januari 31, 2025 15
Nord Stream 2 buis © Vuo / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)Ambtenaren in de Europese Unie bespreken de mogelijkheid om de import van Russisch gas te hervatten als onderdeel van een mogelijk vredesakkoord in Oekraïne, zo meldt de Financial Times.
De kwestie rond de levering van Russisch gas aan de EU is controversieel gebleken voor het blok, vooral nadat Brussel in 2022 na de escalatie van het conflict in Oekraïne zijn inspanningen opvoerde om de afhankelijkheid van goedkope Russische energie te verminderen.
Voor de oorlog was Russisch gas via pijpleidingen goed voor ongeveer 40% van de totale aankopen van de EU, waarbij Duitsland de grootste afnemer was.
RT meldt:
Voorstanders van het voorstel, waaronder ambtenaren van Duitsland en Hongarije, stellen dat het opnieuw invoeren van Russisch gas de energieprijzen van Europa zou kunnen verlagen en Moskou zou kunnen aanmoedigen om onderhandelingen aan te gaan, schreef de FT, die bronnen citeert die bekend zijn met de zaak. Ze geloven dat een dergelijke stap de partijen in het conflict zou stimuleren om een staakt-het-vuren te handhaven.
“Er is druk van enkele grote lidstaten op de energieprijzen en dit is natuurlijk een manier om die naar beneden te krijgen,” vertelde een ambtenaar aan de FT.
Maar het idee heeft naar verluidt ambtenaren in Brussel en diplomaten uit sommige Oost-Europese landen, die van oudsher de meest uitgesproken critici van Rusland zijn, “woedend ” gemaakt. Ze maken zich zorgen over het verhogen van de exportinkomsten van Moskou en het terugdraaien van de inspanningen om de afhankelijkheid van Russische energie te verminderen.
Moskou heeft zijn twijfels geuit over de haalbaarheid van het gerapporteerde plan. Het is onwaarschijnlijk dat de EU bereid is om in de nabije toekomst opnieuw Russisch gas aan te kopen, vertelde de eerste vicevoorzitter van de energiecommissie van de Doema, Igor Ananskikh, donderdag aan Lenta.ru.
Rusland heeft herhaaldelijk verklaard dat het bereid is om de gasleveringen aan Europa te hervatten en heeft de sancties bekritiseerd door te stellen dat ze meer schade toebrengen aan de EU dan aan Moskou.
De EU heeft te maken gehad met een dramatische vermindering van de invoer van Russisch gas als gevolg van Oekraïne-gerelateerde sancties en de sabotage in 2022 van de Nord Stream pijpleiding, die het belangrijkste kanaal was voor Russisch gas naar de EU. Op 1 januari staakte Oekraïne de doorvoer van Russisch gas via zijn grondgebied na het aflopen van een overeenkomst met Moskou. Voorheen was Russisch gas goed voor ongeveer 40% van de totale aanvoer naar de EU.
In plaats daarvan heeft het blok de import van vloeibaar aardgas (LNG) uit landen als de Verenigde Staten en Noorwegen opgevoerd, waardoor de energieprijzen zijn gestegen. De Amerikaanse president Donald Trump drong er eerder bij Brussel op aan om meer Amerikaans LNG te kopen en dreigde met invoerheffingen als het land hier niet aan zou voldoen.
De hoge energieprijzen hebben de economie van de EU zwaar getroffen. De economische motor van het blok, Duitsland, zag zijn economie in 2024 voor het tweede achtereenvolgende jaar krimpen, volgens officiële gegevens.