woensdag 11 mei 2022

Brussel wil niet dat Europese burgers hun mening baseren op verschillende bronnen: ‘Dat heet dus een dictatuur’

 


Eind maart stelde toenmalig FVD-senator Theo Hiddema (NL.) vragen over de sancties tegen Russia Today en Sputnik, die volgens de EU ‘instrumenten van het Kremlin’ zijn.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het blokkeren of verbieden onverstandig. Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning moeten we ‘juist in deze tijden strijden voor vrijheid van informatie’. Hij zei dat de vrijheid van meningsuiting iets is om te koesteren.

Hiddema vroeg de regering waarom Nederlandse burgers niet mogen zien wat door anderen (defensiespecialisten) zeker gezien moet worden en of de Nederlandse burger niet zelf mag bepalen waar hij of zij naar kijkt.

Onwenselijk

“Wie in een democratisch land denkt zich het recht te kunnen toe-eigenen om te bepalen hoe de Nederlandse burger zich wil informeren? Acht u de Nederlandse burgers, vertrouwd met het karakter van de NPO, niet in staat onderscheid te maken tussen werkelijkheid en de fictie van opiniemakers?” vroeg Hiddema.

Het antwoord van staatssecretaris Gunay Uslu van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “De sanctiemaatregel is ingesteld per besluit van de Raad voor de Europese Unie. De bijbehorende verordening van de Raad, die rechtstreeks toepasselijk en voor eenieder verbindend is, richt zich op exploitanten aan wie het verboden is mee te werken aan het uitzenden van inhoud van RT en Sputnik. Er is geen sprake van een verbod om inhoud te ontvangen.”

“Bent u het met FVD eens dat dit verbod op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting? Bent u het met FVD eens dat het onwenselijk is dat de EU zonder tussenkomst van de rechter of enig parlement deze verboden kan opleggen?” vroeg Hiddema.

Straf

Opnieuw kwam er een nietszeggend antwoord. “Betreffende mediakanalen staan onder permanente directe of indirecte controle van de leiding van de Russische Federatie. Deze kanalen zijn essentieel en instrumenteel om de agressie tegen Oekraïne aan te wakkeren en te ondersteunen en vormen een rechtstreekse bedreiging voor de openbare orde en veiligheid van de Unie.”

Op de vraag van Hiddema welke straf er staat op het schenden van dit verbod antwoordde Uslu: “Als opzet van de overtreding van een sanctieregeling is aangetoond, is er sprake van een misdrijf waarop gevangenisstraf tot maximaal zes jaar staat of een geldboete van de vijfde categorie (90.000 euro). Zonder opzet is er sprake van een overtreding waarop gevangenisstraf tot maximaal één jaar staat of een geldboete van maximaal de vierde categorie. (22.500 euro).”

Dictatuur

Het Openbaar Ministerie kan overtreding van de sanctieregeling strafrechtelijk handhaven, aldus de staatssecretaris.

“De EU laat weer eens goed in haar kaarten kijken,” reageert onafhankelijk journalist Joost Niemoller. “Met dank aan deze vragen van Theo Hiddema. Brussel wil niet dat Europese burgers hun mening baseren op verschillende bronnen. Dat heet dus een dictatuur.”

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...