zondag 24 november 2024

Europa staat voor nieuwe gascrisis – Media

 24/11/2024

Eerst sloot Duitsland zijn kerncentrales. Toen gaf het de VS toestemming om Nordstream op te blazen en vervolgens stemde het in met EU energiesancties tegen Rusland Duitsland.

De eerste twee Nord Stream-pijpleidingen onder water werden in 2012 gelanceerd en voorzagen in 2018 in ongeveer 16% van de aardgasbehoefte van de EU, waarmee in 2021 de helft van de jaarlijkse vraag van Duitsland werd gedekt. ​​Er werden nog twee pijpleidingen gebouwd, maar deze werden nooit operationeel, omdat Berlijn de certificering van Nord Stream 2 stopzette onder druk van de VS, kort voor de Russische militaire operatie in Oekraïne. Drie van de vier pijpleidingen werden in september 2022 opgeblazen door de VS.

Nu zijn er nieuwe Amerikaanse sancties om Duitsland de doodssteek te geven.

Europa staat op de rand van een nieuwe energiecrisis, aangezien snel slinkende gasreserves en mogelijke leveringsbeperkingen van Rusland een toch al moeilijke situatie dreigen te verergeren, aldus Bloomberg. De outlet analyseerde de regionale situatie in het kielzog van Amerikaanse sancties tegen Gazprombank, de belangrijkste bank van Rusland voor energiegerelateerde transacties, in een artikel op zaterdag.

Deze week legde de VS sancties op aan Gazprombank, de belangrijkste Russische bank voor energietransacties en de laatste grote bank van het land die is aangesloten op het interbancaire berichtensysteem SWIFT.

Thomas Röper:

Officieel maken EU-politici bekend dat de EU inmiddels onafhankelijk is van Russisch gas en dat de EU geen Russisch gas wil importeren zodat Rusland er geen inkomsten uit haalt.

In de praktijk zien de zaken er echter anders uit, aangezien de EU-energietoezichthouder in zijn kwartaalrapport van oktober meldde dat het aandeel van Russisch vloeibaar aardgas (LNG) op de EU-markt is gestegen tot 20 procent in 2024, vergeleken met 14 procent in 2023. Volgens het rapport komt ongeveer een derde van alle gasimport in de EU in de vorm van LNG, terwijl de rest via pijpleidingen wordt aangevoerd.

Over het geheel genomen daalde het aandeel Russisch gas in de EU van 45 procent in 2019 naar 12 procent in het derde kwartaal van 2023, maar steeg daarna weer en bedroeg 18 procent in het tweede kwartaal van 2024. Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk dat Qatar bijvoorbeeld zijn LNG-export naar Azië heeft geheroriënteerd, omdat de leveringen aan Europa aanzienlijk duurder zijn geworden als gevolg van de situatie in de Rode Zee.

Rusland levert dus nog steeds ongeveer een vijfde van het aardgas dat de EU verbruikt.

Tot nu toe hebben EU-landen die gas kopen uit Rusland, dat via pijpleidingen of als LNG naar Europa komt, hun rekeningen aan Gazprombank betaald. Als de VS Europese banken onder druk zet om zich bij de sancties aan te sluiten, zoals gewoonlijk het geval is, zou dit het voor Europese importeurs onmogelijk kunnen maken om voor Russisch gas te betalen.

In het ergste geval zou een vijfde van het Europese gas van de ene op de andere dag kunnen ontbreken, precies aan het begin van het stookseizoen.

Als dat zou gebeuren, zouden de prijzen voor elektriciteit en verwarming in Europa exploderen en zou het oude gezegde opnieuw uitkomen: als je vrienden hebt zoals de VS, heb je geen vijanden meer nodig.

Bron: https://dissident.one/europa-staat-voor-nieuwe-gascrisis-media

Peer-reviewed autopsie-onderzoek legt verband tussen COVID-vaccins en 73% van de sterfgevallen na vaccinatie, dringt aan op onmiddellijke terugroeping door FDA

  november 24, 2024    12        Image by peoplecreations on Freepik E en baanbrekende peer-reviewed studie heeft het meest uitgebreide bewi...