dinsdag 18 april 2023

Het Vlaams Bijeninstituut trekt aan de alarmbel: "Imkers zien massale bijensterfte"

Artikel van Eli Leroy • 18/04/2023


In verschillende delen van Vlaanderen heeft 75 procent van de bijenpopulatie de winter niet overleefd. In sommige gebieden zijn imkers zelfs al hun bijen kwijt. "We roepen de overheid op om dringend maatregelen te nemen", zegt René De Backer van het Vlaams Bijeninstituut (VBI).

      Foto ter illustratie© VRTNWS

Het VBI doet jaarlijks een enquête bij zijn imkers over de wintersterfte, die dit jaar eind februari werd gepubliceerd. Daaruit bleek dat er 23 procent wintersterfte was, een lichte verbetering tegenover vorig jaar.

"Maar de resultaten zijn een grove onderschatting", vertelt VBI-voorzitter René De Backer."Er is nadien nog veel verlies opgetreden en bij veel imkers is er schroom om verliezen door te geven, omdat zij zich dan een slechte imker voelen."

Volgens het VBI treden er bij veel Vlaamse imkers verliezen op tot wel 75 procent. Imkers in de regio Lier, Sint-Katelijne-Waver en Nijlen zijn het zwaarst getroffen. In Limburg is er in het algemeen minder bijensterfte, al zijn er bepaalde regio's, zoals Sint-Truiden en Bokrijk, waar enkele imkers al hun bijen verloren zijn. Ook Nederland kampt met het probleem. "Onverklaarbaar en bizar", zegt De Backer over zulke regionale verschillen. 

      Een foto ter illustratie© VRTNWS

Waarom hebben de bijen het afgelopen winter zo moeilijk gehad? "Er zijn zowel te weinig bloemen die de bijen van voldoende nectar en stuifmeel kunnen voorzien, als te veel tuinen die verhard zijn. Verder is er ook de varroamijt, een parasiet die de bij al geruime tijd plaagt."

"Maar we zien dit jaar ook grote verliezen bij de bijen die bestand zijn tegen de varroamijt, dus er moeten ook andere factoren meespelen", aldus De Backer, die wijst op mogelijk nieuwe belagers, zoals de Aziatische hoornaar. "De effecten van deze exotische wespensoort zijn vooral zichtbaar in West-Vlaanderen."

Waarom zijn de bijen zo belangrijk voor ons? 

"Zowat 70 tot 80 procent van onze voeding is het gevolg van de bestuiving door bijen. Als we geen bestuiving meer hebben, worden onze maaltijden dus zeer karig", zegt René De Backer van het Vlaams Bijeninstituut.

"De focus moet niet enkel liggen op de varroamijt, er is breder onderzoek nodig om te kijken wat onze bijen allemaal bedreigt", benadrukt De Backer nog. Hij roept de overheid en alle betrokken partijen dan ook op om snel rond de tafel te zitten om de "dramatische bijensterfte" een halt toe te roepen. "Er worden in Vlaanderen verschillende initiatieven genomen om de natuur te helpen, maar dat is eigenlijk een druppel op een hete plaat."  

---------

https://www.hln.be/videos/productie/massale-bijensterfte-driekwart-overleefde-winter-niet-370207


Andere mogelijkheden bekeken vanuit het standpunt van de bijen (en Français)  ......



        LINK: https://www.jupiter-films.com/film-etre-avec-les-abeilles-108.php 


"Un documentaire très bien informé, riche et didactique... salutaire."
Télérama

"Un film incontournable ...une véritable invitation à l'émerveillement. Mais il n'en oublie pas moins de proposer des solutions concrètes aux problématiques des abeilles, des apiculteurs, des agriculteurs... de nous tous, en somme."
Futura Sciences

"Essentiel."
20 Minutes.ch

"Être avec les abeilles prend le parti du positif et veut croire à notre capacité à faire bouger les choses."
Première

"Ce film nous fait prendre conscience que nous devons changer notre regard sur la nature et le monde vivant en travaillant avec eux et non contre eux."
Midi Libre

"Cette oeuvre ravira les enfants et les passionnés de nature."
Avoir-Alire

"Très intéressant."
Jean-Phi
lippe Guerand (Le film français, L'Avant-scène cinéma)



Bestel link: https://www.jupiter-films.com/film-etre-avec-les-abeilles-108.php#dvd 


Piloten: Plotselinge dood en veel beperkingen en ziekten dankzij verplichte vaccinatie

02/11/2024   Sterfgevallen en plotselinge arbeidsongeschiktheid onder piloten zijn vooral merkbaar vanwege het veiligheidsrisico en halen va...