Onlangs kwam de British Heart Foundation met een persverklaring over een alarmerende stijging van het aantal hartdoden in Engeland. Sinds februari 2020 zijn daar 100.000 meer mensen gestorven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten dan je zou verwachten. “Waar is de verontwaardiging?” vraagt dr. John Campbell. “Waar blijven de mainstream media? Wanneer neemt de overheid dit serieus?”
De oversterfte is nog steeds een internationaal probleem, benadrukt Campbell. Niet alleen het Verenigd Koninkrijk heeft ermee te kampen.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Forse oversterfte
De website Our World in Data laat zien dat de oversterfte in bijvoorbeeld de Verenigde Staten nog altijd meer dan 10 procent bedraagt. In Canada is de situatie nog een tikkeltje erger, daar schommelt de oversterfte rond de 15 procent.
In Australië is de oversterfte de afgelopen tijd erg hoog geweest, hoger dan 20 procent. Ook in Ierland en Nieuw-Zeeland varieert de oversterfte tussen de 10 en 20 procent. In al deze landen heerst forse oversterfte, aldus Campbell.
Verschrikkelijke situatie
Hij noemt ook Nederland, waar de oversterfte volgens de grafiek van Our World in Data meer dan 20 procent is. 25 procent volgens de laatste cijfers. Ondertussen proberen het RIVM en CBS de oversterfte weg te poetsen.
We hebben hier te maken met een wereldwijd patroon en Campbell blijft aan de bel trekken tot hij antwoord krijgt. We bevinden ons in een verschrikkelijke situatie, overheden geven niet thuis, zegt hij.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.