dinsdag 6 februari 2024

De vernederende ondergang van elektrische auto’s is in het Westen begonnen

Ambitieuze plannen voor een door elektrificatie geleide industriële revolutie zijn op hun retour

februari 6, 2024   7 

 

Djm-leighpark / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

De Franse president Macron had een plan om miljoenen elektrische voertuigen per jaar te maken. Kanselier Scholz wilde er 15 miljoen op de Duitse wegen hebben tegen 2030. President Biden troefde iedereen af met een plan van $174 miljard (€162 miljard) om van de VS de wereldleider te maken. Zelfs Boris Johnson – herinnert u zich hem nog – had een plan van 1 miljard pond om het Britse oplaadnetwerk te versterken, schrijft Matthew Lynn.

Spoel slechts een paar jaar terug en bijna elke president of premier maakte van elektrische voertuigen de hoeksteen van een industriële strategie. En toch hebben we deze week vernomen dat Renault afziet van plannen om zijn activiteiten op het gebied van elektrische voertuigen (EV) en software apart op de beurs te zetten, terwijl Volvo zijn dochteronderneming voor elektrische sportwagens Polestar afbouwt.

In werkelijkheid is de Westerse droom van elektrische auto’s, te midden van een aanval van Chinese concurrentie en dalende verkoopcijfers, snel aan het ontrafelen – en we moeten alle lessen opnieuw leren waarom grootse, door de staat geleide industriële strategieën nooit werken.

Het is nog niet zo lang geleden dat landen elkaar hevig beconcurreerden om visies van de toekomst op batterijen te lanceren. Met Tesla als aanjager van de groene vraag om ’s werelds grootste autofabrikant te worden, gemeten naar marktwaarde en niet naar volume, en met ambitieuze netto-nul-doelstellingen, wilden ze allemaal zeker weten dat ze konden concurreren op het gebied van elektrische voertuigen.

We zouden de koolstofuitstoot verminderen, veel banen creëren en onze industriële basis verstevigen. Natuurlijk zouden regeringen een paar miljard – of tientallen miljarden – moeten uittrekken om dit voor elkaar te krijgen. Maar het zou zichzelf vele malen terugbetalen.

 

En toch zijn op dit moment de plannen voor een door EV geleide industriële revolutie in volle aftocht.

Ondanks het programma van overheidssteun heeft Renault deze week de aparte beursgang van zijn EV-eenheid Ampere, die gepland stond voor de eerste helft van het jaar, geschrapt. Het was een “pragmatische beslissing” volgens Luca de Meo, chief executive van het bedrijf, omdat de dalende verkoop van EV’s in heel Europa betekende dat de markt “uitdagender” was dan voorspeld.

Op dezelfde manier kondigde Volvo aan dat het zou stoppen met de financiering van zijn EV-eenheid, Polestar, en misschien zelfs zijn belang van 48 procent zou verkopen aan andere aandeelhouders, waaronder het Chinese Geely. Afgelopen september zei Volkswagen dat het de productie van twee van zijn EV-vlaggenschipmodellen ging terugschroeven, terwijl Ford in november zei dat het zijn batterijfabriek in Michigan ging inkrimpen.

Het lijkt erop dat al die “goedbetaalde groene banen” iets langer op zich laten wachten dan iemand had verwacht. Wat betreft het terugverdienen van de enorme bedragen die verschillende regeringen in de industrie hebben “geïnvesteerd”, lijkt het erop dat het rendement van dat geld ook nog wel even op zich zal laten wachten.

Er is niets mis met EV’s zelf. Ze zijn vaak geweldig als uitwijkmogelijkheid voor dichtbevolkte stedelijke omgevingen en zolang de grondstoffen op de juiste manier worden ingekocht en de opladers niet worden aangedreven door kolengestookte generatoren, zijn ze waarschijnlijk een beetje beter voor het milieu dan de benzineversie.

Als mensen ze willen, dan is dat geweldig. Het probleem met de industrie op dit moment is dat de vraag daalt omdat de voertuigen veel meer kosten dan iemand had verwacht, en de markt die er is zal worden veroverd door Chinese fabrikanten zoals BYD die voertuigen veel goedkoper kunnen maken dan iemand in het Westen kan. Het resultaat? Veel overheidsgeld zal worden verspild.

 

Er zit een les in de vernederende ineenstorting. Door de staat geleide industriële strategieën werken nooit. Sterker nog, het mislukken van de ontwikkeling naar EV is een schoolvoorbeeld van alles wat er fout gaat.

Ten eerste steunt het de verkeerde industrieën. Daarom is het het beste om het aan privébedrijven en hun investeerders over te laten om hun eigen gok te wagen, de vruchten te plukken als ze het goed doen en de verliezen te dragen als ze het niet goed doen.

Politici en bureaucraten zijn niet beter in het nemen van deze beslissingen, en meestal zelfs veel slechter. Geloof je me niet? Vraag het maar aan consumenten. Hertz in de VS doet de 20.000 EV’s die het de afgelopen jaren met veel tamtam kocht van de hand en vervangt ze door benzinemodellen vanwege een gebrek aan vraag.  Het afgelopen jaar onthulden cijfers van de Society for Motor Manufacturers and Traders een scherpe daling in de interesse van particuliere kopers in EV’s.

Vervolgens investeert de staat te veel. Ook al is er een kleine markt voor EV’s, er was zeker geen ruimte voor enorme nieuwe industrieën in Frankrijk, Duitsland, de VS of in een dozijn kleinere landen. De auto-industrie werd al overspoeld door overcapaciteit, en dat was voordat de overheid miljarden begon te smijten in fabrieken voor elektrische voertuigen. Het enige wat er gebeurt is dat de prijzen instorten en niemand geld verdient.

Tot slot verstoort het de markt met subsidies. Regeringen beginnen met het uitgeven van een paar miljard aan nieuwe EV-fabrieken, dan moeten ze de EV’s gaan subsidiëren zodat mensen ze ook echt kopen, dan moeten ze tarieven en quota’s opleggen om import tegen te houden uit landen waar andere regeringen te veel hebben geïnvesteerd.

 

Tot slot moeten ze nog meer betalen om de fabrieken in leven te houden die een product maken dat niemand wil. Het is een vicieuze cirkel en als hij eenmaal begint, is hij heel moeilijk te stoppen.

De enige opluchting voor het Verenigd Koninkrijk is dat onze politieke en bestuurlijke klasse te incompetent was om er nog meer geld in te pompen, ondanks de beste inspanningen van de voormalige premiers Theresa May en Boris Johnson om enkele tientallen miljarden te spenderen aan de “race voor EV’s” en de eindeloze waarschuwingen dat we het risico liepen “achterop te raken”. Het ergste leed zal ons bespaard blijven.

In werkelijkheid is de ommekeer in de elektrificatie van de auto-industrie aan de gang. Grote fabrikanten beginnen zich terug te trekken, maar alle grootse projecten voor batterijfabrieken, voor glimmende nieuwe EV-fabrieken en voor oplaadinfrastructuur zullen onvermijdelijk zeer binnenkort worden geschrapt.

Miljarden belastinggeld zijn verspild. Daar moeten we lering uit trekken, hoe bitter dat ook is. De overheid weet nooit wat de industrieën van de toekomst zullen zijn en moet het aan ondernemers en klanten overlaten om dat uit te zoeken.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. 

https://www.frontnieuws.com/de-vernederende-ondergang-van-elektrische-autos-is-in-het-westen-begonnen/

 

Professor TH ontmaskert de zwendel rond elektrische auto’s

FENIXX KLASSIEKEN De e-auto is vrijwel de enige reddende heilbelofte van de links-groene milieu-ideologen. Een professor aan de Technische Universiteit van Ingolstadt stelt de hype rond elektromobiliteit aan de kaak als een gigantische oplichterij die maar één doel dient: autofabrikanten willen hun wagenparkwaarden kunstmatig “schoon” rekenen om boetes van miljarden euro’s aan de EU te … Meer lezen overProfessor TH ontmaskert de zwendel rond elektrische auto’s

https://www.frontnieuws.com/professor-th-ontmaskert-de-zwendel-rond-elektrische-autos/

    

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...