dinsdag 7 december 2021

Sfeer op zorgbetoging tegen verplichte vaccinatie wordt grimmig: politie gebruikt traangas aan kabinet Vandenbroucke

 

   

In Brussel zijn duizenden personeelsleden uit de zorg op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie in hun sector. Men schat het aantal demonstranten op zo’n 4.000. Aan het kabinet van minister van Volksgezondheid werd de sfeer grimmiger. Betogers die het gebouw wilden binnendringen, werden bespoten met traangas.

Redactie 07-12-21, 13:21 Laatste update: 13:48

De manifestatie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront uit Brussel en Walloniƫ. Ze komt er nadat een hele week opgeroepen werd om naar het kabinet van Vandenbroucke te trekken.

“Mijn lichaam, mijn keuze”

De betoging startte omstreeks 10.30 uur op de Kapellemarkt en trok nadien naar het kruispunt Kunst-Wet. Heel wat manifestanten dragen borden en spandoeken mee waar gewaarschuwd wordt voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. “Red onze gezondheidszorg in plaats van te ontslaan”, of “Mijn lichaam, mijn keuze”, staat er te lezen. De betoging verloopt luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Achteraan lopen brandweerlieden en ambulanciers. 

Het federale kernkabinet is het vorige maand eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering of wordt geschorst zonder loon.



https://www.hln.be/binnenland/sfeer-op-zorgbetoging-tegen-verplichte-vaccinatie-wordt-grimmig-politie-gebruikt-traangas-aan-kabinet-vandenbroucke~aca6c860/

 “Verplichting is discriminerend”

Maar de vakbonden vrezen dat deze verplichting het personeelstekort in de sector nog zal doen toenemen. “Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt”, meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen. 

“De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend”, vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega’s nu al bijzonder moeilijk is. “Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen.” 


foto   © RV

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...