maandag 16 december 2024

EU-boeren dreigen supermarktleveringen te blokkeren in grootste protest tegen Mercosur handelsverdrag tot nu toe

 15/12/2024

In de voortdurende oorlog van de EU tegen de Europese boeren is Von der Leyen van plan een vrijhandelsverdrag met Zuid-Amerika te tekenen waardoor goedkoop vlees de Europese markt zou overspoelen. Vlees dat niet aan de Europese landbouwregels hoeft te voldoen waar Europese boeren wel aan moeten voldoen. Los van dat dat oneerlijke concurrentie is, zouden Europeanen dan vlees consumeren dat hier niet geproduceerd mag worden.

Woede groeit over overeenkomst met Mercosur handelsblok van Zuid-Amerikaanse landen, aangekondigd door Ursula von der Leyen

The Telegraph:

Europese boeren hebben gedreigd supermarkten te blokkeren en schappen leeg te laten als onderdeel van hun grootste tractorprotesten tot nu toe tegen de EU.

Ze zijn woedend nadat Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, een vrijhandelsovereenkomst met het handelsblok Mercosur van Zuid-Amerikaanse landen aankondigde.

Boeren vrezen dat de EU hierdoor overspoeld zal worden met goedkoop rundvlees en gevogelte. De overeenkomst moet worden goedgekeurd door de verdeelde Europese regeringen, die er mogelijk hun veto over kunnen uitspreken.

De onderhandelingen duurden 25 jaar voordat mevrouw von der Leyen het akkoord ondertekende, terwijl Frankrijk, de invloedrijkste lidstaat die tegen het akkoord was, in een binnenlandse politieke crisis zat.

Toch blijft het een groot risico voor de EU-president, die haar geloofwaardigheid op het controversiële akkoord heeft gebaseerd tijdens de eerste dagen van haar tweede termijn van vijf jaar, die op 1 december begon.

Belgische en Franse boeren blokkeren de grens tussen Hensies en Crespin.

In juni reden tractoren Brussel binnen als onderdeel van de Europese protesten tegen de netto-nuluitstootregels van de EU.

Uit angst voor de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement gaf mevrouw von der Leyen toe aan de eisen van de boeren en legde de nieuwe groene regels voor de landbouw op de plank of zwakte ze af.

Bart Dickens, voorzitter van de Farmers Defence Force Belgium, vertelde The Telegraph dat de protesten tegen de deal met Argentinië, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Uruguay deze dramatische demonstraties in de schaduw zouden stellen.

Hij zei: “Ursula von der Leyen maakt ons kapot. Ik denk dat het veel groter gaat worden.”

Bart Dickens, voorzitter van de Farmers Defence Force Belgium

 

Militante boerengroepen in heel Europa voeren al gesprekken via Zoom en in levende lijve over hoe ze Brussel met een reeks acties in het nieuwe jaar op de knieën kunnen dwingen, zei hij.

De heer Dickens voegde toe: “We kunnen de voedselvoorziening en de distributie naar supermarkten stoppen.

“Ik hoop dat we dat in alle Europese landen kunnen doen. Het is een voorbeeld. Als je de boeren doodt, zijn de schappen in de supermarkt leeg en heb je niet meer wat je wilt.”

Serge Bousquet-Chassagne, de plaatselijke leider van de militante vakbond Coordination Rurale in de zuidwestelijke regio Lot-et-Garonne in Frankrijk, zei dat Franse boeren elk moment op Brussel af konden reizen.

Hij vertelde The Telegraph: “Onze boerencollega’s die het dichtst bij België wonen, zijn ongeveer twee weken geleden naar Brussel gegaan en uiteraard zijn we bereid om in nog grotere aantallen terug te gaan als de Mercosur-overeenkomst echt wordt ondertekend.”

Boerengroepen uit Oost-Europa, Nederland, Italië en Spanje konden zich bij de Fransen en Belgen aansluiten.

Nadat de deal was aangekondigd, zei het Elysée dat deze “onaanvaardbaar” was en mevrouw von der Leyen behoorde niet tot de leiders die Emmanuel Macron verwelkomde bij de heropening van de Notre-Dame -kathedraal het daaropvolgende weekend.

De heer Bousquet-Chassagne zei dat de heer Macron “zoals gewoonlijk een dubbelspel” speelde.

De Europese Commissie heeft ingestemd met een nultarief voor 99.000 ton rundvlees en 180.000 ton pluimvee. Dit komt overeen met 4 miljoen stuks rundvee en 600 miljoen vogels.

Volgens sommige schattingen dreigt hierdoor 18 procent van de rundvleesproductie in de EU te verdwijnen in hoogwaardigere delen zoals biefstuk. Gevreesd wordt dat dit de prijzen zal drukken.

Brazilië is al de grootste handelspartner van de EU op het gebied van agrovoeding met een import van £ 14,2 miljard vorig jaar. Nog eens £ 3,8 miljard aan voedsel werd geïmporteerd uit Argentinië, waarbij de import van rundvlees en kalfsvlees met 30,5 procent steeg in 2022.

Toen ze de deal aankondigde, zei mevrouw von der Leyen, die Duitse is, dat ze de zorgen van de boeren had gehoord en dat de overeenkomst waarborgen bevatte om hen te beschermen tegen ondermijning.

De deal moet worden geratificeerd door EU-leiders en het Europees Parlement. Er is een gekwalificeerde meerderheid nodig die 65 procent van de bevolking van de EU vertegenwoordigt, met niet minder dan 15 landen die het ermee eens zijn.

In september riepen 11 lidstaten publiekelijk op tot het sluiten van de deal. Het ging om Duitsland, Spanje, Portugal, Zweden, Denemarken, Finland, Kroatië, Estland, Letland, Luxemburg en Tsjechië.

Duitsland is de machtigste EU-lidstaat die de deal steunt. Het land ziet de deal als een potentiële zegen voor de Duitse auto-industrie, die behoefte heeft aan nieuwe markten.

Spanje, dat nauwe banden heeft met Zuid-Amerika, is ook blij met de overeenkomst en beweert dat deze waarborgen bevat om boeren te beschermen tegen ondermijning van de voedselnormen.

De belangrijkste Spaanse boerenvakbonden hebben zich echter uitgesproken tegen de vrijhandelsovereenkomst met Mercosur. Vanaf volgende maandag zijn er protesten uitgeschreven.

Boeren kijken toe hoe een blokkade wordt opgetrokken met 578 balen stro in Auch, in het zuidwesten van Frankrijk.

De deal zou geblokkeerd kunnen worden door een blokkerende minderheid bestaande uit Frankrijk, Ierland, Italië, Polen en Oostenrijk.

De coalitieonderhandelingen voor de volgende Ierse regering gaan door na de Ierse verkiezingen in november, maar Polen heeft aangegeven dat het zich tegen de deal zal verzetten.

Een woordvoerder van de Oostenrijkse boerenbond zei: “We blijven trouw aan ons standpunt en verwerpen deze overeenkomst omdat deze vijandig staat tegenover onze boeren. Deze overeenkomst wordt niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Frankrijk, Ierland en Polen tegengewerkt.”

De Italiaanse regering houdt de kaarten echter nog even tegen de borst, terwijl de Nederlandse coalitieregering nog geen gezamenlijk standpunt over de deal heeft bereikt.

Massimiliano Giansanti, voorzitter van Confagricoltura, de oudste vereniging van landbouwbedrijven in Italië, zei: “Op Mercasour zijn wij voor een duidelijk Nee.

“Europese boeren zullen waarschijnlijk gedwongen worden hun prijzen te verlagen om te kunnen concurreren met Zuid-Amerikaanse producten. We zijn de afgelopen jaren al zo’n 20 procent van onze boeren kwijtgeraakt, en we lopen het risico om nog meer te verliezen.”

De machtige Europese landbouwlobby’s zijn in actie gekomen om verzet tegen de deal te mobiliseren.

De Ierse Boerenvereniging vreest de gevolgen voor Iers rundvlees en pluimvee en heeft daarom al vertegenwoordigers naar Brussel gestuurd, waar ze andere boerenorganisaties hebben ontmoet.

Lennart Nilsson is voorzitter van Copa-Cogeca, de Europese boerenorganisatie in Brussel.

Hij zei dat boeren al onder druk stonden door de crisis in de kosten van levensonderhoud en dat ze nog verder in de problemen kwamen nadat de EU de tarieven op Oekraïense landbouwproducten had opgeheven na de illegale invasie van de Russische leider Vladimir Poetin.

Mevrouw von der Leyen zal naar verwachting aan de EU-leiders vertellen dat de verkiezing van Donald Trump als volgende president van de VS een reden is om akkoord te gaan met de deal.

Brussel ziet Trump als een bedreiging voor de internationale handelsregels, die de EU en Mercosur zouden versterken, vanwege zijn belofte om de EU met tarieven te treffen.

De heer Nilsson zei: “We kunnen de geopolitieke redenen hiervoor begrijpen, we zouden het er zelfs mee eens kunnen zijn, maar waarom is het in deze geopolitieke discussies altijd zo dat boeren moeten betalen?

“Als ik naar mijn leden luister, is het goed mogelijk dat boeren weer op straat komen.”

Headerafbeelding: Boeren dumpen mest en banden tijdens protest in Dijon, Frankrijk.

Bron: https://dissident.one/eu-boeren-dreigen-supermarktleveringen-te-blokkeren-in-grootste-protest-tegen-mercosur-handelsverdrag-tot-nu-toe


Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.

Top 10 plaatsen waar u ZEKER uw handen moet wassen na aanraking

  16-12-2024 //  SD. Wells  //  2K  Views Tags:  bacteria places ,  badhealth ,  ziekteoorzaken ,  deurkiemen ,  kiem beladen ,  kiemplaat...