In juli 2021 werd de aandoening ‘long covid’ officieel erkend. Sindsdien wordt druk gediscussieerd over de vraag of long covid echt bestaat.
Het medisch establishment erkent het bestaan ervan, maar er zijn ook veel mensen die beweren dat long covid niets meer is dan ziektevrees.
Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kunnen mensen na een coronabesmetting long covid krijgen en kan het vaccin long covid helpen voorkomen. Uit een studie die op de website van het Amerikaanse instituut voor gezondheid (NIH) is gepubliceerd, blijkt dat twee coronaprikken de kans op long covid aanzienlijk verhogen.
Twee keer
De onderzoekers schrijven dat patiƫnten meer kans hadden om long covid te krijgen als ze onderliggende aandoeningen hadden of als ze zich twee keer hadden laten vaccineren tegen corona.
Hoewel vaccinatie werd geassocieerd met long covid konden de auteurs ‘geen interactie-effect van coronavaccinatie en de ernst van acute COVID-19 vinden op het veroorzaken van long covid’.
Dit betekent dat eerdere vaccinatie ‘onafhankelijk was geassocieerd met het optreden van long covid’.
Aanzienlijk meer kans
In gewonemensentaal: iemand die twee coronaprikken heeft laten zetten, heeft na een coronabesmetting aanzienlijk meer kans om long covid te krijgen.
Om precies te zijn: een ‘volledig gevaccineerd’ persoon had 2,32 keer meer kans om long covid te krijgen dan een ongevaccineerd persoon.
Dus enerzijds beweert de CDC dat het coronavaccin de kans op long covid verkleint, terwijl deze studie laat zien dat gevaccineerden juist meer risico lopen op long covid.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.