Op de redactie van EenVandaag heerst een mineurstemming. Er zijn namelijk meer complotdenkers bij gekomen, ook al is corona naar de achtergrond verdwenen. Uit ‘onderzoek’ van het programma blijkt dat het aantal ‘complotaanhangers’ is gestegen van zes procent in 2020 tot 11 procent nu.
Eén op de 10 respondenten herkent zich in het beeld van ‘kritisch denker’, in veel media ook wel ‘aanhanger van alternatieve theorieën’ of ‘complotdenker’ genoemd. Je bent tegenwoordig dus al een complotdenker als je kritisch denkt.
Een complotdenker is overigens iemand die ‘twijfelt aan de gangbare verklaring van de overheid, media en wetenschappers en die een andere waarheid achter de schermen ziet’.
Kleffe bende
Eén van de ondervraagden schreef: “Ook na corona gaat het gelieg van dit kabinet door. Dat ze na zoveel schandalen niet weggaan, zegt mij genoeg.”
EenVandaag noemt mensen die zich deels herkennen in de omschrijving van een kritisch denker ‘de groep die nog niet verloren is’.
“Je blijft lachen met dat programma,” reageert neuroloog Jan Bonte. Hij resumeert: “Het aantal mensen dat het journalistieke junkfood van de mainstream media niet te vreten vindt, groeit nog steeds. Want die rare mensen eten liever een lekker biefstukje, met wat lekkere verse groenten en een lekker glas wijn.”
Ofwel, steeds meer mensen gooien deze kleffe bende in de biobak. Waar het naar hartenlust verder kan stinken en rotten, alvorens het op de journalistieke composthoop belandt, aldus Bonte.
Gevaarlijker
Mediadirecteur van Ongehoord Nederland Peter Vlemmix voegt toe: “Als we iets tijdens corona gezien hebben, is het wel dat meelopers gevaarlijker zijn dan kritische denkers.”
“Kritisch denken wordt hier gelijkgesteld aan complotdenken. Treuriger is dat slechts 16 procent van de journalisten zichzelf als een ‘kritisch denker’ ziet. Zou dat goed zijn voor het vertrouwen in de journalistiek?” vraagt journalist Bina Ayar.