Als de CO2-uitstoot in Europa plots daalt, zal dat niet zijn omdat we allemaal elektrisch rijden. Het zal zijn omdat onze fabrieken en onze auto-industrie failliet zijn, sluiten, of vertrekken naar China en Mexico. Dat zei het Vlaamse parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang).
Autoverhuurder Hertz gaat een derde van hun elektrische vloot weer verkopen en ze annuleren de bestelling van 65.000 Polestars, merkte Claes op.
Volvo – vroeger Zweeds, maar tegenwoordig in handen van de Chinezen – dat ook een aandeelhouder is van Polestar, gaat bijna 50 procent van hun aandelen van Polestar verkopen omdat de verliezen zich opstapelen.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Beleggers zitten er niet op te wachten
Polestar kondigde een reorganisatie aan, waardoor zo’n 450 mensen moeten vertrekken.
Renault, een Frans bedrijf, gaat de beursgang van hun batterijdivisie uitstellen. Volkswagen, de tweede grootste speler ter wereld, gaat de beursgang van zijn batterijdivisie uitstellen.
Volgens Renault zitten beleggers momenteel niet echt te wachten op investeringen in een dergelijk bedrijf als gevolg van de sterk afgezwakte vraag naar elektrische voertuigen.
Afgrond
De beursgang was al een keer uitgesteld nadat de vraag naar een elektrisch model van de Franse automaker lager uitviel dan verwacht. De laatste tijd zijn de marktomstandigheden nog ongunstiger geworden.
“De gedwongen elektrificatie van ons wagenpark duwt ons in de afgrond,” benadrukte Claes.
“Ook [de Vlaamse] regering met haar geplande verbod op de verkoop van niet-elektrische wagens, faciliteert de ondergang en het faillissement van onze Europese auto-industrie,” zei het parlementslid, waarna applaus klonk.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.