donderdag 25 april 2024

Als Oekraïne oorlog verliest, zal dat ‘einde van de westerse hegemonie’ betekenen, waarschuwt Boris Johnson uit het VK

april 25, 2024   3 

    Number 10 / Wikimadia / (CC BY 2.0 DEED)

Als Oekraïne verliest in de NAVO-proxyoorlog met Rusland, “zal dat het einde betekenen van de Westerse hegemonie,” klaagde de voormalige Britse premier Boris Johnson, terwijl het Mondiale Zuiden neutraal blijft.

De voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, Boris Johnson, heeft geklaagd dat als NAVO-bondgenoot Oekraïne de oorlog met Rusland verliest, dit het einde zou betekenen van de westerse dominantie over de wereld, schrijft Ben Norton.

“Als Oekraïne valt, zal dat een catastrofe zijn voor het Westen; het zal het einde betekenen van de Westerse hegemonie,” klaagde Johnson.

De voormalige leider van de Conservatieve Partij maakte deze opmerkingen in een video en artikel die op 12 april werden gepubliceerd door de rechtse Britse tabloid de Daily Mail.

Johnson riep de NAVO-leden op om Oekraïne van meer wapens te voorzien en voerde aan dat als Kiev van Moskou zou verliezen, “het een totale vernedering voor het Westen zal zijn – de eerste keer in de 75 jaar van het bestaan van de NAVO dat dit tot nu toe succesvolle bondgenootschap volkomen is weggevaagd – en op Europese bodem.”

“Het zal een keerpunt in de geschiedenis zijn, het moment waarop het Westen eindelijk zijn naoorlogse hegemonie verliest”, klaagde hij.

De overgrote meerderheid van de wereld heeft zich niet aangesloten bij het Westen in zijn nieuwe koude oorlog tegen Rusland.

Twee voormalige Amerikaanse diplomaten publiceerden in 2022 een artikel in Newsweek waarin ze klaagden dat, “terwijl de Verenigde Staten en zijn naaste bondgenoten in Europa en Azië zware economische sancties hebben opgelegd aan Moskou, 

 

Alleen het mondiale Noorden, of het collectieve Westen, heeft Rusland sancties opgelegd: Noord-Amerika, Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en de Amerikaanse bondgenoten in Japan, Zuid-Korea en de Chinese provincie Taiwan (die wordt geregeerd door pro-westerse politieke krachten).

Johnsons opmerkingen over “het einde van de Westerse hegemonie” deden denken aan een artikel van EU-buitenlandchef Josep Borrell, die in februari toegaf dat “het tijdperk van Westerse dominantie inderdaad definitief voorbij is.

Borrell onthulde dat Brussel zich zorgen maakte over het verdelen van de wereld in “het Westen tegen de rest” en het vervreemden van het Mondiale Zuiden.

“Velen in het ‘Mondiale Zuiden’ beschuldigen ons van ‘meten met twee maten’”, schreef Borrell.

Toen hij premier van Groot-Brittannië was en sinds hij zijn ambt heeft neergelegd, heeft Boris Johnson agressief gelobbyd tegen de mogelijkheid van vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland.

De grote Oekraïense krant Ukrainska Pravda, die fel anti-Russisch is, publiceerde in mei 2022 een artikel waaruit bleek dat Johnson had geholpen bij het saboteren van diplomatieke onderhandelingen die eerder dat jaar waren gehouden tussen Kiev en Moskou.

Rusland wilde vredesbesprekingen en was bereid om een ontmoeting te houden tussen Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky, meldde het mediakanaal, maar Boris Johnson “verscheen bijna zonder waarschuwing in de hoofdstad” en “bracht twee eenvoudige boodschappen”: één, Poetin “moet onder druk worden gezet, er moet niet mee worden onderhandeld”; en twee, “zelfs als Oekraïne bereid is om enkele overeenkomsten over garanties met Poetin te ondertekenen”, wilde het Westen geen onderhandelingen.

“Johnsons standpunt was dat het collectieve Westen… nu het gevoel had dat Poetin niet echt zo machtig was als ze zich eerder hadden voorgesteld, en dat dit een kans was om ‘druk op hem uit te oefenen’”, schreef Ukrainska Pravda.

 

De poging van het Westen om het prille vredesproces te saboteren was succesvol. De Oekraïense krant merkte op dat, slechts drie dagen nadat Johnson uit Kiev was vertrokken, “Poetin in het openbaar zei dat de gesprekken met Oekraïne ‘op een dood spoor waren beland’.”

In november 2023 publiceerde Ukrainska Pravda nog een rapport met meer bewijs over de sabotage door de NAVO van de vredesbesprekingen tussen Moskou en Kiev.


Tijdens onderhandelingen in Turkije en Wit-Rusland begin 2022 “beloofde de Russische delegatie vrede aan Kiev in ruil voor een weigering om lid te worden van de NAVO,” schreef de krant.

De krant haalde een interview aan dat een Oekraïens mediakanaal had gehouden met Davyd Arakhamiia, een naaste bondgenoot van Zelensky en leider van de politieke partij van de Oekraïense president, Dienaar van het Volk.

De Russische regering “hoopte bijna tot het laatste moment dat ze ons zouden dwingen om zo’n overeenkomst te ondertekenen, zodat we neutraal zouden blijven”, herinnerde Arakhamiia zich.

“Het was het belangrijkste voor hen (de Russen). Ze waren bereid om de oorlog te beëindigen als wij instemden met neutraliteit – zoals Finland ooit deed – en beloofden dat we geen lid zouden worden van de NAVO,” voegde de Oekraïense topambtenaar eraan toe.

Boris Johnson, die optrad namens de NAVO, zorgde er echter voor dat Kiev niet tot diplomatieke afspraken kwam.

“Toen we terugkwamen uit Istanboel, kwam Boris Johnson naar Kiev en zei dat we helemaal niets met hen zouden ondertekenen en dat we gewoon zouden vechten,” onthulde Arakhamiia.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/als-oekraine-oorlog-verliest-zal-dat-einde-van-de-westerse-hegemonie-betekenen-waarschuwt-boris-johnson-uit-het-vk/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...