woensdag 6 april 2022

HET BEGINT: Russische gasreus stopt de verscheping naar Europa via de belangrijkste pijpleiding nadat Duitse CEO waarschuwt voor dreigende economische "catastrofe"

04/04/2022 / Door JD Heyes


De economische gevolgen tussen Rusland en de rest van Europa verslechterden zaterdag nadat een Russische energiegigant besloot aardgas af te sluiten naar het continent dat door de belangrijkste  pijpleiding stroomde.

De actie van Gazprom om de Yamal-Europe-pijpleiding af te sluiten, een cruciale slagader voor energiestromen, kwam slechts een dag nadat Europese landen het meest vloeibare aardgas hadden geïmporteerd (LNG) uit Rusland dat ze in maanden hadden gedaan, blijkbaar in een poging om de goederen in te slaan vóór een door president Vladimir Poetin opgelegde termijn om ofwel hun aankopen in roebels te betalen, ofwel volledig te worden afgesneden.

Nu, in plaats van Duitsland en de Europese Unie binnen te stromen, begonnen de leveringen van LNG op vrijdag en zaterdag de andere kant op te stromen, aldus Gascade, de beheerder van het netwerk.

Eerder tijdens zijn met blunder gevulde bezoek aan Europa om de reactie van de NAVO op de Russische invasie van Oekraïne aan te pakken, beloofde President Joe Biden dat de VS hun export van LNG naar Europa zouden verhogen om vervolgens aan te stippen dat niet al het aanbodtekort door Amerikaanse leveranciers zou worden aangevuld.

Maar dat gezegd hebbende, hebben onderzoekers van de energie-industrie van Goldman Sachs al aangetoond dat de Amerikaanse export van de grondstoffen al op de huidige max. capaciteit is, dus er zullen er geen extra voorraden komen.

Daarnaast zijn er nog andere problemen voor Europese landen die afhankelijk zijn van Russische energie: het hele continent mist de infrastructuur om de invoer van LNG snel uit te breiden, omdat de EU-leiders de afgelopen decennia "fossiele brandstoffen" hebben gemeden in plaats van onbetrouwbare en veel duurdere "groene" hernieuwbare energie. LNG moet zeer zorgvuldig worden verwerkt en vervolgens "geregassificeerd" voordat het vervolgens naar nutsbedrijven en andere energiedistributeurs kan worden gestuurd.

De onderstaande kaart illustreert het niveau van afhankelijkheid dat verschillende Europese economieën hebben van Rusland :


Het is duidelijk dat het grootste deel van Europa enigszins tot sterk afhankelijk is van Russische energie - een feit waarvan Poetin ongetwijfeld op de hoogte was voordat hij zijn berekende aanval op Oekraïne lanceerde.

Naast dat Duitsland nu te maken heeft met een drastisch verminderde aanvoer van Russisch gas, is de Britse energiegigant Shell ook afgesneden van de voorraden van Moskou als reactie op de economische sancties van het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland, aldus Dmitry Peskov, de perssecretaris van Poetin.

'Londen wil de leider zijn van alles wat anti-Russisch is. Het wil zelfs Washington voor zijn! Dat zijn de kosten!'Peskov zei hij.

Zero Hedge legt uit wat er nu op het spel staat :

Nu Poetin de druk opvoert, hebben de Europese landen een moeilijke keuze voor de boeg: ofwel kunnen ze een bal spelen en de wereld laten zien dat hun inspanningen om zichzelf af te leiden van hun afhankelijkheid van Russische energie grotendeels tevergeefs zijn geweest. Of ze kunnen te maken krijgen met een 'catastrofale' economische crisis als de energieprijzen stijgen, wat leidt tot rantsoenering, black-outs en andere maatregelen waardoor de oliecrisis in de jaren zeventig op kinderspel lijkt.

Voorafgaand aan het weekend, Martin Brudermuller, CEO van 's werelds grootste chemische bedrijf, de Duitse BASFwaarschuwde dat in geval van verlies van LNG uit Rusland, zou zijn land een economische ineenstorting ondergaan.

Hoewel "Duitsland binnen vier tot vijf jaar onafhankelijk zou kunnen zijn van gas in Rusland", is het duidelijk dat "LNG import niet snel genoeg kan worden verhoogd om alle Russische gasstromen op korte termijn te vervangen ”, zei hij.

"Rusland dekt 55 procent van het Duitse aardgasverbruik", vervolgde hij, erop wijzend dat als Russisch gas van de ene op de andere dag zou verdwijnen, "veel dingen hier zouden instorten" -- aangezien “we een hoge werkloosheid zouden hebben en veel bedrijven failliet zouden gaan. Dit zou tot onomkeerbare schade leiden."

Europa's nachtmerriescenario lijkt nu te spelen.

Bronnen zijn onder meer:

FAZ.net

ZeroHedge.com

https://www.collapse.news/2022-04-04-russian-gas-giant-halts-shipments-to-europe.html

Piloten: Plotselinge dood en veel beperkingen en ziekten dankzij verplichte vaccinatie

02/11/2024   Sterfgevallen en plotselinge arbeidsongeschiktheid onder piloten zijn vooral merkbaar vanwege het veiligheidsrisico en halen va...