dinsdag 25 oktober 2022

Deze Franse ex-soldaat zag met eigen ogen wat er in Boetsja gebeurde en kan het ternauwernood navertellen


Begin april werd de wereld opgeschrikt door beelden van een bloedbad in Boetsja, een voorstad van Kiev. Volgens de Oekraïense autoriteiten aangericht door zich terugtrekkende Russische militairen.

Veel Nederlandse Kamerleden spraken van oorlogsmisdaden. “Poetin en zijn legers moeten hiervoor vervolgd worden. Zo snel mogelijk,” twitterde D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans beweerde dat het Russische leger op barbaarse wijze onschuldige burgers vermoordt.

Wat gebeurde er werkelijk in Boetsja? De Franse oud-soldaat Adrien Bocquet was erbij en moest het bijna met zijn leven bekopen. Hij sprak zich uit en werd op 26 september in Istanboel op brute wijze neergestoken door twee mannen van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU toen hij de Russische ambassade bezocht om zijn visum te verlengen, vertelt hij in een interview met John Mark Dougan. Deze mannen probeerden hem te vermoorden, maar Bocquet wist te ontkomen. Hij vermoedt dat ook de Franse overheid bij de operatie betrokken was.

(Video verwijderd? Klik hier...)

In scène gezet

De ex-soldaat werkte in Oekraïne als humanitair werker om vluchtelingen en kinderen te verzorgen. Hij werd daar afgeperst door leden van het beruchte Azov-bataljon. Hij trok tegen zijn wil op met dit bataljon en kwam begin april in Boetsja terecht. Oekraïense troepen legden daar lijken neer zodat het leek alsof daar een bloedbad was aangericht.

De Oekraïense militairen belden vervolgens fotografen om het tafereel vast te leggen. De ‘massaslachting’ was dus in scène gezet. Bocquet zag ook hoe Russische krijgsgevangenen in een hangar werden gemarteld en geëxecuteerd.

De studio uitgestuurd

Hij besloot Oekraïne te verlaten en getuigde in de Franse media over de verschrikkingen. De oud-soldaat werd vervolgens steeds meer onder druk gezet om zijn mond te houden. Tijdens een interview met de Franse nieuwszender BFMTV werd hij zelfs de studio uitgestuurd. De media lanceerden daarna een lastercampagne tegen hem.

Bocquet keerde terug naar Oekraïne, waar hij de kans kreeg om enkele Azov-gevangenen te ondervragen. Die bekenden dat ze oorlogsmisdaden hadden gepleegd, waaronder het executeren van burgers. Ook werden met Franse bommen burgers gedood in de Donbas.

Gemarteld

Drie dagen voordat hij al het bewijs naar buiten zou brengen via de media, werd hij opgepakt door de Franse politie. Maar liefst zeven voertuigen van de speciale onderzoeks- en interventie-eenheid BRI verschenen bij zijn huis. Hij werd meegenomen en in een cel gegooid.

Er werd een eenheid naar zijn huis gestuurd om zijn telefoons en computers in beslag te nemen. In de Franse gevangenis werd hij gemarteld. Hij mocht bovendien zijn medicijnen niet innemen, met als gevolg dat hij een hartstilstand kreeg en moest worden gereanimeerd. Zijn advocaat wist hem vrij te krijgen door aan te tonen dat hij werd gemarteld.

De advocaat klaagde de Franse overheid en politie aan wegens martelen. Dat is inmiddels vier maanden geleden. Hij krijgt geen toegang tot het dossier van Bocquet, er is geen onderzoek opgestart en de media zwijgen in alle toonaarden.



Griezelig nieuws voor de COVID-gevaccineerden

 12/09/2024 Een nieuw, angstaanjagend syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, die de prik krijgt. Een nieuw syndroom, het ‘ Post-A...