24/11/2024
Gecontroleerde blootstelling aan het 5G-stralingsspectrum heeft geleid tot veranderingen in het hersenweefsel van laboratoriumratten, aldus een team wetenschappers van de Tomsk State University (TSU) in Rusland.
Sinds de introductie van de 5G-mobiele telefooninfrastructuur zijn er zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek heeft het 5G-radiofrequentie-elektromagnetische veld (RF-EMF) geclassificeerd als een “mogelijke” menselijke kankerverwekkende stof, maar er is nog geen sluitend onderzoek naar voren gekomen, meldt Sott.
“We besloten uit te zoeken wat het effect is van niet-ioniserende straling op knaagdieren van verschillende leeftijden“, aldus Natalia Krivova, hoofdonderzoeker bij het Biology and Biophysics Research Institute van de TSU, in een verklaring deze week.
Wetenschappers van de TSU experimenteerden met mannelijke Wistar-ratten, die door wetenschappers worden geprefereerd omdat ze vergelijkbare reacties op externe stimuli hebben als mensen. Ze testten drie verschillende leeftijdsgroepen: ratten van 5-6 weken oud (overeenkomend met menselijke adolescenten), 10-11 weken oud (menselijke volwassenen van 40 jaar en ouder) en ratten van 17-18 weken oud (mensen van 65 jaar en ouder). Ze werden allemaal vijf weken lang blootgesteld aan RF-EMF-frequenties, wat overeenkomt met ongeveer vier jaar van de levensduur van een mens.
De studie toonde geen uiterlijke veranderingen tussen de ratten die waren blootgesteld aan de straling en de controlegroep.
“Echter, een meer gedetailleerde studie van het hersenweefsel van de ratten na blootstelling aan de 5G-antenne onthulde een significante verandering in de verhouding van antioxidanten en oxidanten,” zei Krivova.
Het is nog steeds onduidelijk of de veranderingen zullen leiden tot positieve of negatieve veranderingen in de cognitieve vermogens van de ratten, of dat hun lichaam op de een of andere manier zal compenseren voor de verstoring
, voegde ze toe, en riep op tot verder onderzoek naar het onderwerp.De Tomsk-studie is de eerste keer dat wetenschappers de stralingsabsorptiesnelheid van gekooide knaagdieren hebben kunnen meten, aldus de universiteit. Het TSU-radiofysicateam onder leiding van professor Sergey Shipilov ontwierp de 5G-antenne voor het experiment en een team onder leiding van postdoctoraal student Ramdas Mazmanazarov ontwikkelde een methode om de absorptiesnelheid te meten. Hun werk werd eerder dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Applied Sciences.
De studie was onderdeel van het International Electromagnetic Field Project, geïnitieerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om wetenschappelijk onderbouwde en objectieve antwoorden te krijgen op vragen van het publiek over de mogelijke gezondheidsrisico’s van 5G-elektromagnetische velden.
Volgens Krivova is de volgende onderzoeksfase bedoeld om vrouwelijke ratten te bestuderen en te onderzoeken hoe 5G-straling hun nakomelingen kan beïnvloeden, als er financiering kan worden verkregen.