maandag 10 juni 2024

Is het tijd om je tandpasta te dumpen?

                                                        Analyse door Dr. Joseph Mercola


08 juni 2024

HET VERHAAL IN EEN OOGOPSLAG

·    Je produceert tijdens je leven 10.000 liter spuug om zuur te neutraliseren en ziektekiemen in je mond te bestrijden, gebruik bijna 5 mijl floss en 20 liter tandpasta.

·    Ondanks gedocumenteerde gezondheidsrisico's en een FDA-verbod voor gebruik in antibacteriële zeep, kunt u nog steeds triclosan in uw tandpasta vinden, vooral die gericht op kinderen

·    Onderzoek wijst uit dat triclosan in tandpasta uw darm-microbioom kan veranderen en langzaam het aantal potentieel antibioticaresistente bacteriën in uw darmen kan verhogen; overschakelen naar een veiliger alternatief kan uw risico verminderen

 

Noot van de redactie: dit artikel is een herdruk. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd op 14 juni 2017.

In de loop van je leven produceer je 10.000 liter spuug dat je lichaam gebruikt om de spijsvertering te initiëren, zuur in je mond te neutraliseren en ziektekiemen te bestrijden die een slechte adem veroorzaken.1 Als je elke dag flosst, ga je tijdens je leven ongeveer 5 mijl floss door en gebruik je 20 liter tandpasta. Als je twee minuten lang twee keer per dag je tanden poetst, besteed je elk jaar 24 uur aan poetsen.

Ook al slik je je tandpasta niet in (en zou dat niet moeten doen!), Het gebeurt allemaal in een deel van je lichaam dat wordt gebruikt als medicijnafgiftesysteem wanneer een snelle start van de werking van medicatie gewenst is,2 met een permeabiliteit die vier tot 4.000 keer groter is dan je huid.3 Het brede assortiment is te danken aan de verschillende permeabiliteit in de verschillende regio's in je mond. Dus elke chemische stof die u in uw mond plaatst, ondanks het feit dat u niet slikt, kan rechtstreeks in uw bloedbaan worden opgenomen.

Met dit in gedachten is het de moeite waard om te overwegen wat u en uw kinderen dagelijks in uw mond stoppen. Helaas, aangezien tandpasta onder de categorie cosmetica valt,4 fabrikanten worden grotendeels overgelaten om hun eigen producten door de VS te reguleren. Food and Drug Administration (FDA).

In de komende maanden zal triclosan, een antibacteriële chemische stof, uit de hand van de consument worden verwijderd als reactie op een overweldigende database van onderzoek dat gezondheidsrisico's aantoont. Het blijft echter (illogisch) nog steeds in tandpasta, vooral die tandpasta's die zijn ontworpen voor gebruik bij kinderen.

Triclosan blijft in de tandpasta van kinderen ondanks risico

Een onderzoek uit 2017 toonde aan hoe snel de bloedspiegels waren triclosan kan optreden bij kleine kinderen die zijn blootgesteld aan de chemische stof in tandpasta en handzeep.5 Dit is een van de eerste onderzoeken die laat zien hoe triclosan het lichaam van jonge kinderen binnendringt door blootstelling aan het milieu. Senior studieauteur Joe Braun, assistent-professor epidemiologie aan de Brown University, legde de impuls achter de studie uit:6

"Er zijn heel weinig gegevens over de blootstelling in die eerste levensjaren. Er zijn in die jaren veel gedragsveranderingen en milieuchemicaliën kunnen een rol spelen."

Braun en zijn collega's testten 389 vrouwen en kinderen uit Cincinnati tussen de zwangerschap en tot de kinderen 8 jaar oud waren. Ze verzamelden driemaal urine tijdens de zwangerschap en periodiek tussen het eerste en achtste jaar van de kinderen. Ze vonden triclosan in meer dan 70% van de monsters.

Interessant is dat ze op 8-jarige leeftijd kinderen vonden die het meest gebruikten handzeep had 66% meer triclosan in hun lichaam en degenen die hun handen meer dan vijf keer per dag wasten, hadden vier keer meer chemicaliën dan degenen die aangaven hun handen een of minder per dag te wassen.7

Kinderen die de afgelopen 24 uur met tandpasta hun tanden poetsten, hadden 2,5 keer meer triclosan dan degenen die geen tandpasta hadden gebruikt. Isaac Pessah, Ph.D., onderzoeker aan de Universiteit van Californië, die niet bij de studie betrokken was, merkte op:

"Het is een grondige, goed uitgevoerde analyse. Gezien de hoge concentraties [triclosan] in producten voor persoonlijke verzorging, zie je dat de concentraties bij de eindgebruiker ook vrij hoog zijn."

Triclosan in meer dan tandpasta en handzeep

Ondanks het feit dat Amerikaanse fabrikanten triclosan moeten afbouwen nadat de FDA het heeft verboden en verschillende andere chemicaliën in handzeep zijn gebruikt nadat bekend was gemaakt dat het het hormonale systeem van het lichaam verstoorde, triclosan blijft in andere producten voor persoonlijke verzorging.

Triclosan is een breed spectrum antibacterieel verbinding met een hoge oplosbaarheid die werkt door een eiwitreductase-enzym te beïnvloeden dat essentieel is voor bacteriële vetzuursynthese.8 Omdat het een krachtige, effectieve en goedkope chemische stof is, kan triclosan worden aangetroffen in een aantal commerciële en persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder:9

Zepen

Handwas

Afwasproducten

Wasmiddelen en weekmakers

Tandpasta en mondspoelingen

Deodorants en anti-transpiranten

Kunststoffen

Haarconditioners

Beddengoed

Cosmetica en scheercrèmes

Acne behandelingsproducten

Kleding, zoals sokken en onderhemden

Prullenbakzakken

Geïmpregneerde sponzen

Chirurgische scrubs

Hot tubs, plastic gazonmeubels

Geïmplanteerde medische hulpmiddelen

Pesticiden

 

 

Waarom werd Triclosan gebruikt in Colgate-tandpasta?

Onderzoek suggereert dat triclosan effectief is tegen tandbederf, maar niet tegen parodontitis, plaque of gingivitis.10 Sommigen geloven zelfs dat de chemische stof een rol speelt bij de bescherming van de mondgezondheid.11 Hoewel de chemische stof zeer effectief is tegen orale bacteriën, geldt dat ook voor chloorbleekmiddel12 — maar je zou er niet van dromen om je tanden ermee te poetsen.

Colgate voegde triclosan toe aan zijn tandpasta om 'schadelijke tandplakziektekiemen te bestrijden,"13 maar is vanaf 2019 gestopt met het gebruik ervan nadat consumenten hun bezorgdheid hebben geuit over de veiligheid van het ingrediënt. Op haar website legt Colgate deze verklaring af:14

"Triclosan is een antibacterieel ingrediënt dat wordt gebruikt in producten voor persoonlijke verzorging en thuiszorg om bacteriële besmetting te verminderen of te voorkomen en in tandpasta, waar bewezen is dat het de ziektekiemen vermindert die tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken.

Sommige consumenten en regelgevende instanties hebben vragen over triclosan en daarom hebben we vanaf 2015 onze antibacteriële schotelvloeistof en handzepen geherformuleerd met alternatieve actieve ingrediënten die dezelfde of superieure prestaties leveren.

Vanaf eind 2018 hebben we een nieuwe Colgate Total-tandpasta geïntroduceerd die meer voordelen oplevert dan de originele formule met triclosan, en vanaf januari 2019 gebruiken we deze niet langer als ingrediënt."

Hormoonverstoring en gezondheid van de gut op het spel

                 Video Link: https://youtu.be/ziAtotedt4U

 

Een aantal onderzoeken heeft ertoe geleid dat is begrepen hoe triclosan als een functioneert hormoonontregelaar. In deze korte nieuwsvideo, Dr. Gary Cohan beschrijft schoe triclosan de geslachtsdrift van een man kan beïnvloeden. Studies hebben de verstoring van het schildklierhormoon bij ratten en kikkers aangetoond, evenals verstoorde schildklierhormoon-geassocieerde genexpressie.15

Blootstelling aan triclosan is zo gewoon geworden dat het in urine, bloed en moedermelk van mensen over de hele wereld verschijnt. Zelfs degenen die geen producten met triclosan gebruiken, worden eraan blootgesteld in hun voedsel, watervoorziening en zelfs huishoudelijk stof.16

Triclosan heeft zowel oestrogene (vrouwelijk hormoon) als androgene (mannelijk hormoon) eigenschappen, wat kan leiden tot de ontwikkeling van borstkanker.17 Blootstelling aan triclosan kan de calciumspiegels in de cellen verhogen, wat mogelijk de neurologische ontwikkeling en het neurologische functioneren kan beïnvloeden,18 en de mitochondriale functie verminderen.19

Na blootstelling aan zonlicht of interactie met chloor in leidingwater, bevatten afbraakproducten van triclosan een lijst met gevaarlijke chemicaliën, zoals chloroform, 2,8-dichloordibenzo-p-dioxine en 2,4-dichloorfenol, een hormoonontregelaar en de VS. EPA-prioriteitsverontreinigende stof.20 De schade aan je lichaam houdt echter niet op bij je endocriene systeem.

Een kleine studie van Stanford University ontdekte dat terwijl triclosan bacteriën in je mond doodde, het ook langzaam kan zijn om superbugs in je darmkanaal te kweken.21

Voorlopige gegevens van dit onderzoek komen overeen met informatie van anderen die aantonen dat triclosan subtiele verstoringen in uw kan veroorzaken darm microbioom, integraal onderdeel van uw immuunsysteem en uw algehele gezondheid.22 De onderzoekers verzamelden ontlastingsmonsters over een periode van één jaar en vonden subtiele verschillen in de bacteriële gemeenschappen van degenen die tandpasta met triclosan gebruiken.

Van veel van de bacteriën uit de groep Proteobacteriën die in de darmen groeiden van degenen die triclosan gebruiken, is bekend dat ze in grote lijnen resistent worden tegen antibiotica en verband houden met dysbiose of een onbalans van het darmmicrobioom.23 Hoewel de studie beperkingen had, vonden de onderzoekers een toename van een antibioticaresistentiegen dat bacteriën in staat stelt penicilline en andere soortgelijke geneesmiddelen te weerstaan.

Andere opvallende tandpasta-ingrediënten

Hoewel triclosan niet in alle commerciële tandpasta's voorkomt, bevat uw tandpasta waarschijnlijk andere toxines waarvan bekend is dat ze hormoonontregelaars zijn, of om ontstekingen te verhogen of kankerverwekkende activiteit te hebben. Volgens het rapport van het Cornucopia Institute, "Behind the Dazzling Smile,"24 de gemiddelde vrouw gebruikt 12 producten voor persoonlijke verzorging met 168 verschillende chemicaliën en de gemiddelde man gebruikt zes producten met 85 verschillende ingrediënten.

Een veel voorkomend ingrediënt in tandheelkundige producten en uw leidingwater is fluoride, een bekende hormoonontregelaar, neurotoxine en botverzwakkende stof die de FDA classificeert als een medicijn bij gebruik om ziekten zoals holtes te voorkomen. Mensen hebben geen bekende fysiologische vereiste voor fluoride.

Meer informatie over dit medicijn dat opzettelijk aan uw leidingwater is toegevoegd, is te vinden in een vorig artikel van Michael Connett, advocaat van de Fluoride Action Network. . Andere chemicaliën en additieven die veel voorkomen in tandpasta kunnen zijn:

Carrageenan — Een verdikkingsmiddel waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is, houdt verband met darmontsteking.

Kunstmatige kleuren en smaken — Sommige zijn in verband gebracht met hyperactiviteit, gedragsproblemen, kanker en allergische reacties.

Zoetstoffen — Aspartaam en er worden vaak andere kunstmatige zoetstoffen toegevoegd. Aspartaam metaboliseert in uw lichaam tot formaldehyde en is in verband gebracht met geboorteafwijkingen, kanker en gewichtstoename.

Natriumlaurylsulfaat (SLS) — SLS verstoort de functie van uw smaakpapillen, is in verband gebracht met de vorming van aften en is geregistreerd als insecticide.

Formaldehyde-vrijmakende conserveermiddelen — Hoewel formaldehyde een verboden ingrediënt is omdat het kankerverwekkend is, werken sommige conserveermiddelen door langzaam formaldehyde vrij te geven.

Parabens — Dit zijn hormoonontregelende conserveermiddelen die verband houden met kanker en reproductietoxiciteit.

Propyleenglycol — Een type minerale olie dat veel voorkomt in verf en antivries, het dringt gemakkelijk door in de huid en vergemakkelijkt de opname van andere chemicaliën.

Diethanolamine (DEA) — DEA is een hormoonverstoorder die met andere ingrediënten reageert om N-nitrosodiethanolamine (NDEA) te vormen, dat gemakkelijk kan worden opgenomen en in verband is gebracht met maag-, slokdarm-, lever- en blaaskanker.

Bestrijk je tanden met veiligere alternatieven

Gelukkig zijn er veiliger alternatieven, die u niet allemaal thuis moet maken. Overweeg om te kiezen uit de Skin Deep Cosmetic Database van de Environmental Working Group.25 Hoewel vrij verkrijgbare producten geweldig zijn om te reizen, kunt u genieten van het gebruik van een zelfgemaakte tandpasta die u met een paar basisingrediënten kunt maken.

Combineer bijvoorbeeld een eenvoudige mix van kokosolie en zuiveringszout met een paar druppels etherische olie van pepermunt, genoeg toegevoegd zuiveringszout om een soepele consistentie te vormen. Bewaren in een glazen pot op een koele, droge plaats.

Kokosolie kan helpen de groei van Streptococcus-mutanen, een zuurproducerende bacterie die tandbederf veroorzaakt, te remmen, en er is aangetoond dat pepermuntolie-extract superieur is aan de mondspoeling van chemisch chloorhexidine bij het remmen van de vorming van biofilmformaties in verband met tandholten.26 Onthoud ook dat uw dieet de basis vormt voor sterke, gezonde tanden. Nutriënten die bijzonder belangrijk zijn voor de mondgezondheid zijn onder meer:

·         Vitaminen C, D en K2

·         Magnesium

·         Fosfor

·         Kalium

·         Calcium

 

 Bronnen en referenties

·         1 Delta Dental, Fun Tooth Facts for a Healthy Mouth

·         2 Klinische farmacokinetiek 2002; 41 (9): 661-80

·         3 Universiteit van Alberta, Buccal Mucosa als route voor systemische medicijnafgifte

·         4 VS. Food and Drug Administration, Zijn alle producten voor persoonlijke verzorging gereguleerd als cosmetica?

·         5 Milieuwetenschappen en -technologie, 18 mei 2017

·         6, 7, 11, 13 Environmental Health News, 1 juni 2017 (gearchiveerd)

·         8, 9 The Alliance for the Prudent Use of Antibiotics, 17 september 2014

·         10 Cochrane, Triclosan / Copolymeer met tandenpasta's voor mondgezondheid, 5 december 2013

·         12 RDH Mag, 13 juni 2015

·         14 Ons beleid inzake veiligheid van ingrediënten: elke dag uw vertrouwen voor generaties verdienen

·         15, 16, 20 Beyond Pesticides, Triclosan: What the Research Shows

·         17 Journal of Applied Toxicology, 2008; 28 (1): 78

·         18 Environmental Health Perspectives, 2008; 116 (9): 1209

·         19 Toxicology Letters, 2005; 160 (1): 49

·         21 BioRxiv, 11 april 2017

·         22, 23 ARSTechnica, 13 april 2017

·         24 Het Cornucopia Institute Behind the Dazzling Smile

·         25 Skin Deep Cosmetic Database van de Environmental Working Group

·         66 GreenMedInfo, 19 maart 2013 (gearchiveerd)

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...