In Zweden heeft zich vorige maand een politieke aardverschuiving voltrokken. De partij Zweden Democraten, die in de media ‘extreemrechts’ of ‘radicaal-rechts’ wordt genoemd, was de grote winnaar bij de parlementsverkiezingen.
De Zweedse leider Ulf Kristersson van de Gematigde Uniepartij is door het parlement gekozen tot nieuwe premier. Hij leidt een minderheidsregering die met gedoogsteun van de Zweden Democraten wel een meerderheid heeft.
De nieuwe premier conformeert zich niet aan de Groene agenda. Hij hief het ministerie van Klimaat op, wat betekent dat Zweden voor het eerst in 35 jaar geen afzonderlijk klimaatministerie heeft. Klimaat is ondergebracht bij Milieu en wordt geleid door de 26-jarige Romina Pourmokhtari.
In gevaar
De plannen van Klaus Schwab voor Agenda 2030 zijn in gevaar, schrijft Martin Armstrong van Armstrong Economics.
Op een moment dat we in Zweden te kampen hebben met een enorme uitdaging op het gebied van biodiversiteit en bosbouw, is er minder aandacht voor milieukwesties, zei professor Karin Bäckstrand van de Universiteit van Stockholm. “We gaan de biodiversiteitsdoelen van Agenda 2030 niet halen.”
De Zweden Democraten zijn geen voorstander van het terugdringen van de CO2-uitstoot naar nul, weet Armstrong. Wel zet de nieuwe regering in op kern energie.
Mislukken
Het land gaat nieuwe kerncentrales bouwen om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit. “Nieuwe reactoren zullen worden gebouwd,” kondigde minister Ebba Busch van Energie aan.
Het land telt zes reactoren en gaat 36 miljard euro investeren in nieuwe centrales. De nieuwe regering overweegt daarnaast om twee kerncentrales te heropenen die in de afgelopen jaren zijn gesloten.
Dit laat volgens Armstrong zien dat Agenda 2030 en het plan van Schwab om de wereld te veranderen, zullen mislukken.