16/12/2024
Duitsland nadert een punt waarop er geen weg meer terug is vanwege een toenemende economische neergang en politieke onzekerheid, meldde Bloomberg maandag.
De grootste economie van de EU kampt met een tweede jaar van nulgroei en dreigt onomkeerbaar achteruit te gaan, waarschuwde het blad.
Volgens schattingen is de Duitse economie na vijf jaar van stagnatie nu 5% kleiner dan ze had kunnen zijn als de groeitrend van vóór de pandemie was doorgezet, meldt RT.
De wereldwijde economische vertraging, samen met jaren van “slechte” beslissingen, heeft Duitsland hard geraakt, aldus het artikel. De exportgedreven industrie, goed voor ongeveer 30% van het BBP, kampt met structurele uitdagingen, zoals het verlies van goedkope Russische energie en de problemen van autogiganten Volkswagen en Mercedes-Benz, die worden getroffen door torenhoge energiekosten en toegenomen concurrentie uit China.
De afname van het nationale concurrentievermogen vertaalt zich in een verlies van ongeveer € 2.500 ($ 2.600) per huishouden per jaar, volgens berekeningen van Bloomberg. De “ontwarring” van de Duitse economie zou rimpelingen veroorzaken in de rest van de EU, waarschuwen experts.
“Duitsland stort niet van de ene op de andere dag in. Dat is wat dit scenario zo verschrikkelijk angstaanjagend maakt,” vertelde Amy Webb, CEO van Future Today Institute, dat Duitse bedrijven adviseert over strategie, aan de outlet. Volgens Webb zal een geleidelijke, langdurige neergang niet alleen Duitse bedrijven of steden treffen, “maar het hele land en Europa wordt ermee meegesleurd.”
De inzinking komt op een moment dat het land zich voorbereidt op vervroegde verkiezingen in februari. De driepartijencoalitie van bondskanselier Olaf Scholz stortte eerder deze maand in na de afzetting van minister van Financiën Christian Lindner.
De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck, die zich volgend jaar kandidaat stelt voor het bondskanselierschap, zei zondag dat zijn land in het nauw is gedreven door onvoldoende investeringen in de infrastructuur en de gekwalificeerde beroepsbevolking.
Vrijdag verlaagde de Duitse centrale bank haar groeiverwachting voor volgend jaar naar 0,2%, van het niveau van 1,1% dat ze in juni voorspelde. De toezichthouder zei ook dat ze verwacht dat de economie dit jaar met 0,2% zal krimpen, terwijl ze eerder een bescheiden groei van 0,3% voorspelde.
“De concurrentiepositie van de Duitse industrie is verslechterd,” zei Joachim Nagel, president van de Bundesbank, eerder deze maand. “Groeiende buitenlandse markten hebben niet de groei-impulsen gegeven die ze in het verleden wel hebben gegeven.”
De ooit bloeiende auto-industrie in Duitsland zal naar verwachting marktaandeel verliezen en de verplaatsing van productie naar het buitenland versnellen, aldus economen van Bantleon. Als gevolg hiervan zou de sector in het komende decennium tot 40% van zijn toegevoegde waarde in Duitsland kunnen verliezen.
De Duitse economie is de afgelopen jaren achtergebleven bij zijn concurrenten, grotendeels vanwege een langdurige recessie in de productie. Duitsland was de enige economie van de Groep van Zeven die in 2023 kromp.
Bron: https://dissident.one/duitse-economie-valt-uit-elkaar-bloomberg