De apenpokken zijn door zorgminister Kuipers (Nl.) op de A-lijst geplaatst. Deze maatregel is volgens de minister ‘in het belang van de volksgezondheid’. Ziektes met een A-status zijn de meest gevaarlijke die er maar bestaan.
Viroloog Ab Osterhaus waarschuwt dat het virus dodelijk kan zijn. OMT-lid Marion Koopmans twitterde dat ze zich zorgen begint te maken.
Er is nu een virus opgedoken alsof dat iets heel bijzonders is en dat wordt weer als heel rampzalig gepropageerd. Is dat inderdaad waar? Is het echt zo’n ernstige besmettelijke ziekte? Die vragen stelt emeritus hoogleraar Pierre Capel in een nieuwe video.
Iets heel bijzonders
In 50 jaar tijd zijn er 53 gevallen van apenpokken gemeld in Europa. Dit jaar zijn er incidentele besmettingen en wordt er gedaan alsof er iets heel bijzonders gebeurt, aldus Capel.
Apenpokken zijn nu onder ons, maar dat zijn ze al jaren. Waarom is er nu paniek? “Ik zou het echt niet weten,” stelt de immunoloog.
Echt geen gevaar
Zijn er gekke apenstreken aan de gang of is alles een broodje aap? “Al 52 jaar is het er. En een hele plotselinge variatie lijkt me heel onwaarschijnlijk,” zegt Capel.
“Mijn mening over het apenvirus is: als iets zich 52 jaar heel rustig gedraagt en niet heel erg snel essentieel kan veranderen, dan zie ik niet wat er nu plotseling zo anders is geworden. In mijn optiek is er echt geen gevaar voor een hele grote nieuwe epidemie,” benadrukt hij.
-------------------
RIVM past website over apenpokken stilletjes aan, verwijdert passage over antiviraal middel
De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten te isoleren en vaccins toe te dienen.
Mensen die door contact met een patiënt ‘veel risico lopen’, krijgen in Nederland een pokkenvaccin aangeboden, liet minister Kuipers van Volksgezondheid dit weekend weten. Als de prik binnen vier dagen wordt toegediend, is de kans het grootst dat iemand niet ziek wordt, aldus Kuipers.
20 mei
Het RIVM heeft op zijn website de pagina over apenpokken stilletjes aangepast, ontdekte energieadviseur Simone Juffermans. Tot 20 mei viel op de pagina het volgende te lezen over de behandeling van het virus:
“Het pokkenvaccin kan in de eerste dagen na mogelijke besmetting (post-expositie profylaxe) gebruikt worden. Het vaccin kan ook gebruikt worden als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans. Er is een geregistreerd antiviraal middel tegen pokken en monkeypox in Europa.”
Vaccinatie
Het gedeelte over het geregistreerde antivirale middel is inmiddels verwijderd en het kopje ‘behandeling’ is veranderd in ‘vaccinatie’.
“Waarom is het gedeelte over het geregistreerde antivirale middel tegen pokken en monkeypox verwijderd?” vraagt Juffermans. Het antwoord laat zich raden.