donderdag 25 april 2024

Bayer kleurt akkers oranje. Hoe lang nog?

Gepubliceerd op:

15.04.2024

Sommige akkers kleuren momenteel oranje. Felgekleurde vlakken in een frisgroen lentedeken. Deze kleur is het resultaat van de gangbare landbouwpraktijk om aanwezige planten op een akker dood te spuiten. Dat vergemakkelijkt het klaarleggen van de akker voor de latere aanplant van bijvoorbeeld nieuwe aardappelen. Glyfosaat en andere onkruidverdelgers worden daarvoor gebruikt.

Velt betreurt de felle oranje akkers. Het gebruik van onkruidverdelgers om alle planten op de akker te vernietigen, is een slechte zaak voor mens en milieu. Bayer, de belangrijkste producent van de vaakgebruikte onkruidverdelger glyfosaat, houdt echter hardnekkig vast aan deze business-as-usual. Hoe lang nog?

Pro landbouwers, contra pesticidelobby

Mogen landbouwers hun werk dan niet makkelijker maken? Natuurlijk wel. Velt wil landbouwers niet in een kwaad daglicht stellen. Zij doen het graag goed. Adviseurs van Bayer vertellen hen echter voortdurend dat je beter vooraf spuit, ze beschouwen deze aanpak als business-as-usual.

Wat zegt Bayer? Twee voorbeelden uit de praktijk

·         Volgens Bayer zorgt deze techniek voor een betere bodem. De redenering: ‘Je hoeft minder diep te ploegen op een bespoten akker met afgestorven planten. Minder grondbewerkingen houden de bodem gezonder.’ Het klopt dat ondiep ploegen de bodemvruchtbaarheid ten goede komt.

Wetenschappelijk onderzoek toont daarentegen dat bacteriën en schimmels in de bodem die plantengroei stimuleren, erg gevoelig zijn voor glyfosaat [1]&[2] . Hun positieve werking vermindert sterk door de bespuiting. Dat 
verlaagt de bodemvruchtbaarheid.
 

·         Bayer is zich bewust van het toenemend onbehagen bij plattelandsbewoners voor het spuiten van de akkers. Daarom geeft ze de landbouwers de volgende raad: ‘Houd de tijd tussen het spuiten en het bewerken van de akker zo kort mogelijk. Hanteer de verplichte wachttijd [3], geen dag langer. Zo vermijd je dat oranje akkers lang zichtbaar blijven en dat buurtbewoners vragen stellen.

Kan het zonder oranje akkers?

Ja, dat kan. Biologische landbouwers, een groeiende groep binnen de landbouwersgemeenschap, mogen geen chemisch-synthetische pesticiden gebruiken. Zij doen het al jarenlang zonder onkruidverdelgers.

Ook sommige gangbare landbouwers willen het anders. Op demodagen van Inagro, het praktijkgericht onderzoekscentrum in Vlaanderen, is veel interesse voor machines die opkomende planten of groenbemesters vernietigen en inwerken, mét oog voor brandstofbesparing. Een ruim aanbod van schijveneggen, cultivators, messenwalsen, klepelmaaiers, messenkopeggen, spitmachines, mulchfrezen, ecoploegen en kneuzers. Vindingrijke namen die de weelde aan alternatieve machines plastisch omschrijven.

Waarom zonder glyfosaat?

Onkruidverdelgers zoals glyfosaat schaden de biodiversiteit. Bij amfibieën stellen onderzoekers een verstoorde ontwikkeling van hart en hersenen vast. Ook bestuivers en waterorganismen hebben er last van. En, nadelig voor de landbouwopbrengst zelf: bacteriën en schimmels in de bodem die plantengroei stimuleren, zijn erg gevoelig voor glyfosaat.

Ook vanuit gezondheidsstandpunt is het heel begrijpelijk dat landbouwers kiezen om het zonder glyfosaat te doen. Het EFFAT, de koepelorganisatie van meer dan honderd vakbonden die onder meer landbouwers en loonwerkers in de sector in Europa vertegenwoordigt, riep in 2021 [4] al op tot een volledige ban van glyfosaat ter bescherming van hun gezondheid.

Bronnen

[1] Glyfosaat: wat doet deze pesticide in de bodem?

https://www.nationalgeographic.nl/natuur-leefomgeving/a44758762/glyfosaat-wat-doet-deze-pesticide-in-de-bodem

[2] Beneath the orange fields: Impact of Glyphosate (herbicides) on soil organisms

https://www.pan-europe.info/press-releases/2023/11/beneath-orange-fields-impact-glyphosate-herbicides-soil-organisms

[3] De wachttijd is het aantal dagen tussen het spuiten en de latere bewerking. Hij ligt wettelijk vast. Een voorbeeld: voor het glyfosaat-houdend product Catamaran 360 van Bayer is er een wachttijd van minimaal 7 dagen tussen het doodspuiten van ontwikkelde onkruiden en het zaaien of planten van de volgende teelt.

[4] Ending the use of glyphosate and building a more sustainable agriculture

https://effat.org/publications/ending-the-use-of-glyphosate-and-building-a-more-sustainable-agriculture/


https://www.doehetzonder.nu/over-de-campagne

Pesticiden zijn schadelijk. Voor onze gezondheid, maar ook voor de natuur. Pesticiden vervuilen de bodem, het water en de lucht. Ze maken planten, dieren én mensen ziek. Zodra pesticiden in het milieu terechtkomen, zijn ze nog moeilijk weg te krijgen.

Hoofdinhoud

Pesticiden zijn altijd te vermijden. En gelukkig maar, het kan perfect zonder. Hoe? Daarbij helpt de campagne Doe het zonder jou. 

Doe het zonder:

  • verzamelt en deelt informatie over de schadelijke gevolgen van pesticiden,
  • geeft je tips over hoe je zonder pesticiden aan de slag kunt,
  • zet natuurlijke vijanden in de kijker als sympathiek alternatief voor insecticiden,
  • maakt werk van zuiver water,
  • helpt bedrijven, organisaties en overheden die het gebruik van pesticiden willen reduceren, o.a. via de lezing 'Pesticidevrij tuinieren'
  • gaat voor pesticidevrije bloembollen in elke tuin of grasperk.

 

Media content


Totdat alle pesticiden het huis,

de tuin, de velden en de parken uit zijn.

Lees meer/ https://www.doehetzonder.nu/nieuws


Velt campagne Doe het zonder: een tussenstand

Publicatiedatum

29/12/2023

Samenvatting

We startten in 2021 onze vijfjarige campagne pesticidevrij Doe Het Zonder. Die loopt tot einde 2025, dus we gaan het voorlaatste jaar in. Hieronder lees je de belangrijkste acties van Velt van de voorbije drie jaar.


7712 burgers vragen de Belgische ministers ‘Stem neen tegen glyfosaat’

Publicatiedatum

06/10/2023

Samenvatting

Velt overhandigde vandaag in Brussel, samen met haar Waalse tegenhanger Nature et Progrès de 7712 e-mails van burgers die vragen aan de Belgische overheid om neen te stemmen tegen glyfosaat.  Vandaag bepalen de Belgische ministers namelijk het Belgische standpunt over de mogelijke hervergunning van de stof.


Ban glyfosaat vanwege grote tekortkomingen in de carcinogeniteitsbeoordeling

Publicatiedatum

13/09/2023

Samenvatting

Wetenschappers laten zien hoe twee regelgevende agentschappen van de EU faalden in het vervullen van hun rol zoals voorzien in de pesticidenwetgeving van de EU. Een nieuwe wetenschappelijke studie onthult dat ECHA belangrijke bevindingen over kankerverwekkendheid heeft genegeerd en bewijs heeft genegeerd dat glyfosaat oxidatieve stress induceert, een erkend mechanisme dat kan leiden tot kanker.


Stuur een e-mail naar jouw minister - Zeg nee tegen glyfosaat!

Publicatiedatum

08/09/2023

Samenvatting

De Europese erkenning van glyfosaat, ‘s werelds meest gebruikte onkruidverdelger, loopt af op 15 december 2023. Elke lidstaat moet tegen dan beslissen of het vóór of tegen een verlenging van het gebruik van glyfosaat is. Laten we onze ministers overtuigen om 'nee' te stemmen tegen een nieuwe toelating.


Kamer wil verbod op glyfosaat

Publicatiedatum

08/09/2023

Samenvatting

Fantastisch nieuws! Een meerderheid in de Tweede kamer wil dat Nederland tegen de hernieuwing van de schadelijke onkruidverdelger glyfosaat stemt volgende maand. Velt roept minister Piet Adema te luisteren naar dit verzoek en tegen de verlenging te stemmen.


Burgeronderzoek SOS Slaapkamer noodgedwongen volgend jaar opnieuw

Publicatiedatum

07/09/2023

Samenvatting

Met grote spijt melden we dat SOS Slaapkamer, het burgeronderzoek naar pesticiden in de slaapkamer, in 2024 noodgedwongen opnieuw moet worden gevoerd. 64 van de 120 stofstalen zijn door nalatigheid van de Franse post spoorloos. Velt organiseert daarom volgend jaar een nieuwe staalname, met eindrapport in het najaar 2024. 


Hoe zit het nu met RoundUp?

Publicatiedatum

21/08/2023

Samenvatting

Sinds eind 2018 mag je in België als particulier geen synthetische onkruidverdelgers meer kopen. Die federale wet kwam er nadat Vlaanderen eerder het gebruik van producten met glyfosaat verbood. Toch vind je in de winkelrekken in het schap met de onkruidverdelgers nog steeds bussen RoundUp terug. Hoe kan dit?


Krijgen we ons water nog wel gewassen?

Publicatiedatum

18/08/2023

Samenvatting

In Spanje lijden 161 dorpen aan een drinkwatertekort. Er stroomt nog water uit de kraan, maar het is te giftig om te drinken. De oorzaak? Het overdadig gebruik van risicovolle pesticiden door de intensieve landbouw.

Het lijkt een ver-van-ons-bed-show, maar ook in Vlaanderen staat de drinkwaterproductie onder druk. Ook hier laten pesticiden hun giftige sporen na: recente metingen van VMM en De Watergroep tonen aan dat de hoge aanwezigheid van actieve stoffen uit pesticiden, zoals bentazon, de drinkwaterproductie in West-Vlaamse Blankaart opnieuw bedreigt.


Oproep na EFSA-conclusie: Nederland moet tegen hernieuwde toelating glyfosaat stemmen

Publicatiedatum

07/07/2023

Samenvatting

Vier ngo's actief in Nederland, waaronder Velt, roepen de nieuw te vormen Nederlandse regering krachtig op om tegen de hernieuwde Europese toelating voor de onkruidverdelger glyfosaat te stemmen. Deze oproep volgt na een ontstellend positief advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) over het gebruik van glyfosaat.


Velt vraagt steun voor biologische sierteelt

Publicatiedatum

10/07/2023

Samenvatting

In een brief gericht aan de (toekomstige) Nederlandse regering vraagt Velt, samen met verschillende andere ngo's, aandacht voor de biologische sierteelt. 

 


Europese lidstaten nemen geen beslissing over glyfosaat

Publicatiedatum

13/10/2023

Samenvatting

Vandaag, 13 oktober, is opnieuw een erg belangrijke dag in de glyfosaat-kwestie. Het bevoegde comité van de Europese Unie stemde vandaag over de nieuwe toelating van de onkruidverdelger glyfosaat. De stemming leverde geen gekwalificeerde meerderheid op bij de Europese lidstaten. In november zal daarom opnieuw gestemd worden en moeten de lidstaten kleur bekennen.


Nederlandse rechter verbiedt pesticiden omwille van gezondheidsrisico’s omwonenden. Volgt Vlaanderen?

Publicatiedatum

13/06/2023

Samenvatting

Nederlands verbod op het gebruik van pesticiden in de lelieteelt nabij omwonenden dient Vlaams pesticideplan te inspireren, stellen Bond Beter Leefmilieu, Dryade, Natuurpunt, Velt en WWF.


Stop jij mee de uitvoer van pesticiden door België?

Publicatiedatum

08/05/2023

Samenvatting

Elk jaar voert België duizenden pesticiden uit naar landen in het zuiden, maar verbiedt het gebruik ervan wel op eigen grondgebied. Teken mee de petitie om deze handel te stoppen!


Oranje akkers en de link met glyfosaat

Publicatiedatum

30/03/2023

Samenvatting

Waarom duiken er in april plots overal oranje akkers en weilanden op? En wat heeft glyfosaat hiermee te maken? Gelukkig zijn er gemakkelijke alternatieven.


Geen obstakels meer om glyfosaat voorgoed te bannen

Publicatiedatum

09/03/2023

Samenvatting

Een nieuw rapport van Pan Europe, in samenwerking met de Europese Groene Partij, toont aan dat glyfosaat een glyfosaatvrije landbouw perfect mogelijk is. Er bestaan voldoende alternatieve niet-chemische methodes ter bestrijding van onkruid. Geen enkel obstakel ligt zo nog in de weg om glyfosaat voorgoed te bannen!


Natuur- en milieuorganisaties dagvaarden Vlaamse Regering in Pesticidenzaak

Publicatiedatum

25/01/2023

Samenvatting

Samen met Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, WWF en Dryade dagvaart Velt vandaag de Vlaamse regering. In belang van onze burgers en natuur moeten er dringend omvangrijke bufferzones komen rond huizen, scholen, crèches, waterlopen en natuur- en waterwingebieden.

 


Belgisch pesticidenbeleid veroordeeld in historisch arrest van Europees Hof van Justitie

Publicatiedatum

20/01/2023

Samenvatting

In een historisch arrest tikt het Europees Hof van Justitie België op haar vingers omwille van haar pesticidenbeleid. Ons land krijgt niet langer uitzonderingen op het gebruik van neonicotinoïden, een groep insecticiden die omwille van hun bewezen verwoestende effecten op biodiversiteit in Europa verboden zijn. 


Pover antwoord van Europa op roep naar verbod op glyfosaat

Publicatiedatum

16/01/2023

Samenvatting

Stella Kyriakides, de Eurocommissaris voor Volksgezondheid, reageert pover op ons open brief. Hierin riepen we samen met 27 andere milieu- en gezondheidsorganisaties op om glyfosaat onmiddellijk te verbieden. ‘Dit antwoord is erg teleurstellend’, zegt Yacine Ryckebusch campagnemedewerkster bij Velt.


Glyfosaat krijgt een jaar langer vrij spel: geen goede zaak voor mens en milieu

Publicatiedatum

14/12/2022

Samenvatting

De Europese Commissie verlengt de toelating van de onkruidverdelger glyfosaat tot eind 2023. Dat deze tijdelijke verlenging er komt ondanks de tegenstem van verschillende lidstaten is geen goede zaak voor mens en milieu. Daarom roept Velt, samen met 27 andere milieu- en gezondheidsorganisaties, de Europese Commissie op om dringend werk te maken van een verbod!


Woningcorporatie WSZ plant 2.000 biologische bloembollen

Publicatiedatum

27/11/2022

Samenvatting

10.000 biologische bloembollen werden dit najaar geplant door buurtbewoners bij vijf woningcorporaties in Nederland. Met dit initiatief willen Velt en de Provincie Noord-Brabant de domeinen van woningcorporaties vergroenen en de bewoners samenbrengen. Onder hen woningcorporatie WSZ. Zij plantten met buurtbewoners en leerlingen van de naburige school Toermalijn 2.000 bloembollen.


Eisen burgerpetitie Red Bijen en Boeren overhandigd aan Europese Commissie

Publicatiedatum

28/11/2022

Samenvatting

Vertegenwoordigers van de burgerpetitie Red Bijen en Boeren hebben de eisen van de petitie aan de Europese Commissie overhandigd. Gesteund door 1 miljoen Europeanen roepen ze op om werk te maken van een uitfasering van chemisch synthetische pesticiden tegen 2035. Dat is noodzakelijk om de biodiversiteit te herstellen en de gezondheid van burgers te beschermen.


Verschillende lidstaten blokkeren tijdelijke verlenging van glyfosaat

Publicatiedatum

17/11/2022

Samenvatting

De Europese erkenning van glyfosaat loopt af op 15 december 2022. Maar door een vertraging in het beoordelingsproces beslist Europa pas eind 2023 over de hernieuwde toelating van de omstreden onkruidverdelger. Hierdoor dringt een jammerlijke tijdelijke verlenging van de stof zich op. Dat verschillende Europese lidstaten zich nu verzetten tegen deze verlenging, geeft een krachtig signaal. 


Pesticidezaak mikt op 35% Vlaanderen pesticidevrij

Publicatiedatum

25/10/2022

Samenvatting

Velt stelt vandaag samen met Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, WWF en Dryade de Vlaamse regering in gebreke. De Vlaamse pesticidereglementering schendt al meer dan tien jaar de Europese habitat- en pesticiderichtlijn. 'Het probleem is dat je wel weet waar je pesticiden spuit, maar je weet niet waar ze terecht komen', aldus onze expert pesticiden Geert Gommers.


Burgerpetitie Red Bijen en Boeren geldig verklaard door de Europese Commissie

Publicatiedatum

10/10/2022

Samenvatting

De Europese burgerpetitie Red bijen en boeren is een jaar na afsluiten geldig verklaard door de Europese Commissie. De drempel van 1 miljoen handtekening is behaald! Deze mijlpaal toont nogmaals de luide en duidelijke wens van Europese burgers om het gebruik van pesticiden sterk te verminderen.


60 jaar Rachel Carson’s Silent Spring: nog steeds geen reden tot feest

Publicatiedatum

27/09/2022

Samenvatting

Zestig jaar geleden maakte Rachel Carson met haar boek Silent Spring de wereld bewust over de desastreuze gevolgen van pesticiden op mens en milieu. Ondanks de lastercampagne van de chemische industrie, was haar werk dé opstap naar het verbod op het schadelijke insecticide DDT. Vandaag blazen we 60 kaarsen uit voor haar revolutionair werk, maar toch is er weinig reden tot feest.


Velt zegt neen tegen glyfosaat in het federaal parlement

Publicatiedatum

29/09/2022

Samenvatting

Velt werd gisteren uitgenodigd op een hoorzitting in het Belgische federaal parlement over een voorstel om glyfosaat te verbieden. 'We toonden aan de parlementsleden met onderbouwde argumenten dat het bannen van de onkruidverdelger glyfosaat de enige juiste weg is', zegt Geert Gommers, expert pesticiden van Velt. 'Velt hoopt dat het beleid gehoor geeft aan deze argumenten en nee stemt bij een verlenging van glyfosaat.'


Nuttige insecten via nieuwe weg blootgesteld aan pesticiden

Publicatiedatum

08/07/2022

Samenvatting

Insecten worden op verschillende manieren blootgesteld aan de schadelijke gevolgen van pesticiden, bijvoorbeeld via het nectar en stuifmeel van een plant. Nieuw onderzoek toont voor de eerste maal een extra blootstellingsweg aan: honingdauw. ‘Dit inzicht sterkt ons om de Doe het zonder-campagne in een sterke pas verder te ontplooien,’ zegt Yacine Ryckebusch campagnemedewerkster bij Velt.


Geen glyfosaat meer te koop bij Tuinbranche Nederland

Publicatiedatum

01/07/2022

Samenvatting

Vanaf 1 juli vind je geen glyfosaat meer terug in de winkels die aangesloten zin bij Tuinbranche Nederland. Het gaat over ongeveer 450 tuincentra. In Nederland mogen particulieren glyfosaathoudende middelen - ondanks de schadelijkheid voor mens en milieu - nog steeds gebruiken. Tuinbranche Nederland gaat met deze beslissing verder dan de huidige wetgeving. Velt is verheugd met deze positieve evolutie.

 


Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...