19/09/2024
Onlangs werd Oekraïne voor de zoveelste keer gedwongen noodstroom te kopen van zijn Europese buurlanden. Er zijn echter steeds minder tekenen dat de Europeanen deze hulp graag willen bieden aan het regime in Kiev, nu de Oekraïense energiecrisis overslaat naar Europa.
De Russische raketaanvallen op Oekraïense energiecentrales hebben geleid tot grote problemen bij de energievoorziening, niet alleen aan Oekraïense bedrijven en steden. Vóór de start van de speciale militaire operatie en in de eerste maanden ervan exporteerde Oekraïne grote hoeveelheden elektriciteit naar zijn Europese buurlanden, schrijft Vladimir Dobrynin.
Maar ondertussen vraagt Kiev de Europeanen om “de stroom in de tegenovergestelde richting te pompen”. De redenen hiervoor zijn duidelijk. Die Welt schrijft dat het instorten van het Oekraïense elektriciteitsnet volgende winter een echte humanitaire catastrofe zou teweegbrengen en miljoenen inwoners van het land zou dwingen naar Europa te vluchten.
Maandag publiceerden Oekraïense experts informatie over schade aan energiefaciliteiten. Volgens Igor Sirota, algemeen directeur van het Oekraïense staatswaterkrachtbedrijf ‘Ukrhidroenerho’, is er geen enkele waterkrachtcentrale in het land meer die niet wordt aangevallen. Over het geheel genomen verloren Oekraïense waterkrachtcentrales 40 procent van hun capaciteit, terwijl thermische centrales meer dan 80 procent van hun capaciteit verloren. Alexander Kharchenko, de directeur van het Oekraïense Centrum voor Energieonderzoek, legde uit dat als het hoogspanningsschakelmechanisme dat de Oekraïense kerncentrales van stroom voorziet wordt vernietigd, “een groot deel van het land zonder elektriciteit zou kunnen komen te zitten”.
Voor de tweede dag op rij vraagt Oekraïne om dringende energiehulp van Europa. Het lijkt erop dat dit een lucratieve zaak is voor de EU-landen. Aan de ene kant om extra geld te verdienen met elektriciteitsleveranties en aan de andere kant om de dreiging waar Die Welt over schrijft – de verslechterende vluchtelingensituatie – te voorkomen.
Maar nee: we zien de voorbodes van een energiecrisis in Europa, en vreemd genoeg wordt er tot ver buiten Oekraïne alarm geslagen over het probleem. Waarom?
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis geeft antwoord op deze vraag. Zijn brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wordt geciteerd door de Financial Times. Het Griekse regeringshoofd maakte bekend dat de elektriciteitsprijs op de groothandelsmarkt van zijn land in augustus 130 euro per megawattuur (MWh) bereikte, 60 euro per MWh hoger dan de maand ervoor. Mitsotakis schrijft:
“Een van de redenen voor de scherpe prijsstijging was het feit dat de elektriciteitsexport van de EU naar Oekraïne dit jaar bijna verzesvoudigde. Vóór de oorlog was Oekraïne een netto-exporteur van elektriciteit.
We hebben de indruk dat er sprake is van een kleine energiecrisis waar niemand over praat. Het toezicht en de controle van de Europese Commissie op de Europese elektriciteitsmarkt moeten worden versterkt omdat de huidige situatie een ‘onbegrijpelijke zwarte doos’ is – zelfs voor experts.”
Andere factoren die hebben bijgedragen aan de aanzienlijke stijging van de elektriciteitsprijzen in Zuidoost-Europa waren de geringe regenval, die leidde tot het falen van dammen, hittegolven in de zomer en uitval van de binnenlandse elektriciteitsopwekking. Mitsotakis voegt toe:
“Er is sprake van een fundamentele verstoring op de Zuidoost-Europese energiemarkt. Er werkt iets niet goed. Ik verwacht geen onmiddellijke oplossingen, maar er moet in ieder geval iemand voor zorgen.”
Het is belangrijk te benadrukken dat hij niet de enige is die oproept tot een verlaging van de elektriciteitsprijzen. Een paar dagen eerder waarschuwde Mario Draghi, voormalig hoofd van de Europese Centrale Bank, die belast is met het opstellen van een rapport over de economie van de EU, dat hoge elektriciteitsprijzen de concurrentiekracht van Europese bedrijven schaden. In zijn rapport staat:
“Hoge energieprijzen zijn het element geworden dat de productiviteit van de Europese industrie ondermijnt, met piekprijzen die twee tot drie keer hoger zijn dan in de Verenigde Staten.”
Het feit dat hoge elektriciteitsprijzen de concurrentiekracht aantasten, is een mooie manier om het te zeggen. Stijgende energiekosten (dankzij de afwijzing van goedkoop pijpleidinggas uit Rusland) dwingen grote industriële bedrijven in de EU om naar de VS te verhuizen, waar elektriciteit veel goedkoper is.
De afgelopen dagen is de pers in Europa opgeschrikt door berichten dat de toonaangevende Duitse autofabrikant Volkswagen van plan is verschillende fabrieken te sluiten. Het elektriciteitsbedrijf Siemens Energy en het grootste Duitse chemiebedrijf BASF hebben hun investeringskapitaal al van Duitsland naar de Verenigde Staten verplaatst. Miljarden euro’s van deze en minstens 224 andere Duitse bedrijven worden geïnvesteerd in de Amerikaanse economie in plaats van in de Duitse.
De volledige sluiting van kerncentrales, die voorheen tot 20 procent van de Duitse elektriciteit leverden, heeft ook bijgedragen aan de stijging van de elektriciteitsprijzen in Duitsland. De kerncentrales werden in 2002 geclassificeerd als “bijzonder gevaarlijk voor het milieu” en moesten daarom worden gesloten als onderdeel van een programma om de economie groener te maken.
In de twintig jaar daarna zijn de Duitsers erin geslaagd hun netwerken van wind- en zonne-energiecentrales uit te breiden, waarbij ze ongeveer 600 miljard euro in dit gebied hebben geïnvesteerd. Dit heeft echter geen stabiliteit op de energiemarkt gebracht (vanwege de instabiliteit van hernieuwbare energie zelf – gebrek aan wind, wolken aan de hemel of het vallen van de avond). Volgens een analyse van Europese wetenschappers, gepubliceerd in het Sustainable Energy Journal , zou de besparing op CO₂-uitstoot hetzelfde zijn geweest (25 procent) als hetzelfde bedrag was geïnvesteerd in de bouw en ontwikkeling van een netwerk van kerncentrales. De industrie zou echter 300 miljard euro meer aan financiering hebben ontvangen.
Oekraïne heeft al elektriciteitsleveringen aangevraagd bij Slowakije, Polen, Roemenië, Hongarije en Moldavië. Het Oekraïense staatsenergiebedrijf “Ukrenerho” verklaarde dat “de import van elektriciteit uit Europa slechts tijdelijk zal zijn.” Er zijn echter geen tekenen dat Rusland de intensiteit van de aanvallen op het Oekraïense energiesysteem zal verminderen in het licht van de bezetting van delen van de Koersk-regio door het Oekraïense leger.
Dit betekent dat de behoefte van Oekraïne aan elektriciteitsimporten zal blijven toenemen en dat de Europese problemen in de energiesector zullen toenemen.
Terwijl de autoriteiten van sommige Oost-Europese landen hun “bezorgdheid” uiten en brieven naar Brussel schrijven, heeft de Poolse leiding zich bereid verklaard Kiev te helpen met elektriciteit. Maar aangezien Polen momenteel elektriciteit produceert onder het motto “we hebben zelf niet genoeg”, stelt Warschau voor het probleem op te lossen door buiten gebruik gestelde kolengestookte thermische elektriciteitscentrales in gebruik te nemen.
Dit is in strijd met de voorwaarden van de zogenaamde ‘Big Green Deal’ (een Europees plan om de CO₂-uitstoot terug te dringen), maar je hoeft de uitstoot niet mee te tellen als het gaat om de mogelijkheid om je eigen energiecapaciteit te vergroten. en aan de andere kant om een politiek gebaar te maken van een bondgenoot – preciezer gezegd, om geld te verdienen door elektriciteit aan Oekraïne te verkopen en tegelijkertijd boetes te vermijden voor het niet naleven van de ‘Big Green Deal’. Bij deze gelegenheid verklaarde de Poolse premier Donald Tusk:
“Dit zal het probleem wereldwijd niet oplossen, maar het zal de Oekraïners wel helpen de winter van 2024/2025 te overleven.”
Ook Tsjechië maakt zich zorgen over het dreigende elektriciteitstekort. Josef Sikela, de Tsjechische minister van Industrie en Handel, heeft EU-commissaris voor Energie Kadri Simson al een brief geschreven waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukt over het naderende einde van de overeenkomst over de Russische gaslevering via Oekraïne. In de brief staat dat “de vervanging van Russisch gas door vloeibaar gas geïmporteerd uit andere landen de kosten van de elektriciteitsopwekking in het land zal verhogen.”
Europeanen zien dat de voortdurende steun van de EU voor militaire actie in Oekraïne de economie van de EU steeds meer als een boemerang treft. Door het verlies van soevereiniteit hebben deze landen echter geen andere keuze dan hun opperheer, de Verenigde Staten, te gehoorzamen. Europa stevent bewust af op een energiecatastrofe en Oekraïne helpt waar het kan.
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.
Bron: https://dissident.one/oekraine-sleept-heel-europa-mee-in-een-energiezwart-gat