zondag 24 maart 2024

Geschrokken reacties op vervolging Raisa Blommestijn: ‘Er is iets ernstig mis aan het gaan’


Oud-presentatrice van Ongehoord Nederland Raisa Blommestijn heeft laten weten dat ze door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd voor een aantal tweets over een blanke man die in elkaar werd geslagen door migranten op een station, en de gevaren van massa-immigratie voor onze samenleving.

Het OM zet vervolging in wegens groepsbelediging en aanzetten tot haat en discriminatie.

“Ik werd meer dan 3 (!) uur ondervraagd door twee agenten en kan nog steeds ieder moment worden opgeroepen om voor de rechter te verschijnen,” aldus Blommestijn.

Zeer intens

Dat verhoor was volgens haar zeer intens. “Ruim drie uur lang werd mij het vuur aan de schenen gelegd over mijn intenties met de tweets, […] maar ook bijvoorbeeld hoe ik reageer als ik mensen met een hoofddoek zie.”

Het was ronduit surrealistisch en, zoals ik ook aan de agenten vertelde, doodeng: je kijkt op zo’n moment letterlijk een totalitaire overheid recht in de ogen, zegt Blommestijn.

“Het feit dat het OM achter mij (en andere dissidenten) aangaat en het daadwerkelijke geweld van deze migranten niet aanpakt, is tekenend voor de staat van het Westen,” voegt ze toe.

Ze wacht op dit moment op bericht van het OM. “Moet ik voor de rechter verschijnen. Wordt er geseponeerd? We gaan het meemaken. Maar het moge duidelijk zijn: ik laat me de mond niet snoeren.”

Er is iets ernstig mis aan het gaan

De rechtsfilosoof krijgt veel steun. “Er is iets ernstig mis aan het gaan. Ook tegen Pepijn van Houwelingen loopt al een zaak. En nu dus Raisa Blommestijn,” reageert journalist Joost Niemoller.

“Wat is er eigenlijk gebeurd met die ‘jongeren’ die de andere persoon op het spoor hadden geslagen? Zijn die vervolgd? Veroordeeld? Lijkt me interessanter dan focussen op hoe Blommestijn daarop commentaar heeft geleverd,” schrijft emeritus hoogleraar Paul Cliteur.

Vorm van staatsintimidatie

Journalist Mattijs Glas stelt: “Als dit klopt is dat een vorm van staatsintimidatie waarbij het belangrijk is om op te merken dat the medium is the message. Zonder dat je iemand daadwerkelijk vervolgt, schrikt urenlange ondervraging al af en heeft een remmend effect op andere critici.”

“Iedereen die de democratie en de vrijheid van meningsuiting lief is, zou als één man/vrouw achter Blommestijn moeten gaan staan. Want vandaag is zij aan de beurt. Maar morgen jij en ik,” zegt musicoloog Kees Vlaardingerbroek.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.



Kan de EU bemesten zonder Moskou? – Absoluut niet

       Tot nu toe is het voor de EU bijzonder moeilijk gebleken om echt onafhankelijk van Moskou te worden. Zonder Russische kunstmest zoude...