dinsdag 27 februari 2024

Emmanuel Macron staat alleen: westerse bondgenoten willen “geen grondtroepen naar Oekraïne” sturen

 

Noch NAVO-baas Jens Stoltenberg (rechtsbovenaan), noch de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (rechtsonderaan) treden de Franse president Emmanuel Macron bij in verband met zijn uitspraken over Oekraïne.

mtm

27/02/2024 om 18:34

Macron zei het maandagavond na afloop van een internationale conferentie over Oekraïne in Parijs: “Er is geen consensus over het sturen van grondtroepen, maar niets mag uitgesloten worden in de toekomstige dynamiek. We willen alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat Rusland de oorlog niet wint.”

Veel bijval heeft de Franse president intussen nog niet gehad. Om niet te zeggen: helemaal geen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz liet dinsdag weten dat er “geen soldaten van Europese landen of van de NAVO naar Oekraïne gestuurd zullen worden”. “Wat vanaf het begin van de oorlog tussen de westerse bondgenoten is beslist, blijft ook in de toekomst geldig.”

“Voor 2024 is een budget van 611 miljoen euro vrijgemaakt om in materiële hulp aan wapens en munitie te voorzien om het Oekraïense leger te steunen.”

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, trad Scholz bij. “Er zijn geen plannen om gevechtstroepen naar Oekraïne te sturen. De NAVO en de geallieerden geven al ongekende militaire hulp aan Oekraïne. Dat doen we al sinds 2014 en we hebben een versnelling hoger geschakeld na de grootschalige invasie (in februari 2022, nvdr.).”

Ook het Verenigd Koninkrijk plant geen grootschalige inzet van troepen in Oekraïne naast het kleine aantal mensen dat daar al is om het leger van Kiev te ondersteunen met medische training, zei Downing Street in een reactie.

De premiers van Polen en Tsjechië, Donald Tusk en Petr Fiala, zeiden dinsdag dat ze geen plannen hadden om troepen naar Oekraïne te sturen, maar benadrukten de noodzaak voor alle Europese landen om Kiev “maximale” steun te geven in haar oorlogsinspanning.

611 miljoen euro

Ook ons land heeft al gereageerd op de uitspraken van Emmanuel Macron, bij monde van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). “Voor Defensie blijft de steun aan Oekraïne met alle noodzakelijke materiële hulp vandaag de prioriteit”, luidde het. “Voor 2024 is een budget van 611 miljoen euro vrijgemaakt om in materiële hulp aan wapens en munitie te voorzien om het Oekraïense leger te steunen. Daarnaast nemen we actief deel aan zes ondersteunende coalities voor de Oekraïense strijdkrachten, alsook aan hun trainingen.”

“Niet in het belang van het Westen”

                                                  Dmitri Peskov. — © via REUTERS

Ook Rusland heeft al gereageerd op de uitspraken van Macron. De woordvoerder van het Kremlin zei dinsdag dat het sturen van troepen naar Oekraïne “niet in het belang van het Westen zou zijn”.“Daar moeten ze zich bewust van zijn”, aldus Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. “Gewoon de mogelijkheid al opwerpen vormt een nieuw zeer belangrijk element in het conflict. Al merken we dat hier in het Westen geen consensus over bestaat.”De woordvoerder van het Russische regime kreeg ook een vraag over het risico op een direct conflict tussen de NAVO en Rusland bij een militaire aanwezigheid in Oekraïne. Peskov antwoordde dat “we in dat geval niet zouden moeten praten over ‘waarschijnlijkheid’, maar over ‘onvermijdelijkheid’”.

 Bron: https://www.gva.be/cnt/dmf20240227_96330050


Piloten: Plotselinge dood en veel beperkingen en ziekten dankzij verplichte vaccinatie

02/11/2024   Sterfgevallen en plotselinge arbeidsongeschiktheid onder piloten zijn vooral merkbaar vanwege het veiligheidsrisico en halen va...