maandag 10 juni 2024

Partijen die zich verzetten tegen sancties tegen Rusland stijgen in aantal bij verkiezingen EU

juni 10, 2024  1

   Dusan_Cvetanovic / Pixabay

Honderden miljoenen Europeanen in 27 lidstaten hebben hun stem uitgebracht bij de parlementsverkiezingen in de EU. Daarbij bleek dat conservatieve en rechtse partijen steeds meer steun krijgen, in weerwil van het huidige beleid van het blok, variërend van immigratie tot veiligheid en klimaat, bericht RT.

 

De eerste prognoses na het sluiten van de stembussen op zondag wezen op een verbluffende nederlaag voor twee belangrijke EU-leiders: De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz, wat er al toe leidde dat Macron de Nationale Assemblee van het land ontbond en vervroegde parlementsverkiezingen uitschreef.

“Frankrijk heeft een duidelijke meerderheid nodig om in kalmte en eensgezindheid te kunnen opereren,” zei Macron in een bericht op X (voorheen Twitter). “Ik heb uw boodschap begrepen, uw zorgen, en ik zal ze niet zonder antwoord laten.”

De Franse rechtse National Rally kreeg meer dan 30% van de stemmen, meer dan het dubbele van het aandeel van Macrons Renaissance partij, waarbij de voormalige leider van de partij, Marine Le Pen, verklaarde dat ze “klaar is om de macht over te nemen.” Hoewel Le Pen voorstander was van het sturen van “defensieve wapens” naar Oekraïne, was ze tegen het gebruik ervan om Russisch grondgebied aan te vallen en stelde ze dat sancties tegen Moskou ineffectief zijn en vooral Europeanen schaden.

De regerende centrumlinkse sociaaldemocratische partij in Duitsland kreeg teleurstellende resultaten en bleef achter bij de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), die herhaaldelijk bezwaar maakte tegen Westerse sancties tegen Rusland en tegen militaire hulp aan Oekraïne.

“Na alle onheilsprofetieën, na het spervuur van de afgelopen weken, zijn wij de op één na sterkste kracht,” zei AfD-leider Alice Weidel, die het succes vierde.

 

De Nederlandse conservatieve Partij voor de Vrijheid (PVV), aangevoerd door Geert Wilders werd tweede met 17% van de stemmen, en zou van één naar zeven zetels in het Europees Parlement gaan. Wilders sprak zich eerder uit tegen het sturen van militaire hulp naar Oekraïne, met het argument dat het steunen van de oorlogsinspanningen van Kiev het Nederlandse leger niet in staat zou stellen om het land te verdedigen.

De Belgische premier Alexander De Croo kondigde zijn aftreden aan nadat zijn Open VLD-partij een rampzalige nederlaag leed en slechts 5,8% van de stemmen haalde, terwijl het rechtse Vlaams Belang en de Vlaams-nationalistische N-VA partijen respectievelijk 14,8 en 14,2% van de stemmen kregen.

“Ik was het boegbeeld van deze campagne. Dit is niet het resultaat waarop ik had gehoopt en ik neem dan ook de verantwoordelijkheid voor dit resultaat, het was niet zo bedoeld,” zei de Croo zondag tegen journalisten. “Vanaf morgen treed ik af als premier en zal ik me volledig concentreren op lopende zaken.”

De rechtse Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) van de Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft de verkiezingen gewonnen met 28% van de stemmen en 28 zetels – een aanzienlijke winst ten opzichte van de verkiezingen van 2019 toen haar partij slechts 5 zetels had. Meloni, de huidige voorzitter van de rechtse Fractie Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), heeft Macron eerder berispt over zijn opmerkingen over de mogelijkheid om troepen naar Oekraïne te sturen en sprak zich uit tegen escalatie van de spanningen tussen de NAVO en Moskou.

Ondanks de aanzienlijke verschuiving van de EU naar rechts en de tegenslagen voor de gevestigde orde op nationaal niveau, behielden de centrumlinkse en centrumrechtse partijen de meerderheid in het Europees Parlement. De groep van de Europese Volkspartij van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zal naar verwachting 181 zetels winnen.

 


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws.

https://www.frontnieuws.com/partijen-die-zich-verzetten-tegen-sancties-tegen-rusland-stijgen-in-aantal-bij-verkiezingen-eu/

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...