De NOS publiceerde zondag een bericht over de wateroverlast in Hoorn en Deventer vanwege de hoge waterstanden in het IJsselmeer.
Het schetst volgens de NOS een groter probleem voor de toekomst, waarin onze kustwateren ‘door de zeespiegelstijging steeds hoger komen te staan’. ‘Klimaatdilemma voor Nederland’, kopt de publieke omroep.
Weerman Roel van den Bekerom deelde het bericht op X en schreef erbij: “Ik blijf het apart vinden. Dat in een land dat deels onder de zeespiegel ligt zoveel mensen erop gokken dat het wel losloopt met klimaatverandering.”
Hoe verzuip je Nederland?
Onder zijn bericht reageerde Hendrik Boonstra, een schipper ‘met twee masters en een bachelor’. Zijn reactie wordt massaal geliket en gedeeld.
“Ik ben schipper en er speelt iets heel smerigs,” laat Boonstra weten. “De afvoeren naar zee stonden allemaal dicht: Afsluitdijk, Kornwerd, Den Oever, Haringvlietsluizen, Oosterscheldekering, Rampspol.”
“Hoe verzuip je Nederland? ‘Water vasthouden’,” aldus de schipper, die toevoegt dat ook de Maasstuwen te laat open stonden.
“Nu jij,” zegt hij tegen de weerman.
Net als in 1953
Boonstra schrijft dat de Belgen hetzelfde hebben gedaan. “Terneuzen voert af naar de Schelde. Wij hebben in 24 uur 12 uur niet kunnen schutten. De Leie kon het water ook niet meer kwijt. Terneuzen moest het water ook vasthouden.”
Hij zegt verder dat hij een oud-collega bij Rijkswaterstaat heeft, die ontslag heeft genomen. Volgens de schipper is er ‘gemanipuleerd’.
Rijkswaterstaat beweert de keringen bij hoogwater te sluiten om ‘instroming in het land te voorkomen’.
Instroming van zee was niet aan de orde, zegt Boonstra. “Jullie hebben het decemberwater van de Rijn vastgehouden. De zee heeft getijden en slechts bij hoogwater is spuien van rivierwater beperkt. Bij laagwater kan het water de zee in. Jullie verzuipen het land. Net als in 1953.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.