Op 1 en 2 februari kwamen 60 mensen uit verschillende sectoren – overheid, industrie, wetenschap, landbouw en media – bijeen in Brussel om te praten over toekomstige voedselcrises in Europa.
Tijdens deze eerste Food Alert-workshop vormden deelnemers een taakgroep die adviezen opstelde voor EU-leiders in het geval er een voedselcrisis uitbreekt.
Ze werden onderverdeeld in drie groepen, waarbij elke groep zich richtte op een onderdeel van het probleem: de aanpak van de crisis, het zekerstellen van de voedselproductie en het managen van de handel en financiën.
Schrijnend beeld
In Europa is de prijs van kunstmest en energie omhoog geschoten en daar heeft de landbouw onder te lijden.
De simulatie van 2025 schetst een schrijnend beeld: geplunderde supermarkten, chaos in steden, in Duitsland is er een tekort aan vis en vlees, veehouders gaan failliet.
De deelnemers stelden diverse maatregelen voor, zoals het verlagen van subsidies voor veehouders en een verschuiving richting een plantaardig dieet.
Wat er in de maak is
Volgens Chris Hegadorn, een gepensioneerde diplomaat en medeorganisator van de workshop, is het belangrijk dat Europa klaar is voor toekomstige crises, om ‘de naderende uitdagingen te verlichten’.
“Als de elite een simulatie van een crisis oefent, weten we gewoonlijk hoe laat het is en wat er in de maak is,” reageert advocaat Carine Knapen.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.