdat ze tot wet zijn verheven (Halliday et al. 2022, p.400).

Dit verklaart echter niet de tweede drijfveer voor naleving. Dat wil zeggen, het verklaart niet waarom we ons in lockdownwetten konden vinden en ze gewillig accepteerden als de basis van onze publieke moraal – tot het punt dat we zelfs vaak ons niet-conforme gedrag rechtvaardigden als zijnde niettemin binnen de “geest van de wet” (Meers et al. 2021). Het verklaart niet waarom we naar de gezuiverde, geterroriseerde hertekening van de maatschappij keken en zagen dat het goed was. Het is de moeite waard om, met het voordeel van afgekoelde hoofden en achteraf, nog eens kort na te gaan hoe dit er precies uitzag.

In de loop van ongeveer een week werden onze levens en zorgen in een COVID-monochroom geverfd en rond één enkele, gedeelde prioriteit gesitueerd – de verspreiding van het nieuwe coronavirus vertragen, of, in de toenmalige bewoordingen, “de curve afvlakken” en “R onder de 1 brengen”. En om dit te bereiken werd ons gevraagd om bijna elke activiteit op te geven die deel uitmaakte van ons gezamenlijke leven en die ons onderscheidt van vee uit legbatterijen, inclusief maar niet beperkt tot vrienden zien, naar school gaan, winkelen, naar het theater gaan, teamsporten spelen, afspreken voor romantiek of seks, en gewoon wat rondhangen (Wagner 2022, p.61).

In zekere zin vereenvoudigde het ons leven ook radicaal.

In de radicale, verbijsterende onzekerheid van begin 2020 bespaarden de lockdown-regels ons de perikelen en dubbelzinnigheden van het sterveling zijn tussen stervelingen ten tijde van de pest, door ons te vertellen wat we in de meeste gevallen moesten doen. Wilt u oma zien? Simpel! Dat kan niet. Wilt u boodschappen doen? Alleen essentiële dingen en volg de afgeplakte lijnen over de vloer! Wilt u een affaire met de melkboer voortzetten of gewoon uw vriendin zien? Nou, nogmaals, dat kan niet – en bid maar dat u niet in Leicester woont.

 

Om een term uit de morele filosofie te lenen: de lockdowns introduceerden een besluitvaardigheid (of tenminste de illusie daarvan) in ons leven die er anders niet zou zijn geweest (Taylor 1997). Onder deze invloed hoefden we ons niet langer met ons leven bezig te houden als morele agenten die onvolmaakte oordelen moesten vellen over wat goed of fout was, omdat we ervan uit konden gaan dat deze oordelen al door een hogere autoriteit waren geveld en in haar regels waren weerspiegeld. Het leven in lockdown loste alle filosofische problemen op en als je voor een bepaalde actie stond, vroeg je niet: “Is dit het juiste?” maar: “Maakt dit de curve vlakker?”

Deze besluitvaardigheid verklaart misschien voor een deel waarom we het wereldbeeld van de ‘lockdown’ zo gemakkelijk hebben geïnternaliseerd. In zijn essay uit 2005, “Afraid to be Free: Dependency as Desideratum”, identificeerde James Buchanan een wijdverspreid verwachtingspatroon dat hij ‘Ouderlijk Socialisme’ noemde en omschreef als:

… paternalisme omgedraaid, bij wijze van spreken. Met paternalisme bedoelen we de houding van elitairen die hun eigen voorkeurswaarden aan anderen willen opleggen. Met parentalisme bedoelen we daarentegen de houding van personen die waarden aan zich willen laten opleggen door andere personen, door de staat of door transcendente krachten. (Buchanan 2005)

Buchanan definieert socialisme heel losjes als de reeks politieke projecten die een soort gecollectiviseerde controle over de handelingsvrijheid van het individu willen opleggen en geeft een lijst van mogelijke bronnen, waaronder ouderlijk socialisme. In tegenstelling tot de andere bronnen die Buchanan noemt (die te maken hebben met de structuur en de bevoegdheden van de staat), heeft ouderlijk socialisme echter betrekking op de verwachtingen die burgers van die staat hebben. Vrijheid en autoriteit, merkt Buchanan op, gaan gepaard met verantwoordelijkheid.

Een vrij mens wordt gedwongen om te worstelen met de complexiteiten en dubbelzinnigheden van zijn leven en om tot een oordeel te komen over wat ertoe doet – en draagt verantwoordelijkheid voor zowel de worsteling als het oordeel. Dit, merkt Buchanan op, is een zware last die veel mensen gewoonweg te bang zijn om te dragen. In plaats daarvan eisen zij (d.w.z. ouderlijke socialisten of, eenvoudiger gezegd, wij!) dat de staat een motor van orde en zekerheid in hun wereld is, zoals een ouder dat is in die van hun kind, en dat de staat deze oordelen velt en aan hen oplegt. Ouderlijke socialisten willen dat de staat hen vertelt wat belangrijk is, hen vertelt wat veilig en juist is en wat riskant en verkeerd is, en hen niet de vrijheid geeft om zelf te beslissen.

 

Dit komt neer op het eisen van het soort beslisbaarheid dat wordt geboden door thuisblijvende ouders en betekent natuurlijk dat er compromissen moeten worden gesloten over sommige van iemands vrijheden. Als de diagnose van Buchanan juist is, hebben we de lockdowns misschien geaccepteerd omdat ze passen in een lang bestaand verwachtingspatroon dat we van de staat hebben. Hoewel het pandemiebeheersingsbeleid zelf ongekend en schokkend was, was de rol die het aan de staat in ons leven gaf dat niet helemaal, en dat kan helpen verklaren waarom we het zo gemakkelijk accepteerden.

Dit staat haaks op veel van wat critici van lockdowns schrijven. Voor veel van deze (overigens vaak inzichtelijke) schrijvers waren de lockdowns in wezen een top-down fenomeen, voornamelijk gedreven en in stand gehouden door de machinaties van politici, wetenschappelijke adviseurs, of een meer obscure elitegroep. Dergelijke verklaringen variëren van conventioneel, zoals Laurent Mucchielli’s analyse van de centraliserende neiging van de Franse regering en de perverse prikkels die de aanbevelingen van de WHO vormgeven, tot de meer onorthodoxe, zoals Michael P. Senger’s argument dat Xi Jinping opzettelijk de wereld stillegde onder het voorwendsel van een goedaardig virus (Mucchielli 2022; Senger 2021).

Maar als het klopt wat ik hierboven heb geschreven, dan zijn deze theorieën niet per se onjuist (die van Mucchielli niet), maar ze zijn wel beperkt doordat ze geen rekening houden met de rol van bottom-up krachten zoals ouderlijk socialisme bij het naleven van de lockdowns. Ze doen geen recht aan de manier waarop de lockdowns zowel continu was met als mogelijk werd gemaakt door een reeks aloude, populaire verwachtingen die we van de staat hebben.

Deze omissie dreigt nadelige gevolgen te hebben voor het project van lockdownkritiek, ervan uitgaande dat het doel ervan het voorkomen van toekomstige lockdowns is. Als lockdowns mogelijk zijn gemaakt door de parentalistische verwachtingen van het volk, dan kunnen wettelijke hervormingen, hoewel ze natuurlijk welkom zijn, onvoldoende en machteloos blijken tegen de zeer reële dreiging van ‘vrijwillige’ lockdowns, waarbij een bevolking gehoor geeft aan een verzoek om thuis te blijven zonder dat dit wettelijk verplicht hoeft te worden.

Kijk eens naar de opmerkingen van David Halpern, een vooraanstaand gedragswetenschapper en Chief Executive van de beruchte “Nudge” eenheid van de Britse regering, waarover in de Telegraph werd bericht:

Groot-Brittannië is getraind om te voldoen aan lockdown bij een toekomstige pandemie, heeft de chief executive van de ‘nudge unit’ gezegd.

Professor David Halpern vertelde de Telegraph dat het land “de oefening had geoefend” om gezichtsmaskers te dragen en thuis te werken en dat het “het opnieuw zou kunnen doen” in een toekomstige crisis.

In zijn toespraak op de podcast Lockdown Files voorspelde de regeringsadviseur Prof. Halpern dat het land zich zou houden aan nog een bevel om “thuis te blijven” omdat ze “een beetje weten wat de oefening is”.

In een interview dat werd gegeven vóór de getuigenis van de heer Hancock, suggereerde de vooraanstaande gedragswetenschapper zelfs dat de eerdere ervaring van het land het “veel gemakkelijker voor te stellen” maakte dat de bevolking toekomstige lokale beperkingen zou accepteren.

 

Na getraind te zijn door een eerste ronde van thuisblijfbevelen, hebben onze voorheen abstracte paternalistische verwachtingen van de staat een nieuwe vorm gekregen: in tijden van pest, lockdown! Hoewel Halpern dit niet expliciet zegt (hij heeft het nog steeds over een ” thuisblijfbevel”), suggereren zijn opmerkingen toch dat toekomstige ‘lockdowns’ misschien niet eens wettelijk verplicht hoeven te zijn – we zullen gewoon weten wat we moeten doen als de staat of de volksgezondheid ons dat aanraadt.

De dreiging van vrijwillige lockdowns zou sceptici van lockdowns ertoe moeten aanzetten om hun zicht alleen op de staatsinstellingen te richten, maar ook op de moeilijker te beperken, bottom-up drijfveren van lockdown zoals ouderlijk socialisme. Ze moeten manieren vinden om onze collectieve zelfverwaarlozing aan te pakken en de waarde en het belang van vrije beslissing opnieuw benadrukken.

Dit betekent niet dat we elke rol van de staat in ons leven afwijzen of elk socialistisch plan veroordelen (Buchanan is er zelf heel duidelijk over dat zijn kritische project verenigbaar blijft met aspecten van de sociaaldemocratie, zoals herverdeling via belastingen). Maar het betekent wel dat we moeten proberen een populaire scepsis ten opzichte van de staat in zijn didactische en moraliserende functies te bevorderen en te bestendigen. Critici van COVID-19 moeten verder gaan dan het bekritiseren van de openbare instellingen en individuen die het beleid hebben ontworpen, en moeten beginnen met het aanvallen van de volksmentaliteit die ze in de eerste plaats denkbaar en uitvoerbaar heeft gemaakt.

Bibliografie:

Buchanan, James M. “Afraid to Be Free: Dependency as Desideratum.” Public Choice 124, pp.19–31. (2005).

Foad, C et al. The limitations of polling data in understanding public support for COVID-19 lockdown policies R. Soc. open sci.8 (2021).

Ganslmeier, M., Van Parys, J. & Vlandas, T. Compliance with the first UK covid-19 lockdown and the compounding effects of weather. Sci Rep 12, 3821 (2022).

Halliday et al. Why the UK Complied with COVID-19 Law. King’s Law Journal. pp. 386-410. (2022)

Jackson, J. and Bradford B. Us and Them: On the Motivational Force of Formal and Informal Lockdown Rules, LSE Public Policy Review 1, 4 (2021).

Meers et al. “Creative Non-compliance”: Complying with the “Spirit of the Law” Not the “Letter of the Law” under the Covid-19 Lockdown Restrictions, Deviant Behaviour, 44:1, 93-111 (2021)

Mucchielli, L., 2022. La doxa du COVID. Tome 1 : peur, santé, corruption et démocratie. Paris: Eoliennes Editions.

Senger, M.P. Snake Oil: How Xi Jinping Shut Down the World, (2021)

Taylor, C. in Chang, R. (ed.) Incommensurability, incomparability, and practical reason. Cambridge, MA, USA: Harvard. (1997)

Wagner, A. Emergency state : how we lost our freedoms in the pandemic and why it matters. London (2022)


Copyright © 2023 door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/waarom-voldeden-de-mensen/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...