In Edmonton wordt de straatverlichting vervangen om de Canadese stad langzaam maar zeker te veranderen in een 15-minutenstad. Hetzelfde gebeurt in diverse Nederlandse steden.
De slimme lampen worden gebruikt om data te verzamelen over de omgeving en mensen. Deze data kunnen worden geanalyseerd en gedeeld via softwareplatforms en apps ‘om energie te besparen’ en ‘mensen zich veiliger en gelukkiger te laten voelen’.
You will own nothing and you will be happy.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Smart cities
Wat heeft Philips hiermee te maken? Via de website van het bedrijf: ‘Het merk Philips is in licentie gegeven aan Signify, wereldleider op het gebied van verlichting, voor verlichtingsproducten en -services. Philips is de primaire merknaam van Signify voor lampen, armaturen en andere verlichtingsproducten voor professionals en consumenten’.
Signify, voorheen Philips Lighting, is een partner van het World Economic Forum. Het bedrijf gebruikt licht om mensen zich ‘gelukkiger en veiliger’ te laten voelen, staat op de website van het WEF. Ja, echt.
De verlichting wordt gebruikt voor smart cities, ook wel 15-minutensteden genoemd.
Eufemisme
In de stad Edmonton zijn tussen 2020 en 2022, tijdens de ‘coronapandemie’, 46.000 straatlampen vervangen door led-lampen. Het uiteindelijke doel is om 103.000 van de 126.000 straatlampen (82 procent) te vervangen door deze lampen.
‘Led-lampen’ is een eufemisme voor slimme verlichting, stelt Chris Saccoccia, beter bekend als Chris Sky, in een filmpje op sociale media.
Ons tot slaaf te maken
Het stadsbestuur van Edmonton zegt dat de lampen worden vervangen om ‘de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen’. Het staat er echt. In werkelijkheid gaat het om het volgen en onder controle houden van mensen, aldus Saccoccia.
Dit bewijst volgens hem dat het WEF de overheid niet alleen vertelt wat zij moet doen, maar ook de bedrijven en middelen regelt om ons tot slaaf te maken.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.