FVD-voorman Thierry Baudet voorspelde al in 2016 dat het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne slecht zou gaan uitpakken voor Oekraïne.
“Dit komt allemaal voort uit de neoconservatieve agenda,” zei Baudet in de serie Stemmen of Slikken, een project van het Burgercomité-EU. “Dus wat we gedaan hebben met Irak, dat doen we in feite nu met Oekraïne.”
(Video verwijderd? Klik hier...)
Iets heel anders
“Met allerlei prima idealen: handel en corruptiebestrijding,” vervolgde hij. “Wat je feitelijk doet, is een oorlog ontketenen, zoals dat ook in Irak gebeurd is. Dat hele neoconservatieve idee klinkt mooi, maar wat het in feite behelst, is iets heel anders. Het is namelijk een soort expansionisme: wij gaan onze invloed laten gelden.”
Het gevolg is vaak dat je een regio enorm destabiliseert. Dat is in Irak heel duidelijk gebeurd en dat gebeurt nu ook in Oekraïne, met als uiteindelijke resultaat dat de mensen daar er heel weinig aan hebben, aldus Baudet.
We steken onze vingers in een wespennest
“Het is uiterst discutabel dat het beter is geworden in Irak. In Oekraïne is het vrijwel zeker enorm veel slechter geworden. Dat land is volkomen ineengestort doordat wij in feite een verdeeldheid die in dat land bestond, hebben aangewakkerd en hebben opengereten,” zei hij.
Baudet noemde het verdrag een ‘geweldig symptoom’ van de ‘Europese ziekte’. “Alle problemen die in de EU zitten, die zitten ook in dit verdrag. Het is financieel roekeloos, het is economisch wanstaltig, het is geopolitiek van lotje getikt, het leidt tot ongebreidelde immigratie. We steken onze vingers in een wespennest.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.