zondag 3 november 2024

WELKOM IN DE OKSEL VAN AMERIKA

 

 

De Morgen-fotograaf Tim Dirven reisde in de laatste stuiptrekkingen van de zomer door de Rust Belt  van de VS. Wat hij daar aantrof, stemde hem somber. ‘Amerika is ziek en ongezond, net als zijn inwoners.’

 

Ann Van Den Broek

31 oktober 2024, 14:00

 ttps://www.demorgen.be/redactie/specials/embeds/rustbelt/index.html

Wanneer Tim Dirven in het trailerpark van Kimball aankomt, een dorp in West Virginia met iets meer dan honderd inwoners, krijgt automecanicien Liam net een vervelende telefoon. De eigenaar van de Ford Fairlane die hij aan het repareren was, heeft laten weten dat hij zijn baan kwijt is en de kosten van de reparatie niet kan betalen. “Stop maar”, zegt hij. Het is een uppercut voor Liam, die zelf ook werkloos is.

Liam en zijn dochter Chelsea in Kimball, West Virginia. Fox is de enige zender die ze hier gratis kunnen bekijken.

 

Liams neus is verborgen onder een woekerend, framboosachtig gezwel. Geld voor een operatie heeft hij niet. Zijn vrouw stierf vorig jaar aan kanker, en de behandelingen hebben een gigantische schuldenput gegraven waar hij nooit meer zal uitkomen. Ook zijn dochter Chelsea ziet weinig perspectief. Werk heeft ze niet, en vrienden nog minder in dit uitgestorven gat. Haar enige verstrooiing zijn haar telefoon en Fox, de enige televisiezender die ze hier gratis kunnen ontvangen.

Tim Dirven reisde drie weken lang door de VS, eind augustus en begin september. Zoals gebruikelijk nam hij niet de scenic route. Hij verliet New York direct voor een tocht door Pennsylvania en West Virginia, met een uitstap naar Detroit.


 Detroit is de enige plek waar Dirven een echte kiesstrijd ontwaarde. Een deel van de arme zwarte bevolking is vertrokken, en de afgelegen buitenwijken trekken nu witte hipsters aan, verleid door de lage huizenprijzen en de opkomst van thuiswerken door covid. Start-ups en koffiebars schieten er uit de grond. “In onze airbnb vonden we ’s ochtends drukwerk met een foto van Kamala Harris in de brievenbus”, zegt Dirven. “Het bleek een anticampagne van Trump te zijn. Hier voelt Trump zich in de verdrukking en trekt hij vol de kaart van fakenieuws en hatespeech.”

Kimball, West Virginia, een dorp met zo’n honderd inwoners. ­‘Hillbilly’ is hier  een geuzennaam. 

Hoe anders is dat tijdens de rest van Dirvens reis. In Simpson, op slechts drie uur rijden van New York, arriveert hij in het pikkedonker. Het enige lichtje dat brandt blijkt van een bar te zijn. “De vijf aanwezigen waren in shock toen we binnenkwamen. Hier komen nooit toeristen. Hier komt nooit iemand, vertelden ze. ‘We are the armpit of America.’ De oksel. Het godvergeten gat waar niemand om geeft, door alles en iedereen in de steek gelaten. Toen ik ’s ochtends de gordijnen opende, keek ik recht op een spandoek met de tekst ‘FUCK BIDEN’.”


Reptielen shoppen in Huntington, West Virginia.


Posters van Trump, T-shirts van Trump, petjes van Trump: you name it, deze verkoper heeft ze.

Deze man in Ephrata, Pennsylvania, heeft op een veiling een gehandtekende foto van Trump gescoord.

Dit is niet het enige dorp in deze ooit bloeiende industriële regio waar Dirven deze verwaarlozing aantreft. In twee bijna verlaten mijnstadjes zijn de enige nog functionerende openbare gebouwen het oude mijnmuseum en het tribunaal voor intrafamiliaal geweld. De inwoners zijn ziek, ongezond, depressief en obees. “Net zoals Amerika zelf”, zegt Dirven.

De campagne van Kamala Harris, die pas eind augustus officieel werd aangeduid als presidentskandidaat op de Democratische Conventie, moest nog goed op gang komen. Het debat waarin ze Trump in het nauw dreef, moest nog plaatsvinden. Dirven hoopt dat dit in een swingstate als Pennsylvania nog iets kan veranderen.

    Een trein raast voorbij verkrotte huizen in Thurmond.

 

“Maar ik was best geschokt door hoezeer de meeste mensen die ik sprak niet voor rede vatbaar zijn. Voor hen is Harris een socialist, bijna een communist. Kapitalisme is the only way to go. Dat de vier jaren onder Trump hen niets hebben opgeleverd, willen ze niet horen. Ze blijven geloven: al hun problemen, die zal hij in één minuut oplossen. Zijn aantrekkingskracht ligt in het feit dat hij is zoals de hillbilly’s zelf: rude. Grof en onbehouwen.”

Ook automecanicien Liam was zo’n Trump-aanhanger. Maar nu twijfelt hij. Hij gelooft niet meer dat Trump zijn leven zal verbeteren, maar hij gelooft ook niet dat iemand anders dat nog zal doen.

verwaarloosde en uitgehongerde katten kijken nieuwsgierig bij een achtergelaten huis in High Park district in Detroit, Michigan

Op 5 november 2024 vinden de zestigste presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten plaats. Kamala Harris en Donald Trump gaan de strijd aan met elkaar.


Bron:  https://www.demorgen.be/redactie/specials/embeds/rustbelt/index.html

Video: ‘Letterlijk alle oorlogen van onze eeuw zijn gevoerd op basis van leugens’

Er moet oorlog gecreëerd worden. In het geval van Irak en Afghanistan is duidelijk hoe ze dat hebben gedaan: leugens creëren. Nu lijkt ieder...