In januari dit jaar was er in de EU nog altijd sprake van oversterfte, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Wel is de oversterfte iets gedaald, van 9,5 procent in december naar 4,2 procent in januari.
In mei vorig jaar, toen de WHO het einde van de coronapandemie aankondigde, bedroeg de oversterfte 3,6 procent.
Wat meteen opvalt is dat Nederland de hoogste oversterfte van de Europese Unie heeft. In januari was de oversterfte bij ons maar liefst 15,3 procent. Ook Kroatië (12,1 procent) en Denemarken (11,5 procent) kampen met een forse oversterfte.
‘Coronazorgenkindje’
In landen als Bulgarije (-14,2 procent), Hongarije (-8,6 procent) en Litouwen (-6,9 procent) is juist sprake van ondersterfte. Daar overlijden minder mensen dan je zou verwachten.
Ironisch genoeg waarschuwde de Europese Commissie eind 2021 dat de lage vaccinatiegraad in Bulgarije ‘de hele EU bedreigt’. Op dat moment was de vaccinatiegraad in dat land het laagst in heel Europa: 22,7 procent van de inwoners was volledig ingeënt tegen corona. De NOS noemde Bulgarije het ‘coronazorgenkindje’ van de EU.
In Bulgarije waren de autoriteiten daarnaast erg terughoudend met het instellen van nieuwe coronaregels.
Het wordt nog erger
Het ‘slechtste’ jongetje van de klas, dat werd verguisd omdat de vaccinatiegraad zo laag was, is nu het beste jongetje van de klas.
En het wordt nog erger: volgens de statistische website Our World in Data is de oversterfte in Nederland in februari gestegen naar 20 procent.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.