zondag 7 juli 2024

De realiteit van de oorlog in Oekraïne: ‘Enorme lithiumafzettingen zijn ons doelwit’, zegt Berlin

07/07/2024 


Het is vandaag de dag het belangrijkste strategische mineraal op aarde.

De echte reden achter de grote belangstelling van Duitsland voor de oorlog in Oekraïne wordt onthuld door een topregeringsfunctionaris: Berlijn heeft zijn oog op de enorme lithiumvoorraden van het land laten vallen, meldt Pronews.

Duitsland heeft in zijn zoektocht naar goedkoop lithium en het verminderen van zijn afhankelijkheid van derde landen het Oekraïense lithium als de ‘gouden oplossing’ voor zijn problemen aangemerkt.

Ulrich Blum, directeur-generaal van het Duitse Lithium Instituut (ITEL), maakte de bedoelingen van Berlijn duidelijk: “Als Rusland de Donbass inneemt en nog meer gebieden in het centrum van Oekraïne controleert, waar betere lithiumvoorraden zijn, zal de situatie voor Europa erger worden. , aangezien Europa de meeste metalen die nodig zijn voor de energietransitie uit Oekraïne zou kunnen halen.’

Deze verklaring, afkomstig van de hoogste functionaris van het Duitse staatsagentschap, moet worden opgevat als het officiële standpunt van de Duitse staat over deze kwestie.

Lithium, tegenwoordig het belangrijkste strategische mineraal van de planeet, vormt de basis voor de productie van lithium-ionbatterijen die worden gebruikt in elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.

De vraag naar lithium groeit exponentieel, en grote gebieden in Oekraïne, zoals de Donbass en het centrum van het land, beschikken over enorme hoeveelheden van dit kostbare mineraal.

De Oekraïense regering van Volodymyr Zelenski promoot, in ruil voor de levering van wapensystemen, blijkbaar een agenda die de Duitse belangen dient, en vecht in wezen een oorlog die op geen enkele manier in het belang van het Oekraïense volk is.

Hetzelfde was immers gebeurd met de VS, waar Kiev activa toewees via de investeringsmaatschappij Black Rock.

Duitsland beschouwt Oekraïens lithium als de sleutel tot zijn energieonafhankelijkheid tegen zeer lage kosten.

Lithiumvoorraden in Oekraïne worden gewaardeerd in miljarden dollars en vormen het ultieme strategische bezit in een tijd waarin natuurlijke hulpbronnen steeds schaarser worden en eenzijdig onder controle worden gebracht.

Het veiligstellen van de lithiumvoorziening is een prioriteit geworden voor bedrijven in Azië, Europa en Noord-Amerika, en stimuleert strategische allianties en joint ventures tussen autofabrikanten en mijnbouwbedrijven.


//

Veel mijnbouwprojecten zijn momenteel in ontwikkeling of onderzoek in Australië, Oostenrijk, Brazilië, Canada, China, Democratische Republiek Congo (DRC), Tsjechië, Ethiopië, Finland, Duitsland, Ghana, Kazachstan, Mali, Namibië, Nigeria, Peru, Portugal Rusland, Servië, Spanje, Thailand, de Verenigde Staten en Zimbabwe worden vermeld door de United States Geological Survey (USGS). Frankrijk en India zijn al toegevoegd aan een lange lijst.

Analisten voorspellen dat de wereld al in 2025 te maken kan krijgen met een tekort aan lithium, omdat de vraag naar het metaal blijft groeien omdat het een integraal onderdeel is van batterijen voor elektrische voertuigen.

Volgens BMI, de onderzoekstak van Fitch Solutions, komt het tekort voort uit de Chinese vraag naar lithium die het aanbod overtreft.

“Wij verwachten alleen al in de periode 2023-2032 een gemiddelde jaarlijkse groei van 20,4% voor de Chinese vraag naar lithium voor elektrische voertuigen. Wij geloven dat het tekort zeker zal komen”, zegt BMI in haar rapport.

Daarentegen zal het Chinese lithiumaanbod in dezelfde periode met slechts 6 procent groeien, zei BMI, eraan toevoegend dat het zelfs niet aan een derde van de verwachte vraag kan voldoen.

China is de derde grootste producent van lithium ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 540.000 ton lithium geproduceerd, en tegen 2030 wordt geschat dat de mondiale vraag 3 miljoen ton zal bereiken.

Bovendien zal de verkoop van elektrische voertuigen volgens de voorspellingen van S&P Global Commodity Insights in 2023 13,8 miljoen bereiken, maar tegen 2030 stijgen tot ruim 30 miljoen.

Natuurlijk zal het aanbod toenemen, maar de vraag zal naar verwachting in een veel sneller tempo toenemen, vertelde Corinne Blanchard, hoofd cleantech bij Deutsche Bank, aan CNBC.

Tegen eind 2025 ziet Blanchard een ‘matig tekort’ van ongeveer 40.000 tot 60.000 ton lithiumcarbonaat-equivalent, maar hij voorspelt een veel groter tekort van 768.000 ton tegen eind 2030.

Sommige andere analisten zijn het erover eens dat er een tekort zal zijn, maar schatten dit iets later, tegen het einde van het decennium.


Duitsland: Europa moet lithiumafzettingen in Donetsk en Lugansk veroveren

Roderich Kiesewetter (CDU) wordt beschouwd als een hardliner en oorlogshavik, wil een overwinning op Rusland en pleit voor de meest duistere en lang weerlegde Oekraïense oorlogspropaganda. Tijdens een uitzending op ARD op maandag liet hij echter iets los dat licht zou kunnen werpen op de ware oorlogsmotieven van de federale regering en de EU, meldt RT.de … Meer lezen overDuitsland: Europa moet lithiumafzettingen in Donetsk en Lugansk veroveren

https://dissident.one/duitsland-europa-moet-lithiumafzettingen-in-donetsk-en-lugansk-veroveren


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...