Onderzoek van het Institute for Systems Biology (ISB) onthult een significant verband tussen de frequentie van de stoelgang en de gezondheid op lange termijn. Uit de studie bleek dat regelmatige stoelgang, met name één tot twee keer per dag, correleerde met een gezonder darmmicrobioom en een verminderd risico op chronische ziekten.
Deelnemers werden gecategoriseerd op basis van de bewegingsfrequentie van de darmen, wat aantoont dat degenen in de "Goldilocks-zone" van één tot twee keer per dag een betere bacteriebalans hadden in vergelijking met mensen met obstipatie of diarree. De studie vond ook associaties tussen de bewegingsfrequentie van de darmen en bloedmarkers die mogelijke nier- en leverschade aangeven, wat het belang benadrukt van het behoud van een regelmatige darmgezondheid.
Om het risico op obstipatie te verminderen, neemt u gefermenteerde voedingsmiddelen op om uw darmen te "herplaatsen" met nuttige bacteriën. Eenvoudige veranderingen zoals het ruilen van bewerkte voedingsmiddelen voor vezelrijke opties, het verwijderen van gluten, suiker en kunstmatige zoetstoffen, en regelmatige lichaamsbeweging kunnen de darmgezondheid aanzienlijk verbeteren. Goed gehydrateerd blijven en bepaalde medicijnen vermijden, helpt ook.
BRON: