woensdag 10 mei 2023

Inflatie eurozone stijgt

 Consumentenprijzen door voedsel-, drank- en energiekosten blijven stijgen in de hele eurozone

mei 10, 2023   809   1 

De inflatie in de eurozone is in april opgelopen tot 7%, de eerste stijging in de afgelopen vijf maanden, zo bleek dinsdag uit gegevens van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.

De consumentenprijzen stegen van 6,9% in maart, onder invloed van de voedselprijzen die vorige maand met 13,6% jaar-op-jaar stegen. Voedsel, alcohol en tabak hadden het hoogste jaarcijfer in april, gevolgd door niet-energetische industriĆ«le goederen, die met 6,2% stegen, bericht RT.

De diensten stegen in april met 5,2%, tegen 5,1% in de voorgaande maand. Volgens het rapport stegen de energieprijzen opnieuw met 2,5% na een lichte daling met 0,9% in maart.

De kerninflatie – exclusief voedsel- en energieprijzen – daalde van 5,7% in maart naar 5,6% in april. De cijfers worden nauwlettend gevolgd door de beleidsmakers van de Europese Centrale Bank, die tijdens hun bijeenkomst op donderdag zullen beslissen of ze de rente blijven verhogen om de inflatie te beteugelen.

Letland blijft worstelen met de hoogste inflatie (15%), gevolgd door Slowakije, Litouwen en Ierland, die allemaal te maken hebben met een stijging van de consumentenprijzen met dubbele cijfers in de 20 lidstaten van de eurozone.

De inflatie in Duitsland, de grootste economie van de EU, daalde van 7,8% in maart tot 7,6% in april. In Frankrijk daarentegen stegen de consumentenprijzen vorige maand met 6,9% tegen 6,7% in maart, aldus Eurostat.

Hoewel de ECB zich niet heeft verbonden tot een nieuwe renteverhoging, maken de laatste cijfers dit waarschijnlijker, waarschuwen economen. De belangrijkste depositorente in de eurozone staat op 3%.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verklaarde onlangs dat het beteugelen van de inflatie en het vermijden van een recessie de grootste uitdaging is waar de EU de komende maanden voor staat.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/inflatie-eurozone-stijgt/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...