maandag 8 november 2021

Update: Coronamaatregelen dan toch niet op de helling ?

 Plots staan coronamaatregelen op losse schroeven: ‘Als de oppositie het been stijf houdt, is er een probleem’

Melissa Depraetere, fractieleider in de Kamer voor Vooruit: ‘Dit was niet de afspraak.’ 

Beeld BELGA

Door een onverwacht manoeuvre van de federale oppositie raakt de pandemiewet mogelijk niet op tijd goedgekeurd. In dat geval vervallen wellicht de maatregelen die aangekondigd werden op het laatste Overlegcomité, zoals de uitbreiding van de mondmaskerplicht.

STAVROS KELEPOURIS 8 november 2021, 19:17  - DeMorgen.be 

In het federaal parlement werd maandag gedebatteerd over de nieuwe coronamaatregelen en de inwerkingtreding van de pandemiewet. Die pandemiewet is de juridische basis voor de nieuwe maatregelen. Maar het heeft er alle schijn van dat die wet niet op tijd goedgekeurd raakt, en daardoor automatisch vervalt.

Het parlement heeft twee weken de tijd om de pandemiewet - en de bijbehorende afkondiging van de epidemische noodsituatie - goed te keuren. Gebeurt dat niet, dan vervallen beide automatisch.

De goedkeuring was normaal weinig meer dan een formaliteit, want de meerderheid schaarde zich unaniem achter de nieuwe maatregelen en de noodtoestand. Maar de oppositiepartijen N-VA, VB en PVDA vroegen maandag plotseling een tweede lezing van het koninklijk besluit over de noodsituatie.

Dat betekent dat het parlement zich opnieuw moet buigen over de tekst, en de goedkeuring van de pandemiewet te veel vertraging oploopt. De gevolgen zijn immens. De huidige federale coronamaatregelen zouden dan geen juridische basis meer hebben, en daardoor niet meer gelden.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kon daarover maandagavond geen uitsluitsel bieden. Tot voor kort werden de coronamaatregelen genomen via ministeriële besluiten. Maar in de pandemiewet staat duidelijk dat die weg niet gebruikt kan worden zodra de voorwaarden voor een noodsitutie vervuld zijn. En volgens de regering is dat wel degelijk het geval.

OVERUREN

De regeringspartijen zijn ziedend. Het manoeuvre van de oppositie kwam totaal onverwacht. Vorige week werd op de Conferentie van Voorzitters - waar de fractieleiders van de partijen in de Kamer samenkomen - overeengekomen om tijdig te stemmen over de pandemiewet. Maar door de tweede lezing wordt de agenda helemaal overhoop gegooid. “Dit was niet de afspraak”, zegt Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere.

De juridische diensten van de Kamer moeten overuren draaien.  Zij moeten tegen dinsdagochtend nagaan of de oppositie nog wel een tweede lezing kan vragen. Volgens N-VA is er geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen. “Als één Kamerlid dan het been stijf houdt, is er een groot probleem”, zegt Depraetere.

Peter De Roover, fractieleider voor N-VA, vindt dat de regering zelf dit risico heeft genomen met haar pandemiewet. “De pandemiewet verschuift de facto macht van het parlement naar de regering. Daar doen wij niet aan mee. Als de regering coronamaatregelen wil nemen, kan ze die ook gewoon aan het parlement voorleggen. Dan kunnen we daar in alle openheid over debatteren.”

 




VRT NWS

Coronamaatregelen dan toch niet op de helling: oppositie kan pandemiewet niet buiten spel zetten

Lonne van Erp – 9/11

© VRTNWS

De oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA kunnen dan toch de uitvoering van de coronamaatregelen niet vertragen. Volgens het advies van de juridische diensten van de Kamer kunnen zij namelijk geen tweede lezing vragen van de teksten die de pandemiewet mogelijk maken. De oppositie had zo'n tweede lezing gevraagd en omdat zo'n procedure tijd vraagt dreigden de huidige coronamaatregelen dit weekend te vervallen. Dat gevaar is nu geweken. 

Het zat er gisteren bovenarms op tussen oppositie en meerderheid in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken gisteren. Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA vroegen een tweede lezing van de pandemiewet: meer bepaald van het koninklijk besluit (KB) dat de "epidemische noodsituatie" afkondigt, waardoor de pandemiewet gebruikt kan worden. De pandemiewet bepaalt dat dat KB binnen de 15 dagen bekrachtigd moet worden door het parlement. Gebeurt dat niet, dan vervalt het KB, en is er geen sprake meer van een epidemische noodsituatie, en dus ook niet van de pandemiewet. 

Voor de herfstvakantie was afgesproken om het bewuste KB deze maandag te bespreken in Kamercommissie Binnenlandse Zaken, om dan woensdag - binnen de termijn van 15 dagen - te stemmen in de plenaire vergadering van het parlement. Maar de oppositie eiste - volgens de meerderheid dus "tegen de afspraken in" - gisteren plots een tweede lezing. De meerderheid sprak van een onverwacht manoeuvre. In de aanloop naar de pandemiewet stuurde de oppositie - na het indienen van amendementen - de wet ook verschillende keren naar de Raad van State voor advies.

Als er zo'n tweede lezing zou komen, dan zou die tijd vragen en daardoor zou er wellicht geen stemming kunnen plaatsvinden deze week. Daardoor zouden vanaf zaterdag (na de periode van 15 dagen) zowat alle coronamaatregelen te vervallen. Want: bij het vorige Overlegcomité van 26 oktober gebruikte de regering voor het eerst de pandemiewet om maatregelen te nemen. Maar dat gevaar is nu geweken. Volgens het advies van de juridische diensten van de Kamer kan de oppositie namelijk helemaal geen tweede lezing vragen van de teksten die de pandemiewet mogelijk maken.

Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...