vrijdag 20 september 2024

De Europese Unie wil bepalen wat de waarheid is en wat burgers nog mogen zeggen


Hetgeen waarvoor ik twee jaar geleden waarschuwde, is werkelijkheid geworden: de Europese Unie bedreigt de vrijheid van meningsuiting op sociale media en ondermijnt daarmee het fundament van onze democratie. Dat zei Europarlementariƫr Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) in het Europees Parlement tijdens het debat over maatregelen voor socialemediaplatforms.

De Digital Services Act (DSA) werd gepresenteerd als bescherming en zogenaamde veiligheid. De daadwerkelijke agenda blijkt echter censuur en controle te zijn, zei hij.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Monddood

“De beleidsmakers van de Europese Unie willen bepalen wat de waarheid is en wat burgers nog mogen zeggen en te horen krijgen,” waarschuwde Vandendriessche.

Wie kritiek heeft op hun geforceerde massamigratie, criminaliseren ze als haatzaaier. Wie hun klimaatreligie niet gelooft, zetten ze weg als klimaatontkenner. Met de Digital Services Act trachten ze de oppositie tegen hun waanzinnige beleid monddood te maken. Machthebbers worden nu eenmaal niet graag tegengesproken en willen altijd aan de macht blijven, aldus het Europarlementslid.

Waarheid in pacht

“In een democratie moeten alle stemmen kunnen worden geuit en gehoord, omdat niemand de waarheid in pacht heeft en burgers vrij zijn. Welke democraat is immers bang voor andere meningen?” vroeg hij.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

De Europese Unie wil bepalen wat de waarheid is en wat burgers nog mogen zeggen

Hetgeen waarvoor ik twee jaar geleden waarschuwde, is werkelijkheid geworden : de Europese Unie bedreigt de vrijheid van meningsuiting op so...